Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

La Târgu Mureș a avut loc Congresul Internațional al rasei Bălțata

Autor: Ilie Stoianluni, 4 septembrie, 2017

În zilele de 1 și 2 septembrie, la Târgu Mureș, a avut loc cea de-a doua ediție a Zilei Naționale a Bălțatei, eveniment marcat, în principal, de Congresul Internațional al rasei Bălțata.

 

Evenimentul a fost organizat de Federația Crescătorilor de Bovine din România, Semtest BVN-Mureș, ACTJM-Organizația de Control Oficial al Producțiilor, ONIA-Organizația Națională de Însămânțări Artificiale, SCDCB-Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor și AAMR-Asociația Agriculturilor Maghiari din România. Menționăm că agenția infoGROUP și revista Meat. Milk. au fost Parteneri Media.

 

Adevărata sărbătoare a fermierilor crescători de bovine din rasa Bălțată din acest an s-a bucurat de sprijinul Prefecturii județului Mureș și al Ministerului Agriculturii, gazde principale fiind domnii Claudiu Frânc-Președinte FCBR, în calitate de Coordonator principal și Valer Sician-Manager General al Semtest BVN-Mureș, acela care a asigurat perfecta organizare locală.

 

Ca invitați de marcă putem aminti pe domnii Georg Rohrmoser-Secretar General al  Asociației Europene de Bălțată, Dr. Viorel Andronie-Președintele Colegiului Medicilor Veterinari, Dr. Ing. Adrian Pintea-Director General APIA, Dr. Johannes Aumann-Director Besamungsverein Neustadt, Emi Dumitru-Președinte Pro Agro, Dr. Kelemen Attila-Membru de Onoare FCBR, Dr. Ing. Daniel Buda-Europarlamentar, Ion Dârzu-Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților etc.

 

Manifestările au deputat în dimineața zilei de 1 septembrie cu workshop-ul ”Actualități și perspective pentru rasa de bovine Bălțata”, în cursul căruia au fost prezentate atât stadiul creșterii acestor bobive în România, dar și în Uniunea Europeană, precum și noutăți din domeniul geneticii animale.

 

După-amiaza zilei a prilejuit desfășurarea Congresului amintit mai sus, deschis de domnul Claudiu Frânc, acela care, împreună cu domnul Georg Rohrmoser, au semnat în fața participanților Protocolul de aderare a asociației din România la Asociația Europeană de Bălțată.

 

Potrivit celor doi, cooptarea fermierilor români la această organizație europeană de maximă importanță va permite trecerea la un sistem unic, eficient de evaluare a bovinelor, fapt care va conduce la ameliorarea rasei și, prin aceasta, la eficientizarea activității din fermele de lapte care au efective de Bălțată.

 

În acest sens, domnul Rohrmoser a amintit că România se aflăpe locul IV în Europa, ca număr de capete de bovine din această rasă, urmând ca pe viitor să devină un partener deosebit de important.

 

Prezent la lucrări, domnul Daniel Buda a pus accentul pe necesitatea stringentă a asocierii fermierilor, afirmând că este regretabil faptul că, de la Uniunea Europeană sunt la dispoziția României fonduri importante care nu pot fi accesate. La rândul său, domnul Emil Dumitru a adresat un apel domnului Claudiu Frânc pentru ca, împreună, să accelereze înființarea OIPA-Lapte, iar domnul Valer Sician a subliniat necesitatea cooptării de specialiști de primă mână care, în cadrul Asociației Europene de Bălțată, să negocieze cu partenerii din celelalte 14 state membre de pe poziții de egalitate și în beneficiul fermierilor români. Tot domnul Sician a anunțat asistența că un număr important de mari fermieri români au devenit acționari cu acțiuni la purtător ai Semtest BVN-Germania, semn că această companie manifestă un interes și o deschidere deosebite față de crescătorii de Bălțată din România.

 

A doua zi, la Sala de Manej a Crescătoriei de Armăsari, a avut loc expoziția de animale din rasa Bălțată și prezentarea celor mai frumoase exemplare. În cadrul acestui moment, domnul Claudiu Frânc a evidențiat diferențele dintre exemplarele din aceeași rasă dar crescute în arealuri diferite, în arenă fiind expuse bovine provenite din cinci județe.

 

În final, să spunem că această a doua ediție a manifestării a fost perfect organizată și a reprezentat un succes, urmând ca în perioada următoare să fie analizate de membri, punctual, toate problemele nerezolvate, cea mai stringentă fiind aceea a Cărților de rasă.

Protecția specifică a bovinelor de carne în perioadele friguroase
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 4 octombrie 2017

Dincolo de paralela 45, iarna este un fapt de viață în care temperaturile severe, perioadele frecvente de vânt periculos și viscolele sunt obișnuite. În aceste condiții, protejarea bovinelor pentru carne, ca raspuns la expunerea la frig sever, prin creșterea ratei lor metabolice (ritm cardiac, respirație și flux sanguin), este...

INSSE: Efectivele de bovine și porcine la 1 iunie 2017
Autor: meatmilk  /   luni, 25 septembrie 2017

(Comunicat) Potrivit ultimului comunicat emis de INSSE, la 1 iunie 2017, faţă de aceeaşi dată a anului 2016, efectivele de bovine au scăzut cu 3,3% pe total şi cu 2,5% la efectivul matcă.   Analizând distribuţia efectivelor de bovine la 1 iunie 2017 pe regiuni de dezvoltare, comparativ cu 1 iunie 2016, se constată că ponderea...