Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Karpaten meat – de la iarba, la carne de vita de calitate

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Activa pe piata din Romania inca din anul 2008, Karpaten Meat a reusit in scurt timp sa se impuna prin calitatea deosebita a carnii de vita, reprezentand un model al succesului in afaceri. Mai mult decat atat, Karpaten Meat reprezinta un model al agro-zootehniei bilogice sustenabile, cu costuri de management scazute, care se bazeaza pe o crestere naturala si, mai ales, etica.

Model elvetian, potential romanesc

Aceasta, de fapt, a fost si dorinta celor doi actionari elvetieni, domnii Samuel Widmer si Stefan Jung care au descoperit potentialul natural al zonei Sibiului, mai precis, al comunei Marpod, acolo unde si-au materializat dorinta pe care nu au putut sa o puna in practica in Țara Cantoanelor. Inceputul afacerii a fost marcat de cumpararea unei ferme pe care au populat-o cu 120 de vaci de carne din rasa Angus, gestante, importate din Germania, luand in arenda si ferma de la Nocrich.

Cu un plan de afaceri foarte bine pus la punct, dezvoltarea Karpaten Meat nu a intarziat. S-au efectuat noi importuri, s-a arendat o noua ferma, s-au incheiat parteneriate pentru crearea unei retele Angus si s-a trecut la abatorizarea animalelor crescute, patrimoniul actual al companiei fiind constituit in prezent dintr-un efectiv de peste 1.500 de capete, trei ferme operationale si peste 2.000 de hectare aflate in prelucrare.

Bovinele de carne Angus, pasunile ecologice romanesti si experienta elvetiana- acestea sunt caracteristicile de marca ale firmei Karpaten Meat Romania, care produce carne de vita de calitate din bovine Angus, crescute pe pasunile nelucrate din Transilvania. Astfel, fondatorii firmei se preocupa de cresterea optima si naturala a bovinelor, precum si de o prelucrare specializata a carnii, carnea de vita premium fiind comercializata in Romania si in Europa de Vest.

Misiunea companiei este foarte bine definita de slogan: De la iarba, la carne de vita de calitate. Iar, sistemul creat de Karpaten Meat acopera toate etapele de productie care incepe cu pasunatul vitelor, cresterea si ingrasarea lor si se incheie cu prelucrarea carnii. Dar, crezand cu cerbicie in viabilitatea agro-zootehniei sustenabile, cei doi actionari doresc mai mult decat atat: dezvoltarea unei retele de fermieri romani care sa sustina un astfel de business Tocmai de aceea, Karpaten Meat ofera un intreg set de servicii:

Vanzarea de bovine din rasa Angus;
Vanzarea de material seminal;
Programe de achizitii de vaci de carne Angus cu garantia desfacerii productiei de vita;
Programe de metisare a efectivelor de Baltata Romaneasca si taur Angus sau material seminal Angus, garantand prin contract rascumpararea viteilor metisati;
Servicii medical-veterinare pentru clientii firmei;
Servicii de finantare prin banci partenere;
Servicii de utilare a fermelor de bovine de carne;
Consultanta in privinta furajarii animalelor;
Managementul animalelor.

Oportunitati de afaceri pentru fermieri

Pentru crearea retelei de productie de carne de vita Angus, in Romania, Karpaten Meat a pus bazele a 2 forme de parteneriat: Programul ANGUS, care consta in infiintarea unui business de crestere a bovinelor de rasa ANGUS in sistem extensiv pe pasune, si programul ANGUS X- Baltata Romaneasca, program care consta in conversia fermelor de Baltata Romaneasca in ferme de crestere de vitei incrucisati prin monta cu taur de reproductie ANGUS sau prin insamantarea efectivului de Baltata Romaneasca cu material seminal ANGUS. Pentru ambele forme de parteneriat firma elvetiana pune la dispozitie cunostiintele despre infiintarea unei ferme ANGUS, asa cum asigura si reprezentantul Karpaten Meat, domnul Samuel Widmer: ,,Oferim pe de o parte vanzarea de bovine de reproductie rasa ANGUS sau material seminal provenit de la tauri cu genetica de top si pe de alta parte prin contract, rascumparam viteii rezultati din reproductie in momentul intarcarii acestora. Aceste programe se incadreaza intr-un nou model de business, si anume cresterea in sistem de vaci alaptante, o tehnologie simpla si cu costuri mult mai scazute decat in cazul cresterii vacilor de lapte. Amandoua formele de parteneriat au ca beneficiu asigurarea unei piete de desfacere profitabile. Pentru a putea dezvolta un astfel de business de succes oferim partenerilor experienta noastra in domeniu dar si suport tehnic si logistic. Echipa Karpaten Meat dispune de cunostiinte si traditie elvetiana atat in reproductia animalelor (crestere si furajare), cat si in prelucrarea carnii (transport, taiere si procese de prelucrare) si a comercializarii acesteia.

Despre rasa ANGUS

-Rasa Angus are cel mai bun potential de crestere in ziua de azi in Romania, in contextul secetei si a lipsei de furaje, o varianta alternativa de se produce carne de vita, fiind exact solutia iesirii din criza alimentara.
-Bovinele ingrasate pe pasune sunt o buna alternativa la ingrasarea conventionala, la ingrasarea prin furajare in grajduri. Pentru Karpaten Meat, ingrasarea pe pasune este o conditie esentiala pentru productia de carne de vita de calitate. Ingrasarea extensiva reduce efortul de ingrijire al bovinelor. In acest fel, managementul bovinelor este mai simplu si costurile mai scazute fata de cresterea obisnuita in mod intensiv.

Cresterea bovinelor din rasa Angus presupune:

-Spor mediu zilnic ridicat prin ingrasare doar prin iarba de pe pasune.
-Economie la furajarea prin concentrate, reducerea costurilor si a dependentei fata de piata de furaje
-Ingrasare eficienta datorita efortului de munca redus (pastrarea animalelor pe pasune chiar si pe timp de iarna).
– Management simplu si costuri de productie scazute, cerintele fiind minimale privind ingrijirea bovinelor (pasune, grajd cu stabulatie libera, servicii medical veterinare de baza).
-Cresterea viteilor in sistem extensiv, intarcare dupa varsta de 8 luni

Mai multe informatii despre companie sau despre serviciile care le ofera fermierilor puteti afla de pe site-ul www.karpaten-meat.com, sau sunand la telefon +40 269 232 977.

Manipularea violentă, bunăstarea și productivitatea suinelor
Autor: meatmilk  /   joi, 7 iunie 2018

Modul în care tratăm porcii în fermă poate avea consecințe importante pentru bunăstarea și productivitatea lor. Cercetările au arătat în repetate rânduri că porcii expuși la tehnici de manipulare negative, cum ar fi lovituri, palme, împingeri, strigăte și mișcări rapide pot avea rate mai scăzute de reproducere și creștere....

CE a aprobat o nouă metotă de asomare a puilor din fermele avicole
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 31 mai 2018

Cercetarea globală care vizează îmbunătățirea bunăstării păsărilor în timpul producției din fermele avoicole a dus la o modificare a legislației Uniunii Europene.   Noul regulament, care a intrat în vigoare la 18 mai în Uniunea Europeană, permite asomarea cu presiune atmosferică scăzută (LAPS), care se dovedește a fi...