Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

La Iaşi s-a inaugurat noul Centru de Cercetări Zootehnice

Autor: luni, 14 octombrie, 2013

a fost pus pe picioare unul din cele mai performante centre de cercetare zootehnice

 

Investiţia a fost derulară cu fonduri europene de către Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor din Dancu. Deja aici şi-au făcut stagiile de pregătire mai mulţi cercetători din Danemarca şi masteranzi din Franţa.

La Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor din Dancu se va lucra ca în marile institutele de profil din vestul Europei. Recent, s-a inaugurat Centrul de Excelenţă pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor, dotat prin fonduri europene cu aparatură de ultimă generaţie pentru cercetare în domeniu. Studenţii de la Zootehnie şi Medicină Veterinară vor beneficia de urma acestor investiţii, urmând a-şi desfăşura practica de specialitate la Dancu. Aceştia vor experimenta folosind tehnologii de ultimă generaţie sub supravegherea a zece tineri cercetători, întru totul dedicaţi profesiei.

„Prin deschiderea acestui Centru se va produce o racordare a cercetării în domeniu la nivelul cerinţelor din Occident”, a declarat reporterilor „Ziarului de Iaşi” Şteofil Creangă, directorul staţiunii din Dancu. „În urma investiţiilor de peste 3 milioane de euro, biobaza experimentală de la Dancu a devenit una dintre cele mai performante din ţară. Adăposturi similare mai deţin Adrian Porumboiu la baza de la Târzii, din judeţul Vaslui, şi cei de la Panifcom. La acest nivel ar mai fi bazele din Ripiceni – Botoşani şi de la Lunca Paşcani”, a completat Creangă.

„De la începutul acestui an, staţiunea noastră a intrat în fluxul european al cercetării în domeniul creşterii bovinelor. Astfel, doi masteranzi din Franţa au desfăşurat practica aici în vederea susţinerii examenului de diplomă, iar doi cercetători din Danemarca au venit aici pentru a se specializa în creşterea bovinelor”, a spus directorul staţiunii. Creangă a declarat că acest proiect, derulat pe o perioadă de patru ani, s-a realizat cu multă muncă, iar perioadele dificile din punct de vedere financiar nu l-au ocolit pe el şi pe cercetătorii de la staţiune. „Au fost nişte sincope financiare, dar s-a contractat un credit de trei milioane de lei pentru a ne plăti furnizorii. Fondurile nu au fost primite tot timpul la termenele planificare, dar proiectul s-a derulat în condiţii foarte bune”, a menţionat acesta.

În cele două grajduri ale staţiunii, angajaţii au grijă de 400 de bovine. În medie, la Dancu, producţia pe cap de bovină este de 25 litri pe zi. „Pe zi, în total se strâng aproximativ 5.000 de litri de lapte. Circa 4.000-4.500 litri sunt livraţi furnizorilor noştri. Noi lucrăm cu societăţile Delis din Podu Iloaiei şi Brăilact”, ne-a transmis unul din tinerii cercetători ai Centrului. La Dancu, cei 70 de angajaţi ai staţiunii se luptă zilnic pentru conservarea rasei „sură de stepă”. Pentru aceasta, conducerea staţiunii lucrează în colaborare cu profesori universitari de profil de la Timişoara şi de la Bucureşti. Pentru aceasta, folosesc tehnici moderne de recoltare de celule stem şi de transfer embrionar. De asemenea, zilnic, cercetării de la Dancu se ocupă şi de obţinerea de hibrizi de carne prin încrucişarea vacilor din rasa „Bălţată cu negru românească” cu gene aparţinând taurilor de carne din rasele Aberdeen Angus, Charolaise, Blanc Blue Belge şi Limousin. Pentru optimizarea rezultatelor, conducerea staţiunii a iniţiat şi un proiect transfrontalier cu unităţi similare din Republica Moldova şi Ucraina.

