Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Kerry Group: Prețul laptelui nu este susținut de cererea reală

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 7 martie, 2018

Actualul preț al laptelui nu este susținut de cererea reală de pe piață, potrivit directorului executiv al grupului Kerry, Edmond Scanlon, citat de European Dairy News.

 

Directorul executiv al Kerry a subliniat faptul că anul 2017 a fost „un an bun pentru lactate”, adăugând că, din perspectiva Kerry, „stabilitatea prețurilor la lapte este foarte importantă”. El a spus: „Orice putem face pentru a nu obține volatilitate din oricare dintre mărfurile noastre, inclusiv produsele lactate, este un lucru pozitiv. În prezent, este corect să spunem că actualul preț la lapte, așa cum este acesta, nu este susținut de cererea reală de pe piață.

 

Performanța foarte puternică în sectorul produselor lactate în 2017 a condus la o creștere uriașă a aprovizionării, în special în unele dintre principalele țări producătoare, furnizoare și exportatoare de produse lactate din Europa, dar nu există nici o îndoială că cererea de produse lactate este mai slabă, acum. Însă, este prea devreme în acest an pentru a prezice care va fi prețul laptelui. Din punctul nostru de vedere, vrem să vedem stabilitate”, a spus Scanlon.

 

Preocupări privind oferta

 

Edmond Scanlon a explicat că marile companii europene trebuie să fie preocupate cu privire la oferta prea muare care intră pe piață în prezent și nu la o cerere suficientă, în special din partea furnizorilor europeni.

 

Având în vedere punctul de vedere al unui avertisment recent al comisarului UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, în ceea ce privește extinderea producției de lapte, Scanlon a declarat:  „Restrângerea a fost unul dintre termenii utilizați în ceea ce privește furnizarea produselor lactate chiar și acum, însă, de obicei, după un an bun, avem un an deosebit de provocator.

 

Directorul executiv al lui Kerry este de părere că creșterea ofertei europene ar putea fi preluată de țările din Orientul Mijlociu, deoarece „prețurile petrolului se îmbunătățesc și cererea se îmbunătățește și ea”.

 

Continuând, el a spus: „În ceea ce privește China și țările asiatice, ele au de ales între Oceania și Europa, pentru aprovizionarea lor. Este corect să spunem că, dacă Noua Zeelandă va fi puțin mai favorabilă în furnizarea de lapte în acest an, credem că va exista o ofertă mai mult decât suficientă din Europa, pentru a compensa această cerere.

 

„Încercarea de a obține un echilibru între ofertă și cerere este situația optimă. Orice putem face pentru a obține stabilitate pe această piață este un lucru bun pentru toată lumea din lanțul de aprovizionare „, a spus el. Pe lângă aceasta, Scanlon a explicat că problema de intervenție a laptelui praf degresat și prețul curent al acestuia este „cu siguranță o soluție depășită pentru piața europeană. Problema trebuie rezolvată, dar va dura ceva timp”.

EDA, dezamăgită de limitarea Observatorului laptelui de către P.E.
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 23 mai 2018

Asociația Europeană a Producătorilor de Lactate (EDA) a declarat că regretă direcția adoptată de Comisia pentru agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) prin votul privind raportul deputatului Herbert Dorfmann, acela care susținea întărirea rolului Observatorului laptelui. În opoziție, însă, parlamentarii europeni au votat...

COMAGRI: Declarație privind PAC 2021
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 23 mai 2018

În data de 22 mai, Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European a dat publicității o Declarație în care enunță principalele condiții care trebuie avute în vedere, la elaborarea exercițiului financiar al Uniunii Europene, pe componenta agroalimentară, în perioada 2021-2027.   În document se...