Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

LegislaȚie: din 2013 se introduce Ștampila de calitate

Autor: marți, 5 februarie, 2013

(Agerpres) Incepand de anul viitor, produsele alimentare romanesti de traditie vor putea obtine stampila de calitate, daca producatorii se vor inregistra in sistemul de certificare a calitatii produselor alimentare, respectiv in Registrul National al Calitatii Produselor.

Propunerea se poate concretiza printr-un nou proiect initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in parteneriat cu industria alimentara din Romania.

Am discutat cu reprezentantii industriei alimentare romanesti si sunt de acord sa avem un standard de calitate pentru produsele agricole si produsele alimentare, unde se va putea inregistra, benevol, orice producator care doreste recunoasterea calitatii produsului propriu.

Sunt produse din carne facute inca din anii '60, de foarte buna calitate si cu un gust exceptional, dar pentru care in momentul de fata costurile sunt ridicate. Avand aceasta stampila de calitate, consumatorul vede ca este un produs mai deosebit si merita sa dea un ban in plus, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Prin acest proiect, MADR vizeaza infiintarea Registrului National al Calitatii Produselor (RNCP) si acordarea marcii pentru Produs National de Calitate.

Reprezentantul MADR a precizat ca actualul proiect de act normativ nu are nicio legatura cu controversatul proiect privind Registrul Industriilor Alimentare (RIA), subliniind ca acesta din urma a fost o mare greseala intrucat nu era in conformitate cu normele europene.

Potrivit acestuia, toti operatorii economici din Romania care desfasurau activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare aveau obligativitatea inregistrarii in acest registru, altfel riscand sa isi piarda dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. RIA a fost o mare gafa pentru ca intra in contradictie cu ceea ce se intampla la nivel european.

Practic, nu-l poti obliga pe producator sa iti dea reteta, adica ceea ce pune in produs, ci doar sa scrie pe produs ce contine acesta. Este responsabilitatea lui. Daca m-a otravit intra el in puscarie. Noi avem o institutie la nivel national – ANSVSA – care verifica siguranta alimentelor, insa ceea ce se pune intr-un produs este in responsabilitatea producatorilor, a mentionat Achim Irimescu.

Noul proiect privind introducerea unui standard de calitate a fost bine primit de industria alimentara, in prezent documentul fiind in discutii la nivel tehnic.
Printre produsele cu calitate certificata s-ar putea regasi salamul de Sibiu, sunca de Praga, salamul Victoria, mai multe sortimente de pastrama sau de paine, toate fiind produse de traditie in Romania.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...

LegislaȚie: din 2013 se introduce Ștampila de calitate

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Incepand de anul viitor, produsele alimentare romanesti de traditie vor putea obtine stampila de calitate, daca producatorii se vor inregistra in sistemul de certificare a calitatii produselor alimentare, respectiv in Registrul National al Calitatii Produselor.

Propunerea se poate concretiza printr-un nou proiect initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in parteneriat cu industria alimentara din Romania.

Am discutat cu reprezentantii industriei alimentare romanesti si sunt de acord sa avem un standard de calitate pentru produsele agricole si produsele alimentare, unde se va putea inregistra, benevol, orice producator care doreste recunoasterea calitatii produsului propriu. Sunt produse din carne facute inca din anii '60, de foarte buna calitate si cu un gust exceptional, dar pentru care in momentul de fata costurile sunt ridicate.

Avand aceasta stampila de calitate, consumatorul vede ca este un produs mai deosebit si merita sa dea un ban in plus, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Prin acest proiect, MADR vizeaza infiintarea Registrului National al Calitatii Produselor (RNCP) si acordarea marcii pentru Produs National de Calitate.

Reprezentantul MADR a precizat ca actualul proiect de act normativ nu are nicio legatura cu controversatul proiect privind Registrul Industriilor Alimentare (RIA), subliniind ca acesta din urma a fost o mare greseala intrucat nu era in conformitate cu normele europene.
Potrivit acestuia, toti operatorii economici din Romania care desfasurau activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare aveau obligativitatea inregistrarii in acest registru, altfel riscand sa isi piarda dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. RIA a fost o mare gafa pentru ca intra in contradictie cu ceea ce se intampla la nivel european.

Practic, nu-l poti obliga pe producator sa iti dea reteta, adica ceea ce pune in produs, ci doar sa scrie pe produs ce contine acesta. Este responsabilitatea lui. Daca m-a otravit intra el in puscarie. Noi avem o institutie la nivel national – ANSVSA – care verifica siguranta alimentelor, insa ceea ce se pune intr-un produs este in responsabilitatea producatorilor, a mentionat Achim Irimescu.

Noul proiect privind introducerea unui standard de calitate a fost bine primit de industria alimentara, in prezent documentul fiind in discutii la nivel tehnic.
Printre produsele cu calitate certificata s-ar putea regasi salamul de Sibiu, sunca de Praga, salamul Victoria, mai multe sortimente de pastrama sau de paine, toate fiind produse de traditie in Romania.

Diversey România va participa la Meat.Milk 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

Diversey România, companie de prestigiu de pe piața românească a soluțiilor profesionale de igienă, va participa la Expo-Conferința Internațională Meat.Milk 2019, care va avea loc în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Iată cum se prezintă Diversey România, în fața partenerilor de afaceri și a...

Zimbria, de la IFE Londra, la Meat.Milk 2019!
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

Probabil, cea mai prestigioasă companie românească din sectorul manufacturier de procesare a cărnii și a laptelui, Zimbria, și-a anunțat participarea ca Partener la Expo-Conferința Internațională Meat.Milk 2019, care va avea loc în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   La evenimentul care va purta...

Hochland va participa la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

Liderul național de pe piața brânzeturilor din România, Hochland, va participa și în acest an la Expo-zonferința Internațională Meat Milk, care va avea loc în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Hochland Group   Compania Hochland a luat nastere in 1927, cand Georg Summer si Robert Reich au...

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...