Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Irimescu: Trebuie făcută ordine pe piața tradiționalelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 6 noiembrie, 2013

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, a participat la seminarul intitulat „Produsul Tradițional Românesc în contextul schemelor de calitate europene. La seminar au participat Viorel Morărescu – Director General al Direcției Generale de Industrie Alimentară, Ionuț-Cătălin Nica – șef serviciu Politici de Calitate din cadrul MADR, cercetători, reprezentanți ai organismelor de certificare, producătorii de produse tradiționale, asociații de producători, specialiști din cadrul direcțiilor județene pentru agricultură, reprezentanți mass-media, etc.

În cadrul seminarului s-au dezbătut subiecte care definesc cadrul legislativ al produsului tradițional românesc „Era necesar ca Ordinul nr. 690 din 28 septembrie 2004 pentru aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale să fie modificat și actualizat. Noul ordin ce se află acum la Monitorul Oficial, o colaborare între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor aduce prevederi care să permită controlul şi verificarea modului de producere a produselor care au fost înregistrate în Registrul produselor tradiţionale după verificarea iniţială, ceea ce vechiul ordin nu prevedea. Actul normativ are prevederi care să permită continuarea dezvoltării acestui segment de nişă pe baza unor prevederi legale bine definite, cum ar fi cantităţile pentru fiecare categorie de produs exprimată ca medie anuală, marcarea cu un logo a “produsului tradiţional românesc”, alături de sintagma Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Timp de nouă luni cei ce sunt atestați pot solicita reatestarea și primirea logo-ului. Un logo care va da credibilitate pe piață, simbolizând un produs de calitate, autentic fără aditivi”, a precizat Achim Irimescu.

Oficialii Ministerului au răspuns intervențiilor producătorilor, arătând că există deschidere pentru colaborare iar participanții au interacționat pe marginea subiectului conferinței, precizând toți pașii necesari transmiterii și înregistrării unui produs românesc pe piața comunitară. De asemenea, Bibiana Stanciulov a împărtășit celor prezenți din experiența sa, întrucât din aprilie 2011, „Magiunul de prune de Topoloveni” ne reprezintă ca primul produs românesc în Uniunea Europeană, ca indicație geografică protejată (I.G.P.).

Avem încă două produse, pe lângă „Magiunul de prune Topoloveni” si „Carnații de Plescoi”, care au depus documentația la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru Denumire de origine protejată (D.O.P.), respectiv, Novacul afumat din Țara Bârsei și Telemeaua de Ibănești. Speram ca până la ediția INDAGRA 2014 tot mai multe produse să le urmeze exemplul, pentru că produsele românești tradiționale sunt de o foarte bună calitate”, a subliniat secretarul de stat Achim Irimescu.(Biroul de Presă al MADR)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...