Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

LegislaȚie: Inscrierea la fisc pentru tva la incasare

Autor: marți, 5 februarie, 2013

In aceasta saptamana, pana la 25 octombrie, firmele care au cifre de afaceri mai mici de 2,25 milioane de lei pe an trebuie sa depuna Formularul 097 aparut recent in Monitorul Oficial.

Cel mai important lucru de stiut este ca ar cam trebui sa va grabiti, pentru ca primul termen-limita de depunere a documentatiei este joi, 25 octombrie. Pana atunci va trebui sa va calculati cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012, pentru a vedea daca va incadrati in categoria platitorilor de TVA la incasare, mai exact daca vanzarile din perioada amintita nu depasesc plafonul de 2,25 milioane de lei (500.000 de euro).

Consultantii fiscali avertizeaza ca inscrierea la Fisc in vederea aplicarii sistemului TVA la incasare nu este o optiune, ci e o obligatie a tuturor contribuabililor care se incadreaza in limita prevazuta pentru cifra de afaceri. Astfel, daca in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 aveti cifra de afaceri de pana la 2,25 milioane de lei, trebuie sa va inscrieti pana la data de 25 octombrie 2012. Daca la sfarsitul anului constatati ca ati depasit acest plafon, puteti cere retragerea din registru. Pentru iesirea din sistem, documentatia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care persoana impozabila a depasit plafonul, se arata in normativul citat.

Ce suma poti trece pe o factura, astfel incat sa platesti TVA doar la incasarea banilor? Acest lucru nu este reglementat, cu toate ca oamenii de afaceri care de-a lungul timpului au cerut introducerea platii TVA la incasare au aratat ca facturile ar trebui sa fie, totusi, plafonate, pentru a nu lasa loc de abuzuri. Deocamdata insa, nu este impus un astfel de plafon, adica teoretic se va putea trece si, sa zicem, un miliard de euro pe factura. TVA aferenta se va plati in conditii similare sumei de 100 de lei.

Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si de a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. Asta prevede ultima modificare adusa Codului Fiscal, aparuta recent in Monitorul Oficial.

Cultivatorii vizati sunt extrem de neplacut surprinsi de aceasta modificare si avertizeaza ca aplicarea ei va bulversa intreaga piata a produselor agricole primare si semipreparate.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...

LegislaȚie: Inscrierea la fisc pentru tva la incasare

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

In aceasta saptamana, pana la 25 octombrie, firmele care au cifre de afaceri mai mici de 2,25 milioane de lei pe an trebuie sa depuna Formularul 097 aparut recent in Monitorul Oficial.

Cel mai important lucru de stiut este ca ar cam trebui sa va grabiti, pentru ca primul termen-limita de depunere a documentatiei este joi, 25 octombrie. Pana atunci va trebui sa va calculati cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012, pentru a vedea daca va incadrati in categoria platitorilor de TVA la incasare, mai exact daca vanzarile din perioada amintita nu depasesc plafonul de 2,25 milioane de lei (500.000 de euro).

Consultantii fiscali avertizeaza ca inscrierea la Fisc in vederea aplicarii sistemului TVA la incasare nu este o optiune, ci e o obligatie a tuturor contribuabililor care se incadreaza in limita prevazuta pentru cifra de afaceri. Astfel, daca in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 aveti cifra de afaceri de pana la 2,25 milioane de lei, trebuie sa va inscrieti pana la data de 25 octombrie 2012. Daca la sfarsitul anului constatati ca ati depasit acest plafon, puteti cere retragerea din registru. Pentru iesirea din sistem, documentatia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care persoana impozabila a depasit plafonul, se arata in normativul citat.

Ce suma poti trece pe o factura, astfel incat sa platesti TVA doar la incasarea banilor? Acest lucru nu este reglementat, cu toate ca oamenii de afaceri care de-a lungul timpului au cerut introducerea platii TVA la incasare au aratat ca facturile ar trebui sa fie, totusi, plafonate, pentru a nu lasa loc de abuzuri. Deocamdata insa, nu este impus un astfel de plafon, adica teoretic se va putea trece si, sa zicem, un miliard de euro pe factura. TVA aferenta se va plati in conditii similare sumei de 100 de lei.

Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si de a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. Asta prevede ultima modificare adusa Codului Fiscal, aparuta recent in Monitorul Oficial.

Cultivatorii vizati sunt extrem de neplacut surprinsi de aceasta modificare si avertizeaza ca aplicarea ei va bulversa intreaga piata a produselor agricole primare si semipreparate.

ANSVSA: Situația la zi a evoluției Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13...

Suplimentarea cu proteine by-pass a dietei bovinelor de lapte
Autor: Nora Marin  /   vineri, 3 august 2018

Îmbunătățirea producției de lapte este un instrument important de creștere a calității vieții, în special pentru persoanele din mediul rural. Cum, în România există numeroase exploatații comerciale de dimensiuni mici sau medii, am găsit util ca, de această dată, să facem referire la recomandările FAO privind îmbunătățirea...

Valorificarea superioară a sângelui animalelor abatorizate
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 3 august 2018

Abatoarele, precum și companiile de prelucrarea a cărnii generează o cantitate semnificativă de subproduse solide și lichide. La rândul lor, angrosistii și comercianții cu amănuntul produc cantități mari de subproduse. Deci, milioane de tone de deșeuri sunt produse în fiecare zi iar problema este eliminarea lor. Dar eliminarea...

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...