Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Liberi de bruceloza, nu „vindecati”

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Boala infectioasa din grupul antroponozelor, bruceloza este cauzata de germeni din grupul Brucella, are caracter sezonier (in lunile martie-mai) fiind una dintre cele mai raspandite zoonoze. Preventia si combaterea se realizeaza prin respectarea normelor sanitare veterinare obligatorii in miscarea animalelor, prin asigurarea conditiilor de intretinere si igiena corespunzatoare. In acest spatiu, vom puncta mai putin etiologia bolii (binecunoscuta veterinarilor, zootehnistilor si producatorilor), incercand abordarea unor linii trasate statutului brucelozei, in exploatatiile spatiului nostru geografic.

Liberi si indemni de bruceloza

Este stiut ca 31 mai 2010 a fost data in care Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a solicitat recunoasterea statutului Romaniei de tara libera de bruceloza bovina. Expertii Comisiei Europene au evaluat dosarul depus, urmand sa il aprobe. Nu peste tot insa. Comunicatele autoritatilor emise au fost receptionate firesc. Vindecarea de bruceloza a facut, surprinzator, obiectul dezbaterilor din redactii locale sau intersectia ulitelor.

Bruceloza bovina este o boala notificabila pe intreg teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene. Chiar formulate punctual, cu unele dintre prevederi explicate similar frazelor din dictionare, regulile stricte de calificare, atestare si monitorizare a exploatatiilor au creat confuzie. Frecventele opinii (?) ale unor crescatori de bovine, convinsi de informatiile fracturate ca s-a terminat cu bruceloza, au intarit opinia eronata ca ne-am vindecat de bruceloza, dupa cum au scris multe gazete.

E limpede ca masura recunoasterii ca tara libera de bruceloza bovina va aduce economii serioase bugetului de stat, printr-o reducere fireasca a testelor efectuate, respectand cerintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor. La randul lor, crescatorii vor putea fi sprijiniti prin ridicarea nivelului exporturilor si a importantei Romaniei pe piata comunitara a comertului cu animale.

Pentru a fi considerate oficial libere de bruceloza bovina si pentru a primi atestatul de indemnitate, exploatatiile de crestere a bovinelor trebuie, in continuare, sa indeplineasca strict conditiile impuse de ANSVSA, prin Ordinul 41/2010. La randu-le, exploatatiile care pierd statusul de oficial libere de bruceloza bovina primesc un act de suspendare a calificarii de unitate indemna de bruceloza.

Statusul atestat

Atestatul, care dovedeste oficial indemnitatea fata de bruceloza, este eliberat cu respectarea conditiilor privind calificarea exploatatiilor, in raport cu aceasta zoonoza. Nicio bovina existenta in spatiul vizat nu trebuie sa fi fost vaccinata impotriva bolii, iar unele semne clinice prezente la vreun animal in ultimele 6 luni reprezinta alta conditie primara neindeplinita.

De asemenea, este obligatoriu ca toate bovinele cu varsta mai mare de 12 luni sa fie anterior supuse unuia dintre urmatoarele teste la care sa prezinte reactii negative:
– doua teste serologice, efectuate la intervale de minimum 3 luni si maximum 12 luni;
– teste ale probelor de lapte urmate, dupa cel putin 6 saptamani, de un test serologic.

Intrarea altor bovine in exploatatie nu pericliteaza mentinerea statusului oficial, daca provin tot din unitati indemne de bruceloza si (in cazul bovinelor cu varsta mai mare de 12 luni) au prezentat un titru brucelic mai mic de 30 unitati internationale (UI) de aglutinare/ml, la un test de seroaglutinare. Daca testul este efectuat ulterior introducerii in exploatatie, animalele trebuie izolate fizic, pentru a evita contactul (in)direct cu celelalte bovine, pana la confirmarea reactiei negative.

Suspendarea statusului oficial indemn de bruceloza va fi aplicata in cazul neindeplinirii conditiilor de acordare a atestatului sau daca exista bovine suspecte (identificate clinic sau prin teste de laborator) sacrificate/izolate. Cand animalul nu mai poate fi testat, fiind sacrificat, suspendarea poate fi ridicata conditionat: doua teste seroaglutinare (efectuate tuturor bovinelor in varsta de peste 12 luni) sa indice obligatoriu un titru mai mic de 30 Unitati Internationale de aglutinare/ml.

