Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

La Arad, turmele de oi sunt sfâşiate de lupii protejaţi!

Autor: Ilie Stoianmarți, 9 aprilie, 2013

O noapte de coșmar la Chesinț. O haită de lupi a atacat o turmă de pe pășunea comunei Zăbrani și 23 de oi au rămas fără suflare pe iarbă. Alte 10 au dispărut, probabil luate de lupii flămânzi. Ciobanul nu a mai putut decât să constate paguba.

Nu este pentru prima dată când lupii fac pagube proprietarilor de oi.

„Apropierea de pădure și înmulțirea lupilor fac ca aceste atacuri să fie tot mai dese. Dar, nici unul până acum nu a fost atât de puternic și nu a provocat atâta pagubă. De obicei lipsește o oaie, două…”, spune unul dintre proprietarii de oi. Numărul lupilor în zonă este în creștere, spun medicii veterinari, iar atacul acesta le aparține.

„În mod sigur e vorba de lupi. Forma de sfâșiere a cărnii, felul în care atacă, totul ne confirmă că cei care au atacat sunt lupi”, spune medicul Giura Marin. Deși au fost făcute sesizări la Ocolul Silvic din Lipova, nimeni nu poate face nimic. Vânarea lupilor este interzisă, în fiecare an fiind aprobat un număr foarte mic de exemplare ce pot fi vânate.

Legea prevede ca la o turmă să nu fie mai mult de 2 câini. Din păcate, aceștia cu greu pot face unei haite de lupi, iar turma rămâne descoperită. „Nu avem ce face. Nu putem nici măcar să luăm câini mai mari și periculoși pentru că turma este în apropierea satului și nu vrem să fie atacați oamenii care traversează câmpul”, declară proprietarii. (aradonline.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...