Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

La Dublin, a avut loc Convenția EDA 2018

Autor: Nora Marinluni, 19 noiembrie, 2018

În perioada 14-16 noiembrie, la Dublin, a avut loc Convenția anuală a European Dairy Association, la care au participat numeroși reprezentanți ai țărilor și companiilor membre, precum și oficiali ai Uniunii Europene. 

 

Motto-ul acestei ediții a fost „Un viitor verde pentru produsele lactate europene”, care a reflectat perfect obiectivele și ambițiile „lactosferei” europene, în sensul promovării sustenabilității și grijii față de mediu.

 

Referindu-se la eveniment, Președintele EDA, Michel Nalet, a concluzionat: ”Platforma schimbului de idei și dezbaterile aprofundate privind laptele și produsele lactate în Europa și în afara ei s-au desfășurat la un nivel foarte înalt.

 

În perioadele de schimbare profundă a structurii Uniunii noastre, în perioade de instabilitate a comerțului internațional și în momente de fluctuații de prețuri crescute pe piețele noastre, o bază stabilă pentru toți operatorii de lactate este mai importantă ca niciodată. După cum știți, baza stabilă pentru succesul industriei europene a produselor lactate este proiectul european: Conceptul de piață unică, o strategie ambițioasă a comerțului UE și politica noastră agricolă comună”.

 

Managerii companiilor de lactate din întreaga Europă au dezbătut împreună cu comisarul UE Phil Hogan viitorul potențial al industriei, ca motor economic în Europa, lider în angajamentul pentru mediu și campion mondial în domeniul excelenței în lactate și al exporturilor de produse lactate.

 

În cadrul celor trei sesiuni ale Platformei europene pentru produse lactate, s-a decis ce este necesar pentru a asigura „Viitorul verde al produselor lactate europene”, după cum urmează:

 

În urma ședinței executive la care a fost prezent comisarul UE Phil Hogan, s-a detaliat modul de gestionare a mediului și impactul politicilor de mediu asupra sectorului produselor lactate dinEuropa și la nivel mondial. În acest sens, Rezoluția finală este categorică: ”Știm cu toții că edificarea unei fundații mai durabile, în ceea ce privește amprenta noastră ecologică, nu este o alegere, este o necesitate.

 

În a treia sesiune, s-a explorat viitorul potențial al ingredientelor lactate și cadrul viitor al UE privind produsele lactate din Marea Britanie.

 

Convenția a abordat și aspecte critice, cum ar fi volatilitatea mondială a prețurilor la lapte și instrumentele de reducere a riscurilor disponibile în prezent. Având în vedere că comisarul Hogan și mulți directori executivi ai companiilor de lactate au vorbi despre „Viitorul alimentației și al agriculturii”, membri EDA s-au asigurat că vor exploata întregul potențial al celori mai prețioase produse, laptele, lactatele și ingrediente cu valoare adăugată, care reprezintă o zonă bazată pe excelența în domeniul produselor lactate.

 

O intervenție foarte importantă a fost aceea a domnului Ludwig Rupp Președinte ASSIFONTE-Asociația Europeană a Industriei de Brânzeturi Procesate. În alocuțiunea sa, acesta a spus:

 

”În calitate de producători de brânză topită, suntem pe deplin parte din industria vibrantă de produse lactate din UE, având nu doar o excelentă poveste de succes, dar și obținerea recunoașterii oficiale de către Comisia Europeană a Codului bunelor practici de fabricație ASSIFONTE și a orientărilor EDA „Brânza ca materie primă”.

 

De asemenea, suntem, de asemenea, mândri că suntem parte din industria laptelui din UE nu numai din punct de vedere economic, ci și atunci când vine vorba de abordarea generală privind sustenabilitatea produselor lactate. Nu în ultimul rând, suntem foarte mândri că suntem parte din sectorul lactatelor din UE în ceea ce privește nutriția, gustul și plăcerea, pentru care oferim în cea mai convenabilă versiune, ca brânză topită!”

MADR: Precizări pe marginea evenimentului din Portul Midia
Autor: meatmilk  /   miercuri, 27 noiembrie 2019

Referitor la accidentul din data de 24 noiembrie 2019, din Portul Midia, județul Constanța, în care a fost implicată nava care transporta ovine, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Nechita-Adrian Oros, face următoarele precizări:   Am atras atenția încă de anul trecut asupra neconformităților privind bunăstarea...

MADR: Se va mări controlul mișcării suinelor în teritoriu
Autor: meatmilk  /   joi, 21 noiembrie 2019

In ziua de 20 noiembrie 2019, la inițiativa MADR, a avut loc o întâlnire de lucru privind problemele din sectorul creșterii suinelor.   La reuniunea condusă de ministrul Nechita Adrian Oros au participat secretarul de stat Florian-Emil Dumitru, directori ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR, precum și reprezentanți ai...