Ca urmare a accesării fondurilor, la staţiunea din Danu s-a construit şi un spaţiu nou pentru activitatea de cercetare, structurat pe şase laboratoare: genetică-ameliorare, biotehnologii de reproducţie, patologie bovină, nutriţie, tehnologii de exploatare şI  controlul produselor animaliere. Cercetătorii Centrului vor desfăşura activităţi de monitorizare a stării de sănătate a animalelor prin analize specifice de laborator şi prin diferite studii epidemiologice. De asemenea, experţii în creşterea bovinelor, cei mai mulţi dintre ei tineri doctoranzi şi doctori, vor urmări obţinerea unor produse de lactate şi din carne conform standardelor europene, graţie laboratorului de control al calităţii produselor. Centrul a fost înfiinţat în urma proiectului „Dezvoltarea unui Centru de Excelenţă pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoare totală a proiectului contractat a fost de 14,3 milioande lei. (ziaruldeiaşi.ro)

Piata irlandeza de carne de vita, sub amenintarea Brexit-ului
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Prezent la Consiliul Miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles, și referindu-se la Brexit, Michael Creed, ministrul irlandez al Agriculturii, a spus:   "Reuniunea Consiliului miniștrilor agriculturii a fost o oportunitate importantă pentru a sublinia Consiliului, Comisiei și colegilor mei miniștrii impactul unui Brexit fără...

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...

La Iaşi s-a inaugurat noul Centru de Cercetări Zootehnice

Autor: Ilie Stoianluni, 14 octombrie, 2013

Investiţia a fost derulată cu fonduri europene de către Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor din Dancu. Deja aici şi-au făcut stagiile de pregătire mai mulţi cercetători din Danemarca şi masteranzi din Franţa.

La Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor din Dancu se va lucra ca în marile institutele de profil din vestul Europei. Recent, s-a inaugurat Centrul de Excelenţă pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor, dotat prin fonduri europene cu aparatură de ultimă generaţie pentru cercetare în domeniu. Studenţii de la Zootehnie şi Medicină Veterinară vor beneficia de urma acestor investiţii, urmând a-şi desfăşura practica de specialitate la Dancu. Aceştia vor experimenta folosind tehnologii de ultimă generaţie sub supravegherea a zece tineri cercetători, întru totul dedicaţi profesiei.

„Prin deschiderea acestui Centru se va produce o racordare a cercetării în domeniu la nivelul cerinţelor din Occident”, a declarat reporterilor „Ziarului de Iaşi” Şteofil Creangă, directorul staţiunii din Dancu. „În urma investiţiilor de peste 3 milioane de euro, biobaza experimentală de la Dancu a devenit una dintre cele mai performante din ţară. Adăposturi similare mai deţin Adrian Porumboiu la baza de la Târzii, din judeţul Vaslui, şi cei de la Panifcom. La acest nivel ar mai fi bazele din Ripiceni – Botoşani şi de la Lunca Paşcani”, a completat Creangă.

„De la începutul acestui an, staţiunea noastră a intrat în fluxul european al cercetării în domeniul creşterii bovinelor. Astfel, doi masteranzi din Franţa au desfăşurat practica aici în vederea susţinerii examenului de diplomă, iar doi cercetători din Danemarca au venit aici pentru a se specializa în creşterea bovinelor”, a spus directorul staţiunii. Creangă a declarat că acest proiect, derulat pe o perioadă de patru ani, s-a realizat cu multă muncă, iar perioadele dificile din punct de vedere financiar nu l-au ocolit pe el şi pe cercetătorii de la staţiune. „Au fost nişte sincope financiare, dar s-a contractat un credit de trei milioane de lei pentru a ne plăti furnizorii. Fondurile nu au fost primite tot timpul la termenele planificare, dar proiectul s-a derulat în condiţii foarte bune”, a menţionat acesta.

