Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

LegislaȚie: din 2013 se introduce Ștampila de calitate

Autor: marți, 5 februarie, 2013

(Agerpres) Incepand de anul viitor, produsele alimentare romanesti de traditie vor putea obtine stampila de calitate, daca producatorii se vor inregistra in sistemul de certificare a calitatii produselor alimentare, respectiv in Registrul National al Calitatii Produselor.

Propunerea se poate concretiza printr-un nou proiect initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in parteneriat cu industria alimentara din Romania.

Am discutat cu reprezentantii industriei alimentare romanesti si sunt de acord sa avem un standard de calitate pentru produsele agricole si produsele alimentare, unde se va putea inregistra, benevol, orice producator care doreste recunoasterea calitatii produsului propriu.

Sunt produse din carne facute inca din anii '60, de foarte buna calitate si cu un gust exceptional, dar pentru care in momentul de fata costurile sunt ridicate. Avand aceasta stampila de calitate, consumatorul vede ca este un produs mai deosebit si merita sa dea un ban in plus, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Prin acest proiect, MADR vizeaza infiintarea Registrului National al Calitatii Produselor (RNCP) si acordarea marcii pentru Produs National de Calitate.

Reprezentantul MADR a precizat ca actualul proiect de act normativ nu are nicio legatura cu controversatul proiect privind Registrul Industriilor Alimentare (RIA), subliniind ca acesta din urma a fost o mare greseala intrucat nu era in conformitate cu normele europene.

Potrivit acestuia, toti operatorii economici din Romania care desfasurau activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare aveau obligativitatea inregistrarii in acest registru, altfel riscand sa isi piarda dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. RIA a fost o mare gafa pentru ca intra in contradictie cu ceea ce se intampla la nivel european.

Practic, nu-l poti obliga pe producator sa iti dea reteta, adica ceea ce pune in produs, ci doar sa scrie pe produs ce contine acesta. Este responsabilitatea lui. Daca m-a otravit intra el in puscarie. Noi avem o institutie la nivel national – ANSVSA – care verifica siguranta alimentelor, insa ceea ce se pune intr-un produs este in responsabilitatea producatorilor, a mentionat Achim Irimescu.

Noul proiect privind introducerea unui standard de calitate a fost bine primit de industria alimentara, in prezent documentul fiind in discutii la nivel tehnic.
Printre produsele cu calitate certificata s-ar putea regasi salamul de Sibiu, sunca de Praga, salamul Victoria, mai multe sortimente de pastrama sau de paine, toate fiind produse de traditie in Romania.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...

LegislaȚie: din 2013 se introduce Ștampila de calitate

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Incepand de anul viitor, produsele alimentare romanesti de traditie vor putea obtine stampila de calitate, daca producatorii se vor inregistra in sistemul de certificare a calitatii produselor alimentare, respectiv in Registrul National al Calitatii Produselor.

Propunerea se poate concretiza printr-un nou proiect initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in parteneriat cu industria alimentara din Romania.

Am discutat cu reprezentantii industriei alimentare romanesti si sunt de acord sa avem un standard de calitate pentru produsele agricole si produsele alimentare, unde se va putea inregistra, benevol, orice producator care doreste recunoasterea calitatii produsului propriu. Sunt produse din carne facute inca din anii '60, de foarte buna calitate si cu un gust exceptional, dar pentru care in momentul de fata costurile sunt ridicate.

Avand aceasta stampila de calitate, consumatorul vede ca este un produs mai deosebit si merita sa dea un ban in plus, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Prin acest proiect, MADR vizeaza infiintarea Registrului National al Calitatii Produselor (RNCP) si acordarea marcii pentru Produs National de Calitate.

Reprezentantul MADR a precizat ca actualul proiect de act normativ nu are nicio legatura cu controversatul proiect privind Registrul Industriilor Alimentare (RIA), subliniind ca acesta din urma a fost o mare greseala intrucat nu era in conformitate cu normele europene.
Potrivit acestuia, toti operatorii economici din Romania care desfasurau activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare aveau obligativitatea inregistrarii in acest registru, altfel riscand sa isi piarda dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. RIA a fost o mare gafa pentru ca intra in contradictie cu ceea ce se intampla la nivel european.

Practic, nu-l poti obliga pe producator sa iti dea reteta, adica ceea ce pune in produs, ci doar sa scrie pe produs ce contine acesta. Este responsabilitatea lui. Daca m-a otravit intra el in puscarie. Noi avem o institutie la nivel national – ANSVSA – care verifica siguranta alimentelor, insa ceea ce se pune intr-un produs este in responsabilitatea producatorilor, a mentionat Achim Irimescu.

Noul proiect privind introducerea unui standard de calitate a fost bine primit de industria alimentara, in prezent documentul fiind in discutii la nivel tehnic.
Printre produsele cu calitate certificata s-ar putea regasi salamul de Sibiu, sunca de Praga, salamul Victoria, mai multe sortimente de pastrama sau de paine, toate fiind produse de traditie in Romania.

ANSVSA: Situația la zi a evoluției Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13...

Suplimentarea cu proteine by-pass a dietei bovinelor de lapte
Autor: Nora Marin  /   vineri, 3 august 2018

Îmbunătățirea producției de lapte este un instrument important de creștere a calității vieții, în special pentru persoanele din mediul rural. Cum, în România există numeroase exploatații comerciale de dimensiuni mici sau medii, am găsit util ca, de această dată, să facem referire la recomandările FAO privind îmbunătățirea...

Valorificarea superioară a sângelui animalelor abatorizate
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 3 august 2018

Abatoarele, precum și companiile de prelucrarea a cărnii generează o cantitate semnificativă de subproduse solide și lichide. La rândul lor, angrosistii și comercianții cu amănuntul produc cantități mari de subproduse. Deci, milioane de tone de deșeuri sunt produse în fiecare zi iar problema este eliminarea lor. Dar eliminarea...

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...