Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

La Iaşi s-a inaugurat noul Centru de Cercetări Zootehnice

Autor: luni, 14 octombrie, 2013

a fost pus pe picioare unul din cele mai performante centre de cercetare zootehnice

 

Investiţia a fost derulară cu fonduri europene de către Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor din Dancu. Deja aici şi-au făcut stagiile de pregătire mai mulţi cercetători din Danemarca şi masteranzi din Franţa.

La Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor din Dancu se va lucra ca în marile institutele de profil din vestul Europei. Recent, s-a inaugurat Centrul de Excelenţă pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor, dotat prin fonduri europene cu aparatură de ultimă generaţie pentru cercetare în domeniu. Studenţii de la Zootehnie şi Medicină Veterinară vor beneficia de urma acestor investiţii, urmând a-şi desfăşura practica de specialitate la Dancu. Aceştia vor experimenta folosind tehnologii de ultimă generaţie sub supravegherea a zece tineri cercetători, întru totul dedicaţi profesiei.

„Prin deschiderea acestui Centru se va produce o racordare a cercetării în domeniu la nivelul cerinţelor din Occident”, a declarat reporterilor „Ziarului de Iaşi” Şteofil Creangă, directorul staţiunii din Dancu. „În urma investiţiilor de peste 3 milioane de euro, biobaza experimentală de la Dancu a devenit una dintre cele mai performante din ţară. Adăposturi similare mai deţin Adrian Porumboiu la baza de la Târzii, din judeţul Vaslui, şi cei de la Panifcom. La acest nivel ar mai fi bazele din Ripiceni – Botoşani şi de la Lunca Paşcani”, a completat Creangă.

„De la începutul acestui an, staţiunea noastră a intrat în fluxul european al cercetării în domeniul creşterii bovinelor. Astfel, doi masteranzi din Franţa au desfăşurat practica aici în vederea susţinerii examenului de diplomă, iar doi cercetători din Danemarca au venit aici pentru a se specializa în creşterea bovinelor”, a spus directorul staţiunii. Creangă a declarat că acest proiect, derulat pe o perioadă de patru ani, s-a realizat cu multă muncă, iar perioadele dificile din punct de vedere financiar nu l-au ocolit pe el şi pe cercetătorii de la staţiune. „Au fost nişte sincope financiare, dar s-a contractat un credit de trei milioane de lei pentru a ne plăti furnizorii. Fondurile nu au fost primite tot timpul la termenele planificare, dar proiectul s-a derulat în condiţii foarte bune”, a menţionat acesta.

În cele două grajduri ale staţiunii, angajaţii au grijă de 400 de bovine. În medie, la Dancu, producţia pe cap de bovină este de 25 litri pe zi. „Pe zi, în total se strâng aproximativ 5.000 de litri de lapte. Circa 4.000-4.500 litri sunt livraţi furnizorilor noştri. Noi lucrăm cu societăţile Delis din Podu Iloaiei şi Brăilact”, ne-a transmis unul din tinerii cercetători ai Centrului. La Dancu, cei 70 de angajaţi ai staţiunii se luptă zilnic pentru conservarea rasei „sură de stepă”. Pentru aceasta, conducerea staţiunii lucrează în colaborare cu profesori universitari de profil de la Timişoara şi de la Bucureşti. Pentru aceasta, folosesc tehnici moderne de recoltare de celule stem şi de transfer embrionar. De asemenea, zilnic, cercetării de la Dancu se ocupă şi de obţinerea de hibrizi de carne prin încrucişarea vacilor din rasa „Bălţată cu negru românească” cu gene aparţinând taurilor de carne din rasele Aberdeen Angus, Charolaise, Blanc Blue Belge şi Limousin. Pentru optimizarea rezultatelor, conducerea staţiunii a iniţiat şi un proiect transfrontalier cu unităţi similare din Republica Moldova şi Ucraina.

Ca urmare a accesării fondurilor, la staţiunea din Danu s-a construit şi un spaţiu nou pentru activitatea de cercetare, structurat pe şase laboratoare: genetică-ameliorare, biotehnologii de reproducţie, patologie bovină, nutriţie, tehnologii de exploatare şI  controlul produselor animaliere. Cercetătorii Centrului vor desfăşura activităţi de monitorizare a stării de sănătate a animalelor prin analize specifice de laborator şi prin diferite studii epidemiologice. De asemenea, experţii în creşterea bovinelor, cei mai mulţi dintre ei tineri doctoranzi şi doctori, vor urmări obţinerea unor produse de lactate şi din carne conform standardelor europene, graţie laboratorului de control al calităţii produselor. Centrul a fost înfiinţat în urma proiectului „Dezvoltarea unui Centru de Excelenţă pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoare totală a proiectului contractat a fost de 14,3 milioande lei. (ziaruldeiaşi.ro)

Perutnina Ptuj România, preluată de MHP SE-Cipru
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat C.C.) Consiliul Concurenței analizează operațiunea prin care grupul MHP SE (Cipru) preia Perutnina Ptuj d.d. (Slovenia) și, implicit, Perutnina România SRL.   Grupul MHP SE are ca obiect de activitate comercializarea produselor din carne de pasăre. În România, MHP SE obține venituri din vânzarea produselor din carne...

INSSE: Valoarea producţiei agricole pe macroregiuni, în anul 2017 (Date definitive)
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Indicele producţiei ramurii agricole în anul 2017 faţă de anul 2016 a fost 112,5% pe total, 119,5% la producţia vegetală şi 99,6% la producţia animală.   În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2017 contribuind cu numai 1,2% la valoarea producţiei...

