Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Jean-Luc Meriaux: Brexit-ul va fi dezastruos pentru Industria europeană a cărnii

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 29 noiembrie, 2017

UECVB a dat publicității documentul intitulat ”Raport de criză-Brexit”. Concluziile raportului sunt drastice: Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va elimina locuri de muncă, va crește prețurile de consum și va distruge mijloacele de trai ale proprietarilor de afaceri mici din acest sector, atât în Regat, cât și în UE.

 

”Brexit este un dezastru”, a declarat secretarul general al UECBV, Jean-Luc Meriaux, citat de Global Meat News, comentând scenariul Hard Brexit conținut de raport.

 

La rândul său, Președintele UECBV, Philippe Borremans, a subliniat că ”tăind una dintre cele mai mari și mai valoroase piețe de carne din Europa, impactul potențial al Brexit va fi mult mai mare decât embargoul politic rus asupra exporturilor agroalimentare din UE, pentru care va fi mult mai dificil să găsească piețe alternative pentru carne și produsele din carne”.

 

Pierderi mari de locuri de muncă

 

Raportul a fost întocmit după ce UECBV a comandat o evaluare strategică Red Flag, pentru a vedea cât de mare ar fi impactul unui Brexit dur. ”Constatările confirmă cele mai grave temeri”, a declarat Borremans în introducerea raportului.

 

Cifrele de top din acest raport indică faptul că, după Brexit, sectorul cărnii se va confrunta cu cele mai înalte tarife din toate sectoarele, conform normelor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Tariful mediu estimat al Regatului Unit ar fi apropiat de 50%, dar depășind 100% pentru anumite produse, inclusiv carnea de vită.

 

Analiza relevă că toate costurile de export, de la barierele tarifare, controalele vamale și veterinare, estimate la 625 de euro pe transport, și creșterea costurilor de transport vor reduce cu mult exporturile de carne din UE, în Marea Britanie.

 

Tarife șoc!

 

Comerțul în Marea Britanie ar putea scădea cu până la 84% pentru carnea de vită, 48% pentru carnea de porc și 76% pentru carnea de oaie. Importurile UE de carne de vită, de porc și de oaie ar scădea cu 90%, 56% și respectiv 53%. Tarifele OMC similare vor fi impuse exporturilor britanice în țările UE, potrivit analizei. ”Acest șoc al prețurilor va reduce valoarea producției UE de carne de vită cu aproximativ 2,4 miliarde euro, pe termen scurt, iar cea a cărnii de porc cu peste 2,3 miliarde de euro”, avertizează raportul.

 

În plus, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) vor fi afectate în mod deosebit de controale veterinare și sanitare suplimentare, privind produsele de origine animală. Acestea ar spori costurile cu un plus de 43 de milioane de euro pe an. În cele din urmă, un Hard Brexit va cauza cel puțin 32.000 de pierderi de locuri de muncă în întreaga Uniune Europeană, de la nivel de fermă, la prelucrare și distribuție, arată raportul.

 

Pentru a preveni criza, industria cărnii din UE trebuie să beneficieze de o perioadă de tranziție suficient de lungă pentru a permite întreprinderilor să se adapteze la noile realități, în conformitate. Alte recomandări se referă la o relație comercială viitoare care să asigure ”o povară minimă pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri” și să mențină statu-quoul pe cât posibil.

 

În plus, raportul UECBV afirmă că, în orice scenariu post-Brexit, trebuie să existe convergență de reglementare între Regatul Unit și UE, cu mecanisme de sprijinire a pieței, pentru a facilita tranziția pentru întreprinderile din industria cărnii. Aceste mecanisme ar include creșterea accesului pe piața internațională și introducerea unui sistem simplificat de recipiente sigilate, care să evite necesitatea unor controale vamale separate.

Industria porcilor din Germania: Puseu sau prăbușire?
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 3 octombrie 2018

Germania, membră a EuroTier și una dintre cele mai mari producătoare de porci din Europa, se confruntă recent cu diminuarea volumul producției și cu scăderea exporturilor. Dacă aceste evoluții se dovedesc a fi începutul unui proces pe termen lung, efectele vor fi resimțite în întreaga Europă.   De doi ani,...

Conferința la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier în Mediterană și Marea Neagră
Autor: meatmilk  /   luni, 1 octombrie 2018

(Comunicat MADR) În data de 25 septembrie 2018 a avut loc, în Malta, sub egida Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM), prima zi a Conferinței la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier Sustenabil în Marea Mediterană și Marea Neagră, dedicată discuțiilor între părțile interesate - reprezentanți ai pescarilor, ai...