Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

La Cluj s-a inventat ambalajul antimicrobian natural

Autor: Meat MIlkjoi, 10 iulie, 2014

(Agerpres) Un tânăr cercetător clujean, care a inventat un ambalaj antimicrobian produs din extracte din carapacea melcilor, alge şi alte ingrediente naturale, este primul român care primeşte premiul ”Danubius Young Scientist Award 2014”.

Premiul i-a fost acordat clujeanului Dan Vodnar pentru vizibilitate internaţională în ceea ce priveşte munca sa. Una dintre invenţiile premiate ale tânărului, care este cercetător la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USMAV) din Cluj, este ambalajul cu acţiune antimicrobiană.

Dan Vodnar se ocupă cu obţinerea de polimeri din substanţe naturale, de mai mulţi ani. În timpul doctoratului, el a studiat posibilitatea obţinerii de bioplastic (PLA) din acid lactic.

“Am făcut pixuri cu acest bioplastic, care se pot degrada în natură, în compost, undeva la cinci săptămâni, spre deosebire de pixurile convenţionale care se degradează în 200 de ani. 90 la sută din el este biodegradabil. 10 la sută reprezintă pasta. Apoi am lucrat într-un proiect european pe ideea aceasta a ambalajelor inteligente şi am încercat să găsesc o soluţie la problema aceasta a mâncărurilor ‘ready to eat’, care sunt uşor de consumat la birou, dar sunt uşor de contaminat. Listeria monocytogenes este una dintre bacteriile care pot să producă toxiinfecţii. În SUA, există studii care arată că undeva la 15 la sută din decesele cauzate de toxiinfecţie alimentară sunt produse de această listeria”, a spus Vodnar.

Ambalajul antimicrobian este format din polimeri naturali extraşi din carapacea melcilor şi din alge şi are înglobat în el biomolecule din ceai verde, busuioc, mentă sau alte feluri de plante. Dan Vodnar a făcut apoi cercetări minuţioase asupra efectelor de inhibiţie pe care ambalajul le are asupra cărnii contaminate cu listeria.

“Contaminarea cărnii se poate face strict la suprafaţă, ea nu poate veni din interior şi este o contaminare ulterioară procesului de gătire. Sigur, producătorii adaugă multe E-uri din categoria conservanţilor care au şi activitate antimicrobiană. Dar întrebarea mea a fost de ce să adaugi conservanţi într-o cantitate atât de mare într-un produs când organismul tău nu are nevoie de ele”, a spus Dan Vodnar, citat de Agerpres.

Ambalajul antimicrobian ar proteja astfel produsele, mai ales pe cele din carne, de contaminare cu listeria şi ar fi o soluţie care ar permite evitarea ingerării de conservanţi de către consumator.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...