Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Jos TVA-ul !!!

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 17 aprilie, 2013

La puțin timp după alegerile legislative de anul trecut, Președintele Băsescu dezvăluia: ”Eu am propus diminuarea pensiilor, dar Boc a preferat mărirea TVA-ului”. Ar fi fost o soluție mai bună, pentru diminuarea impactului crizei care, taman ce se instalase și în România? Noi credem că, da. Doar că, în socotelile guvernului de atunci, partea populistă a primat în fața realităților economice. Iar, păcătoasele astea de realități n-au întârziat să-și arate efectele: scăderi dramatice ale consumului, scăderi crunte ale volumului de afaceri, creșterea explozivă a evaziunii fiscale.

 

Printre cei loviți de impactul devastator al cotei de 24 % al TVA-ului se numără și procesatorii de carne care acum se află și în situația dificilă a lungului post al Paștelui, post în care carnea și preparatele din carne reprezintă opțiunea a zecea, în consumul credincioșilor. Nu-i vorbă, carnea, oricum era pe plan secund, dacă nu, terț, în opțiunile de consum. Cum spunea un proprietar de fabrică: ”Dacă, înainte, vindeam salamul cu bucata, acum îl vând cu felia!”.

 

Dar, parcă tot se consumă! Dacă ministrul Daniel Constantin spune că evaziunea pe zona de carne se apropie de 300 de milioane de euro, atunci am putea crede cu temei că românii mănâncă fripturi, salamuri și mititei ca în târgul lui Cremene, uitând și de criză, și de post! Doar că, banii sunt bine dosiți de evazioniștii care, pe lângă pagubele aduse bugetului, aduc și pagube uriașe producătorilor și procesatorilor corecți, fiscalizați și răsfiscalizați, controlați și răscontrolați de toate autoritățile statului.

 

După cum se știe, primul pas, spre revenirea la o cotă de TVA cât de cât suportabilă, o reprezintă diminuarea acestei taxe pentru pâine. Va reuși Guvernul să convingă misiunea FMI și a Băncii Europene că România este capabilă de așa ceva? Vom vedea. Premise prea favorabile nu sunt, pentru că, același guvern, luat cu prostiile, a cam uitat să-și facă temele pe zona de macroeconomie. Asta, nu ne împiedică să sperăm, pentru că, toată lumea așteaptă această primă măsură, ca preambul al datei de 1 ianuarie 2014, când se speră la diminuarea cotei de TVA și la celelalte produse alimentare, inclusiv la carne.

 

Dar dacă mai marii organismelor financiare internaționale nu vor dori lucrul ăsta, ce-ar fi să acționăm în forță!? Unii spun că așa ar trebui să facem. Noi spunem că e delicat, rău de tot, pentru că, dacă se supără ăia, adio finanțări, adio salarii pentru bugetari, adio pensii, bun revenit scandal național!

 

Însă, orice s-ar întâmpla, tot trebuie strigat: ”Jos TVA-ul!!!” Altă șansă, nu e!

Despre cum a rămas România fără Telemeaua de Sibiu
Autor: Ilie Stoian  /   marți, 26 iunie 2018

De vreo două săptămâni, tot citesc și mă amuz despre și pe seama brânzei de Sibiu, mai precis, despre Telemeaua de Sibiu. Am văzut și o știre la televizor, am văzut și ceva știri în presa scrisă, după ce zece ciobani au primit, în exclusivitate, dreptul de a produce așa ceva, având însă, față de ceilalți, denumirea...

Lucrătura UE la linguriCA-CAlității
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 25 mai 2018

Zilele trecute, redacția noastră a primit din partea Comisiei de Agricultură a Parlamentului European Declarația în care detaliază principiile după care va fi construit noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, pentru perioada 2021-2027.   Tema este amplă și, până la momentul adoptării noii Strategii Agricole Comune,...