Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

La Șona se face profit cu Angus

Autor: Meat MIlkmarți, 23 septembrie, 2014

Specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba s-au deplasat recent la Şona, la iniţiativa ing. Anghel Gheorghe, de la Centrul de consultanţă agricolă locală, care a  dorit să facă cunoscută celor prezenţi o alternativă la agricultura tradiţională  – vaca de carne din rasa Angus.

Cornel Folea,  agricultor cu iniţiativă, deschis la nou şi dornic să dezvolte afacerea cu vaci de carne, este proprietarul a 16 capete de bovine din rasa mai sus menţionată, bovine de care este foarte mândru şi despre care  ne-a vorbit cu multă pasiune. Cornel Folea deţine în proprietate şi în arendă o suprafaţă de păşune suficientă pentru ca în doi ani să-şi dubleze efectivul de animale. Mărturiseşte că s-a hotărât să investească  în această afacere după ce s-a documentat bine în privinţa caracteristicilor rasei.

“Carnea bovinelor Angus are un gust fin şi consistent, este fragedă şi marmorată, foarte căutată în gastronomia de vârf şi în sectorul premium. Bovinele sunt crescute şi îngrăşate liber pe păşune, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru  carnea de vită de calitate.

Producţia de carne din furajare naturală pe păşune este mai economică şi mai utilă din punct de vedere ecologic”, spune Cornel Folea. Fermierul Florea Cornel speră ca pe baza creşterii cererii de carne din producţie naturală, preţul cărnii de vită premium va înregistra o creştere semnificativă în viitor.

Fermierii prezenţi au fost foarte receptivi la cele prezentate şi împreună cu specialiştii CAJ au făcut un calcul simplu şi rapid. Dacă un fermier mic obţine 3000 de l lapte de vacă şi îl vinde cu 1 leu litrul, înseamnă că obţine 3000 de lei după o vacă de lapte. Un viţel Angus la 500 de kg,  dacă îl  vinzi cu minimum 10 lei/kg, ajungi să încasezi 5000 de lei, deci o sumă mai mare decât banii obţinuţi din lapte, iar munca e mult mai uşoară la vaca de carne. Astfel de întâlniri organizate de către CAJ Alba  au loc săptămânal în diferite zone din judeţ, a explicat directorul executiv de la Camera Agricolă Judeţeană, Mirela Nemeș. (blajinfo.ro; Foto: Alba24.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...