Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Laurențiu Rebega, Viorica Dăncilă și Daniel Buda, în Comisia Europeană pentru Agricultură

Autor: Meat MIlkluni, 7 iulie, 2014

(Agerpres) Pentru prima dată, România va avea un număr consistent de europarlamentari membri în Comisia pentru agricultură a Parlamentului European. Astfel, în mandatul abia început, interesele agriculturii și cele ale mediului rural românesc vor fi reprezentate la Bruxelles de către eurodeputații Laurențiu Rebega (PC), Viorica Dăncilă (PSD) și Daniel Buda (PDL).

Un rol important îl va avea în perioada imediat următoare și Comisia de Comerț Internațional, cea care se ocupă de negocierile comerciale internaționale ale UE, inclusiv mult-discutatul acord cu SUA, și care vor avea o mare influență asupra posibilității producătorilor agricoli români de a exporta.

În această comisie-cheie, România îl va avea membru plin pe Sorin Moisă, fostul consilier al comisarului european Dacian Cioloș, dar și un membru supleant, pe europarlamentarul Adina Vălean (PNL).

Viorica Dăncilă este o reprezentantă cu vechime a agriculturii românești pe plan european, ea dedicându-și și în mandatul trecut de europarlamentar cea mai mare parte a activității promovării agriculturii și satului românesc, mai ales a reprezentării femeilor în mediul rural și în activitățile specifice acestuia. “În mandatul trecut am obţinut o plată la hectar mult mai mare pentru agricultorii români. Vreau să susţin femeile din agricultură pentru că aici sunt foarte multe probleme. Au pensii mici, munca lor nu este trecută ca vechime, cu toate ca muncesc foarte mult nu beneficiază de protecţie socială”, a afirmat Viorica Dancilă, citată de Agerpres.

Aflat la primul mandat la Bruxelles, tânărul Laurențiu Rebega este singurul fermier român care a reușit să obțină un mandat de europarlamentar la alegerile din 25 mai. De profesie inginer zootehnist, prahoveanul a activat în ultimii ani în sectorul agricol și a anunțat încă de la depunerea candidaturii că vrea să contribuie la consolidarea reprezentării agriculturii românești pe plan intern – în primă fază, el apreciind că o organizație agricolă puternică va putea avea o voce răsunătoare în apărarea intereselor naționale în discuțiile de la Bruxelles.

„În momentul de faţă, eu fiind de profesie agricultor, fermier, am o propunere foarte stringentă pentru ceea ce înseamnă producătorul de lapte din România, având în vedere că în 2015 se vor elimina cotele de lapte şi atunci cred că trebuie să găsim o posibilitate pentru protecţia producătorului de lapte din România. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte în acest moment”, a declarat Rebega pentru ph-online.ro.

Tot absolvent al Facultării de Zootehnie, Daniel Buda a urmat ulterior studii de drept și adminstrație, fiind cunoscut pentru activitatea sa de notar în județul Cluj. ”Am ales comisiile parlamentare în care voi activa în acest mandat. Astfel, în Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală voi fi membru deplin iar în Comisia de Afaceri Juridice voi fi membru supleant”, a declarat alesul PDL.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...