Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Legislația nu favorizează producția de energie regenerabilă

Autor: Meat MIlkmiercuri, 14 mai, 2014

Evoluția viitoare a sectorului, provocările cu care se confruntă industria, premizele de creștere, dar și rolul pe care îl joacă agricultura ca sursă de combustibil au fost punctele-cheie dezbătute în primul eveniment de acest fel din România, Conferința Națională „Biomasă, Biogaz & Cogenerare – România 2014”, organizat de către GOVNET Conferences.
„România are un potențial imens în ceea ce privește biomasa și energia hidro, eu îndrăznesc să spun că un potențial chiar mai mare decât energia eoliană și energia fotovoltaică”, a declarat în cadrul evenimentului Zoltan Nagy-Benge, Membru în Board-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Acesta a semnalat și discrepanța între evoluțiile proiectelor din zona energiei verzi. „Printre toate sursele regenerabile, energia eoliană și energia fotovoltaică au dominat piața și au văduvit celelalte surse, biomasa, biogazul și energia hidro de atenția care le-ar fi cuvenit”, spune el.
Principalul factor care a frânat o dezvoltare similară îl reprezintă costurile considerabil mai mari implicate de un proiect pe biomasă sau biogaz, fie că este vorba de cogenerare sau nu, așa cum a declarat și Șerban Țigănaș, CEO al TEB Energy Business: „Este cea mai mare investiție, 3 milioane – 3 mil și ceva de euro pe MW (referindu-se la o centrală pe biogaz) față de altele care sunt undeva în jur de un milion. Este un efort financiar formidabil”.
Sfera legislativă și obținerea tuturor autorizațiilor necesare constituie de asemenea impedimente cu care dezvoltatorii de proiecte pe biomasă ori biogaz se confruntă. Pentru Egger Rădăuți, prelucrătorul de lemn din județul Suceava care a inaugurat anul acesta o centrală pe biomasă în cogenerare, cea mai mare problemă a fost procesul de autorizare ale cărui etape s-au desfășurat foarte lent, astfel încât deși procedurile inițiale au fost demarate în mai 2012 obținerea tuturor avizelor a durat un an și opt luni. În același timp, există anumite neclarități privind subvențiile prin certificate verzi:

 

„Există multe neconcordanțe. Vă dau un exemplu: dacă produci energie electrică și termică din biogaz vor fi trei certificate verzi – două pentru energia electrică, unul pentru energie termică. Dacă faci același lucru din gazul de depozit va fi doar un certificat verde. Nu știu pe ce principiu, dar așa ca idee pe viitor. Când am fost la ANRE, a spus că s-ar putea să îl obținem și pe al doilea, dar trebuie să facem noi o documentație să o înainteze ei la Comisia Europeană”, a explicat Liviu Birău, Director Executiv al IRIDEX Group.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...