La Iaşi s-a inaugurat noul Centru de Cercetări Zootehnice

Autor: Ilie Stoianluni, 14 octombrie, 2013

Investiţia a fost derulată cu fonduri europene de către Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor din Dancu. Deja aici şi-au făcut stagiile de pregătire mai mulţi cercetători din Danemarca şi masteranzi din Franţa.

La Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor din Dancu se va lucra ca în marile institutele de profil din vestul Europei. Recent, s-a inaugurat Centrul de Excelenţă pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor, dotat prin fonduri europene cu aparatură de ultimă generaţie pentru cercetare în domeniu. Studenţii de la Zootehnie şi Medicină Veterinară vor beneficia de urma acestor investiţii, urmând a-şi desfăşura practica de specialitate la Dancu. Aceştia vor experimenta folosind tehnologii de ultimă generaţie sub supravegherea a zece tineri cercetători, întru totul dedicaţi profesiei.

„Prin deschiderea acestui Centru se va produce o racordare a cercetării în domeniu la nivelul cerinţelor din Occident”, a declarat reporterilor „Ziarului de Iaşi” Şteofil Creangă, directorul staţiunii din Dancu. „În urma investiţiilor de peste 3 milioane de euro, biobaza experimentală de la Dancu a devenit una dintre cele mai performante din ţară. Adăposturi similare mai deţin Adrian Porumboiu la baza de la Târzii, din judeţul Vaslui, şi cei de la Panifcom. La acest nivel ar mai fi bazele din Ripiceni – Botoşani şi de la Lunca Paşcani”, a completat Creangă.

„De la începutul acestui an, staţiunea noastră a intrat în fluxul european al cercetării în domeniul creşterii bovinelor. Astfel, doi masteranzi din Franţa au desfăşurat practica aici în vederea susţinerii examenului de diplomă, iar doi cercetători din Danemarca au venit aici pentru a se specializa în creşterea bovinelor”, a spus directorul staţiunii. Creangă a declarat că acest proiect, derulat pe o perioadă de patru ani, s-a realizat cu multă muncă, iar perioadele dificile din punct de vedere financiar nu l-au ocolit pe el şi pe cercetătorii de la staţiune. „Au fost nişte sincope financiare, dar s-a contractat un credit de trei milioane de lei pentru a ne plăti furnizorii. Fondurile nu au fost primite tot timpul la termenele planificare, dar proiectul s-a derulat în condiţii foarte bune”, a menţionat acesta.

În cele două grajduri ale staţiunii, angajaţii au grijă de 400 de bovine. În medie, la Dancu, producţia pe cap de bovină este de 25 litri pe zi. „Pe zi, în total se strâng aproximativ 5.000 de litri de lapte. Circa 4.000-4.500 litri sunt livraţi furnizorilor noştri. Noi lucrăm cu societăţile Delis din Podu Iloaiei şi Brăilact”, ne-a transmis unul din tinerii cercetători ai Centrului. La Dancu, cei 70 de angajaţi ai staţiunii se luptă zilnic pentru conservarea rasei „sură de stepă”. Pentru aceasta, conducerea staţiunii lucrează în colaborare cu profesori universitari de profil de la Timişoara şi de la Bucureşti. Pentru aceasta, folosesc tehnici moderne de recoltare de celule stem şi de transfer embrionar. De asemenea, zilnic, cercetării de la Dancu se ocupă şi de obţinerea de hibrizi de carne prin încrucişarea vacilor din rasa „Bălţată cu negru românească” cu gene aparţinând taurilor de carne din rasele Aberdeen Angus, Charolaise, Blanc Blue Belge şi Limousin. Pentru optimizarea rezultatelor, conducerea staţiunii a iniţiat şi un proiect transfrontalier cu unităţi similare din Republica Moldova şi Ucraina.

Ca urmare a accesării fondurilor, la staţiunea din Danu s-a construit şi un spaţiu nou pentru activitatea de cercetare, structurat pe şase laboratoare: genetică-ameliorare, biotehnologii de reproducţie, patologie bovină, nutriţie, tehnologii de exploatare şI  controlul produselor animaliere. Cercetătorii Centrului vor desfăşura activităţi de monitorizare a stării de sănătate a animalelor prin analize specifice de laborator şi prin diferite studii epidemiologice. De asemenea, experţii în creşterea bovinelor, cei mai mulţi dintre ei tineri doctoranzi şi doctori, vor urmări obţinerea unor produse de lactate şi din carne conform standardelor europene, graţie laboratorului de control al calităţii produselor. Centrul a fost înfiinţat în urma proiectului „Dezvoltarea unui Centru de Excelenţă pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoare totală a proiectului contractat a fost de 14,3 milioande lei. (ziaruldeiaşi.ro)

Tehnologia Microcat® pentru epurarea apei uzate din Industria Alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Stațiile de epurare din Industria alimentară, dar nu numai, se confruntă frecvent cu depășiri ale limitelor de deversare. Acest fapt se datorează subdimensionării, tehnologiilor învechite sau proiectării defectuoase.   Institutul Bioscience din Statele Unite ale Americii a dezvoltat o gamă de produse, pentru...

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...

Perutnina Ptuj România, preluată de MHP SE-Cipru
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat C.C.) Consiliul Concurenței analizează operațiunea prin care grupul MHP SE (Cipru) preia Perutnina Ptuj d.d. (Slovenia) și, implicit, Perutnina România SRL.   Grupul MHP SE are ca obiect de activitate comercializarea produselor din carne de pasăre. În România, MHP SE obține venituri din vânzarea produselor din carne...

INSSE: Valoarea producţiei agricole pe macroregiuni, în anul 2017 (Date definitive)
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Indicele producţiei ramurii agricole în anul 2017 faţă de anul 2016 a fost 112,5% pe total, 119,5% la producţia vegetală şi 99,6% la producţia animală.   În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2017 contribuind cu numai 1,2% la valoarea producţiei...