Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

La rascruce

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Banca Mondiala si FMI prevad cresterea globala a preturilor la carne. Rabobank avertizeaza: Fermierii nu mai au cu ce sa-si creasca animalele. Banca Europeana anunta crearea de stocuri. Rapoartele FAO vorbesc despre o criza alimentara globala. Rapoarte ale Comisiei Europene fac referire la cresterea preturilor la furaje. Numai vesti rele. Cum ar veni vorba, Cate bube rele,/Toate-n fundu’ babii mele Chiar asa sa fie?

Cel putin pentru productia de carne de porc, daca privim in ograda romaneasca, lucrurile nu stau rau. Doamna Stanca Tudor, Director executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, declara pentru revista noastra ca anul 2012 va fi pentru noi cum a fost anul trecut, pentru producatorii de grau. Din pacate, adauga si partea rea a vestii: Producatorii de carne de porc sufera la capitolul incasari, fapt care ne mai diminueaza din optimism. Oricum, productia va fi in acest an mai mare decat anul trecut si, cel putin, daca vorbim despre fermieri, ei nu par intr-o situatie prea grava.

Dar, daca privim spre procesatori, vom vedea ca aproape toti se plang de scaderea vanzarilor. Mai, sa fie Poate ca romanii nu mai mananca atata carne, cum mancau mai an. Nici nu mai au bani si nici TVA-ul la alimente nu s-a micsorat. Atunci, cum se intampla ca unii procesatori cauta cu disperare surse de aprovizionare cu materie prima? Cum se explica importurile masive, in completare? Nu cumva, datele astea se bat cap in cap? Pentru ca, daca ai nevoie de carne, inseamna ca produsul iti e cerut la vanzare. Și, atunci, consumul a scazut sau a crescut? INS-ul spune ca, la jumatatea anului, ar fi fost cam la nivelul anului trecut. Cu un necesar sporit de materie prima? S-a imbunatatit calitatea produselor in asa masura, incat sa fie nevoie de mult mai multa carne? Sa dea Domnul Noi credem, insa, ca pacatosul de surplus sta ascuns in zone mai delicate ale statisticilor.

Lucrurile, oricum, nu sunt roz. Companiile se dau peste cap, incercand orice, pentru a rezista pe piata. Cum spunea Luchi Georgescu, proprietara Meda: In ziua de azi, performanta inseamna sa existi Iar, dupa cum arata semnele, oricum le-am lua, nu ne asteapta zile prea fericite. Asta ne face sa credem ca sectorul carnii din Romania, fie ca vorbim de productia in sine, fie ca vorbim de procesare, se afla la rascruce. In conditiile in care piata globala si, mai ales, piata europeana se vor afla in mare dificultate, dupa cum anunta organismele internationale, in situatia in care absorbtia fondurilor europene e aproape blocata, in conditiile in care relatia cu retail-ul nu s-a imbunatatit cu nimic, fermierii si industriasii romani trebuie sa ia rapid deciziile care sa-i scoata la lumina. Totodata, guvernul trebuie determinat sa ia acele masuri menite sa sprijine cu adevarat mediul de afaceri. Altfel, totul se duce de rapa

Un proiect, o Casă de Comerț și multe întrebări
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 5 decembrie 2018

Recent, Guvernul a aprobat înființarea ”Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea”. Comunicatul oficial îl puteți citi pe larg în rubrica noastră ”Piața”. În comunicat, conceptul se detaliază partial, afirmându-se că totul este spre mai binele fermierilor, al procesării, al comerțului, al românilor. Lecturând textul...

România 200
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 3 decembrie 2018

Unii spun că a imagina viitorul nu este doar un joc al minții, ci este și un excercițiu de inteligență. Așa o fi. Însă, acum, după ce a trecut Marea Sărbătoare, merită să ne întrebăm: Cum va arăta România peste 100 de ani? Și, ca să ne menținem în tematica revistei Meat.Milk, să punem întrebarea ceva mai precis: Cum vor...