Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Lansarea oficială a proiectului comun EFSA – ANSVSA

Autor: Meat MIlkvineri, 18 iulie, 2014

(Comunicat) Ieri, a avut loc, la sediul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), deschiderea oficială a proiectului „Pilot project on the implementation of SSD2* in the frame of the electronic transmission of harmonized data collection of analytical results to EFSA -OC/EFSA/DCM/2013/05-CT03”, semnat între EFSA şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), proiect finanţat integral de Comisia Europeană. Delegaţia, care a reprezentat Romania la acest eveniment, a fost condusă de către preşedintele ANSVSA, dr. Vladimir Mănăstireanu.

La finalizarea acestui proiect, România va avea implementat un sistem de raportare automată a datelor analitice obţinute în urma investigaţiilor de laborator. Aceasta se va realiza prin extragerea în timp real a datelor din sistemul informatic de management al laboratoarelor din Romania (ATLAS vet LIMS) şi transmiterea acestora către EFSA, într-un format electronic unitar la nivel european.

Se urmăreşte ca, prin implementarea acestor tipuri de proiecte, finanţate integral din fonduri europene, să se asigure României o dezvoltare la nivel european a sistemului de comunicare cu instituţiile Comisiei Europen. Valoarea proiectului este de 88.000 de euro, iar perioada desfăşurării acestuia este de 26 de luni.

* SSD – Standard Sample Description – armonizarea colectării, de la statele membre, de date analitice de măsurare a prezenţei substanţelor chimice nocive sau benefice în produsele alimentare, hrană si apa.

SSD include o listă de elemente de date standardizate (articole care descriu caracteristicile probelor şi a rezultatelor analitice, cum ar fi: ţara de origine, produs, metodă analitică, limita de detecţie, rezultat, etc …), terminologii unitare, precum şi regulile de validare, pentru a îmbunătăţi calitatea datelor. Acest sistem îşi propune să dezvolte un model generalizat, de armonizare a colectării unei game largi de măsurători în domeniul produselor alimentare.

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...