Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Legislatie: efsa a actualizat lista substantelor aromatizante autorizate utilizabile in industria alimentara

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform agroinfo.ro, Comisia Europeana a adoptat doua acte legislative pentru sporirea sigurantei produselor alimentare. Astfel, pe liste sunt mentionate numai acele substante aromatizante aprobate pentru utilizare in industria alimentara.

In urma eforturilor continue depuse de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si alte organisme stiintifice, aceasta legislatie privind substantele aromatizante va imbunatati cu mult transparenta informatiilor adresate deopotriva cetatenilor si sectorului industrial.

Va fi mai usor pentru toate partile implicate sa cunoasca exact substantele aromatizante care pot fi utilizate in produsele alimentare a declarat John Dalli, comisarul pentru sanatate si consumatori.

Aceste doua noi acte legislative vor clarifica si armoniza utilizarea substantelor aromatizante in cadrul pietei unice:

 Primul regulament prevede o noua lista de substante aromatizante la nivelul UE care pot fi utilizate in produsele alimentare si se va aplica de la 22 aprilie 2013, ceea ce va permite industriei alimentare a UE sa se adapteze la noile norme. Toate substantele aromatizante care nu figureaza pe lista vor fi interzise dupa o perioada de eliminare treptata de 18 luni.

 Al doilea regulament se refera la masuri tranzitorii pentru alte arome cum ar fi aromele obtinute din surse nealimentare si se va aplica incepand cu 22 octombrie 2012.

Noua lista include peste 2 100 de substante aromatizante autorizate. Inca 400 vor ramane pe piata pana cand EFSA incheie evaluarea acestora. Acestea au fost utilizate timp indelungat si au fost deja evaluate ca fiind inofensive de catre alte organisme stiintifice, se arata intr-un comunicat de presa al CE.
Lista completa a acestor substante poate fi consultate pe site-ul ec.europa.eu/agriculture/index_en.htm

Meat.Milk 2019: În ziua de 31 mai, fii prezent la Forum Retail!
Autor: meatmilk  /   marți, 26 martie 2019

Tendințele de globalizare ale piețelor internaționale de carne și lapte se manifestă tot mai pregnant. Puși în fața acestei noi realități, fermierii, procesatorii și retail-ul din România trebuie să își adapteze afacerile. Cum vor reuși să facă acest lucru, în condițiile în care se propune o nouă paradigmă legislativă? Cum...

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...