Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Jos TVA-ul !!!

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 17 aprilie, 2013

La puțin timp după alegerile legislative de anul trecut, Președintele Băsescu dezvăluia: ”Eu am propus diminuarea pensiilor, dar Boc a preferat mărirea TVA-ului”. Ar fi fost o soluție mai bună, pentru diminuarea impactului crizei care, taman ce se instalase și în România? Noi credem că, da. Doar că, în socotelile guvernului de atunci, partea populistă a primat în fața realităților economice. Iar, păcătoasele astea de realități n-au întârziat să-și arate efectele: scăderi dramatice ale consumului, scăderi crunte ale volumului de afaceri, creșterea explozivă a evaziunii fiscale.

 

Printre cei loviți de impactul devastator al cotei de 24 % al TVA-ului se numără și procesatorii de carne care acum se află și în situația dificilă a lungului post al Paștelui, post în care carnea și preparatele din carne reprezintă opțiunea a zecea, în consumul credincioșilor. Nu-i vorbă, carnea, oricum era pe plan secund, dacă nu, terț, în opțiunile de consum. Cum spunea un proprietar de fabrică: ”Dacă, înainte, vindeam salamul cu bucata, acum îl vând cu felia!”.

 

Dar, parcă tot se consumă! Dacă ministrul Daniel Constantin spune că evaziunea pe zona de carne se apropie de 300 de milioane de euro, atunci am putea crede cu temei că românii mănâncă fripturi, salamuri și mititei ca în târgul lui Cremene, uitând și de criză, și de post! Doar că, banii sunt bine dosiți de evazioniștii care, pe lângă pagubele aduse bugetului, aduc și pagube uriașe producătorilor și procesatorilor corecți, fiscalizați și răsfiscalizați, controlați și răscontrolați de toate autoritățile statului.

 

După cum se știe, primul pas, spre revenirea la o cotă de TVA cât de cât suportabilă, o reprezintă diminuarea acestei taxe pentru pâine. Va reuși Guvernul să convingă misiunea FMI și a Băncii Europene că România este capabilă de așa ceva? Vom vedea. Premise prea favorabile nu sunt, pentru că, același guvern, luat cu prostiile, a cam uitat să-și facă temele pe zona de macroeconomie. Asta, nu ne împiedică să sperăm, pentru că, toată lumea așteaptă această primă măsură, ca preambul al datei de 1 ianuarie 2014, când se speră la diminuarea cotei de TVA și la celelalte produse alimentare, inclusiv la carne.

 

Dar dacă mai marii organismelor financiare internaționale nu vor dori lucrul ăsta, ce-ar fi să acționăm în forță!? Unii spun că așa ar trebui să facem. Noi spunem că e delicat, rău de tot, pentru că, dacă se supără ăia, adio finanțări, adio salarii pentru bugetari, adio pensii, bun revenit scandal național!

 

Însă, orice s-ar întâmpla, tot trebuie strigat: ”Jos TVA-ul!!!” Altă șansă, nu e!

Indagra 2018: Centenar fără lapte și lactate!!!???
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 31 octombrie 2018

Debutul târgului Indagra 2018 a avut darul de a ne lăsa un gust amar, dar de la bun început ținem să precizăm că Romexpo nu a avut nicio vină pentru acest lucru. Iată lucrurile, iată faptele.   Anunțat cu surle și trâmbițe în mesaje pe mail-urile de serviciu, în ziua de 31 octombrie, adică, în ziua inaugurală a...

Această țară nu mai are viitor!
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 3 octombrie 2018

Această țară nu mai are viitor, pentru că noi, cei aflați în jurul vârstei de 60 de ani nu am reușit să-l clădim. Da, noi suntem cei vinovați, iar ultimele date confirmă un studiu sociologic făcut acum doi ani de IRES, care îi numea pe cei incluși mai sus, ”Generația pierdută”, în fapt, o generație care a fost născută,...