Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

LegislaȚie: din 2013 se introduce Ștampila de calitate

Autor: marți, 5 februarie, 2013

(Agerpres) Incepand de anul viitor, produsele alimentare romanesti de traditie vor putea obtine stampila de calitate, daca producatorii se vor inregistra in sistemul de certificare a calitatii produselor alimentare, respectiv in Registrul National al Calitatii Produselor.

Propunerea se poate concretiza printr-un nou proiect initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in parteneriat cu industria alimentara din Romania.

Am discutat cu reprezentantii industriei alimentare romanesti si sunt de acord sa avem un standard de calitate pentru produsele agricole si produsele alimentare, unde se va putea inregistra, benevol, orice producator care doreste recunoasterea calitatii produsului propriu.

Sunt produse din carne facute inca din anii '60, de foarte buna calitate si cu un gust exceptional, dar pentru care in momentul de fata costurile sunt ridicate. Avand aceasta stampila de calitate, consumatorul vede ca este un produs mai deosebit si merita sa dea un ban in plus, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Prin acest proiect, MADR vizeaza infiintarea Registrului National al Calitatii Produselor (RNCP) si acordarea marcii pentru Produs National de Calitate.

Reprezentantul MADR a precizat ca actualul proiect de act normativ nu are nicio legatura cu controversatul proiect privind Registrul Industriilor Alimentare (RIA), subliniind ca acesta din urma a fost o mare greseala intrucat nu era in conformitate cu normele europene.

Potrivit acestuia, toti operatorii economici din Romania care desfasurau activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare aveau obligativitatea inregistrarii in acest registru, altfel riscand sa isi piarda dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. RIA a fost o mare gafa pentru ca intra in contradictie cu ceea ce se intampla la nivel european.

Practic, nu-l poti obliga pe producator sa iti dea reteta, adica ceea ce pune in produs, ci doar sa scrie pe produs ce contine acesta. Este responsabilitatea lui. Daca m-a otravit intra el in puscarie. Noi avem o institutie la nivel national – ANSVSA – care verifica siguranta alimentelor, insa ceea ce se pune intr-un produs este in responsabilitatea producatorilor, a mentionat Achim Irimescu.

Noul proiect privind introducerea unui standard de calitate a fost bine primit de industria alimentara, in prezent documentul fiind in discutii la nivel tehnic.
Printre produsele cu calitate certificata s-ar putea regasi salamul de Sibiu, sunca de Praga, salamul Victoria, mai multe sortimente de pastrama sau de paine, toate fiind produse de traditie in Romania.

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...

LegislaȚie: din 2013 se introduce Ștampila de calitate

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Incepand de anul viitor, produsele alimentare romanesti de traditie vor putea obtine stampila de calitate, daca producatorii se vor inregistra in sistemul de certificare a calitatii produselor alimentare, respectiv in Registrul National al Calitatii Produselor.

Propunerea se poate concretiza printr-un nou proiect initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in parteneriat cu industria alimentara din Romania.

Am discutat cu reprezentantii industriei alimentare romanesti si sunt de acord sa avem un standard de calitate pentru produsele agricole si produsele alimentare, unde se va putea inregistra, benevol, orice producator care doreste recunoasterea calitatii produsului propriu. Sunt produse din carne facute inca din anii '60, de foarte buna calitate si cu un gust exceptional, dar pentru care in momentul de fata costurile sunt ridicate.

Avand aceasta stampila de calitate, consumatorul vede ca este un produs mai deosebit si merita sa dea un ban in plus, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Prin acest proiect, MADR vizeaza infiintarea Registrului National al Calitatii Produselor (RNCP) si acordarea marcii pentru Produs National de Calitate.

Reprezentantul MADR a precizat ca actualul proiect de act normativ nu are nicio legatura cu controversatul proiect privind Registrul Industriilor Alimentare (RIA), subliniind ca acesta din urma a fost o mare greseala intrucat nu era in conformitate cu normele europene.
Potrivit acestuia, toti operatorii economici din Romania care desfasurau activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare aveau obligativitatea inregistrarii in acest registru, altfel riscand sa isi piarda dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. RIA a fost o mare gafa pentru ca intra in contradictie cu ceea ce se intampla la nivel european.

Practic, nu-l poti obliga pe producator sa iti dea reteta, adica ceea ce pune in produs, ci doar sa scrie pe produs ce contine acesta. Este responsabilitatea lui. Daca m-a otravit intra el in puscarie. Noi avem o institutie la nivel national – ANSVSA – care verifica siguranta alimentelor, insa ceea ce se pune intr-un produs este in responsabilitatea producatorilor, a mentionat Achim Irimescu.

Noul proiect privind introducerea unui standard de calitate a fost bine primit de industria alimentara, in prezent documentul fiind in discutii la nivel tehnic.
Printre produsele cu calitate certificata s-ar putea regasi salamul de Sibiu, sunca de Praga, salamul Victoria, mai multe sortimente de pastrama sau de paine, toate fiind produse de traditie in Romania.

Indagra 2018 anunță mari premiere
Autor: meatmilk  /   luni, 22 octombrie 2018

(Comunicat) Toamna anului 2018 vine cu o premieră la ROMEXPO: vom avea primele ediții ale târgurilor INDAGRA și  INDAGRA FOOD desfășurate inclusiv în noile Pavilioane B1 și B2.   Suntem mândri să anunțăm că pavilioanele B1 și B2 au fost deja ocupate integral. În B1 se va desfășura INDAGRA FOOD, iar în B2 se va...

APIA: Acordarea plăților în avans este plină desfășurare
Autor: meatmilk  /   luni, 22 octombrie 2018

(Comunicat) Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 17.10.2018, au fost plătiți 191.799 fermieri, în cadrul campaniei de plăți în avans pentru anul 2018, suma autorizată la plată fiind în valoare de 51.180.962,95 euro.   Reamintim că APIA a demarat acordarea...

Tehnologia Microcat® pentru epurarea apei uzate din Industria Alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Stațiile de epurare din Industria alimentară, dar nu numai, se confruntă frecvent cu depășiri ale limitelor de deversare. Acest fapt se datorează subdimensionării, tehnologiilor învechite sau proiectării defectuoase.   Institutul Bioscience din Statele Unite ale Americii a dezvoltat o gamă de produse, pentru...

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...