În cele două grajduri ale staţiunii, angajaţii au grijă de 400 de bovine. În medie, la Dancu, producţia pe cap de bovină este de 25 litri pe zi. „Pe zi, în total se strâng aproximativ 5.000 de litri de lapte. Circa 4.000-4.500 litri sunt livraţi furnizorilor noştri. Noi lucrăm cu societăţile Delis din Podu Iloaiei şi Brăilact”, ne-a transmis unul din tinerii cercetători ai Centrului. La Dancu, cei 70 de angajaţi ai staţiunii se luptă zilnic pentru conservarea rasei „sură de stepă”. Pentru aceasta, conducerea staţiunii lucrează în colaborare cu profesori universitari de profil de la Timişoara şi de la Bucureşti. Pentru aceasta, folosesc tehnici moderne de recoltare de celule stem şi de transfer embrionar. De asemenea, zilnic, cercetării de la Dancu se ocupă şi de obţinerea de hibrizi de carne prin încrucişarea vacilor din rasa „Bălţată cu negru românească” cu gene aparţinând taurilor de carne din rasele Aberdeen Angus, Charolaise, Blanc Blue Belge şi Limousin. Pentru optimizarea rezultatelor, conducerea staţiunii a iniţiat şi un proiect transfrontalier cu unităţi similare din Republica Moldova şi Ucraina.

Ca urmare a accesării fondurilor, la staţiunea din Danu s-a construit şi un spaţiu nou pentru activitatea de cercetare, structurat pe şase laboratoare: genetică-ameliorare, biotehnologii de reproducţie, patologie bovină, nutriţie, tehnologii de exploatare şI  controlul produselor animaliere. Cercetătorii Centrului vor desfăşura activităţi de monitorizare a stării de sănătate a animalelor prin analize specifice de laborator şi prin diferite studii epidemiologice. De asemenea, experţii în creşterea bovinelor, cei mai mulţi dintre ei tineri doctoranzi şi doctori, vor urmări obţinerea unor produse de lactate şi din carne conform standardelor europene, graţie laboratorului de control al calităţii produselor. Centrul a fost înfiinţat în urma proiectului „Dezvoltarea unui Centru de Excelenţă pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoare totală a proiectului contractat a fost de 14,3 milioande lei. (ziaruldeiaşi.ro)

Cârnații afumați și fierți de la „Fomică?”, într-un NOU ambalaj practic
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) Cârnații de pui afumați și fierți marca „Fomică?”, brandul de preparate și semipreparate românești care se remarcă prin faptul că sunt fără aditivi, fără coloranți, fără conservanți, pot fi găsiți într-un nou ambalaj practic, care conține patru bucăți de cârnați vidați în atmosferă...

Rata de absorbție a fondurilor europene pentru agricultură: 36,2% față de2016
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat MADR) România acordă o atenție deosebită stimulării investițiilor și atragerii de fonduri europene pentru agricultură.   Beneficiarii acestor plăți sunt fermierii, procesatorii, antreprenorii și autoritățile publice locale din România, care și-au luat angajamentul de a realiza proiecte ambițioase, cu impact...

C.E.: Centrele urbane și inovația din Industria alimentară
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

La finalul anului trecut, Comisia Europeană a finalizat un foarte interesant studiu care a vizat impactul pe care îl au marile centre urbane asupra inovațiilor din industria alimentară (”Food in cities: study on innovation for a sustainable and healthy production, delivery, and consumption of food in cities”, Autori: Anja De Cunto, Cinzia...

Piata irlandeza de carne de vita, sub amenintarea Brexit-ului
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Prezent la Consiliul Miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles, și referindu-se la Brexit, Michael Creed, ministrul irlandez al Agriculturii, a spus:   "Reuniunea Consiliului miniștrilor agriculturii a fost o oportunitate importantă pentru a sublinia Consiliului, Comisiei și colegilor mei miniștrii impactul unui Brexit fără...

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...