Izolarea animalului bolnav de celelalte animale permite revizuirea statusului. Acelasi lucru se va intampla cand bovinele prezente in momentul declansarii focarului au fost sacrificate sau cand, in urma testarii de control, toate animalele cu varsta mai mare de 12 luni au prezentat rezultate negative, dupa doua testari efectuate consecutiv, la interval de 60 de zile. Statusul oficial indemn de bruceloza bovina se retrage cand investigatiile epidemiologice sau testele de laborator confirma infectarea cu Brucella.

Preventie prin supraveghere

In scopul recunoasterii Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene liber de bruceloza bovina, ANSVSA a venit, de curand, cu precizari tehnice si de executie a supravegherii animalelor.

Supravegherea pasiva, esentiala indeosebi asupra animalelor domestice sau salbatice (inclusiv a celor importate) din speciile receptive. Acest tip de supraveghere urmareste identificarea si notificarea precoce a oricarei simptomatologii ce poate fi atribuita unui caz de boala, schimbarea/mentinerea statusului de sanatate a animalului.

Procedura cuprinde si muncitorii/fermierii implicati in relatia cu animalele, medicii veterinari de libera practica fiind obligati sa raporteze orice imbolnavire. Cazurile suspecte se investigheaza imediat, iar prelevarile de probe (impuse de suspiciuni) se fac in prezenta medicului veterinar oficial. Probe de la toate cazurile de avort sunt trimise laboratorului, pentru investigare in directia infectiei brucelice.

Supravegherea activa se aplica:
– exploatatiilor calificate ca oficial indemne de bruceloza bovina, cu atestat de indemnitate, pentru mentinerea statusului, conform Ordinului presedintelui ANSVSA 41/2010;
– tuturor bubalinelor si taurinelor (in varta de peste 12 luni) din exploatatiile nou infiintate, precum si celor din unitati fara calificare oficiale ca indemne, in anul 2010. Vor fi testate de 2 ori, la interval de minimum 3 luni si maximum 12 luni, in vederea calificarii oficial indemne pentru bruceloza;
– vacilor, bivolitelor si junincilor care au avortat sau care prezinta manifestari clinice si care conduc la suspiciunea de imbolnavire. De la toate animalele care au avortat, se trimit la laboratoare avortoni, placenta si ser sanguin, la 14-21 de zile dupa avort. Animalele ce reactioneaza pozitiv la a doua testare, sunt eliminate prin abatorizare;
– tuturor bovinelor cu varsta mai mare de 12 luni, din exploatatiile suspecte de contaminare, supravegheate serologic pe probe individuale de sange;
– materialului seminal, introdus prin comert intracomunitar sau import din tarile terte;
– animalelor domestice si salbatice nou introduse prin comert intracomunitar sau din tari terte, testate obligatoriu serologic pe probe individuale de sange;
– tuturor speciilor de animale susceptibile din fondul cinegetic;
– exploatatiilor contaminate, diagnosticate pozitiv, unde statusul de libera de boala poate fi redobandit, conditionat de taierea tuturor bovinelor aflate in efectiv la momentul izbucnirii sau de raspunsul negativ la testarea tuturor animalelor, cu varsta mai mare de 12 luni.

Fara drumuri paralele sau ocolitoare

Conditiile de calificare a exploatatiilor si obtinere a statusului de indeminitate pentru bruceloza sunt transparente si nu lasa loc confuziilor. La fel de clare sunt normele metodologice pentru controlul, prevenirea si eradicarea bolilor la animale sau a celor transmisibile de la animale la om. Alaturat acestora, protectia animalelor, protectia mediului, inregistrarea bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor sunt cuprinse in Programul pentru aplicarea, in anul 2011, a normelor sus-mentionate si a metodologiei in aplicarea Programului de supraveghere si control, din domeniul sigurantei alimentelor.

Directiile locale sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, posturile de inspectie la frontiera din cadrul ANSVSA si institutele veterinare monitorizeaza strict respectarea conditiilor legale si aplicarea normelor sus-mentionate. Misiunile sunt indeplinite conform actelor normative, iar interpretarile/evaluarile fara fundament, formulate de amatori, pasesc alaturat subiectului. Pana la sfarsitul acestui an, ANSVSA va solicita Comisiei Europene evaluarea Romaniei pentru atribuirea statutului de tara libera de alte afectiuni cu greutate in efectivele nationale de animale: tuberculoza bovina, leucoza enzootica bovina si anemia infectioasa ecvina.

Evoluția pieței europene a produselor din carne și a lactatelor în viitorul deceniu
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 18 septembrie 2019

Dacă în trecut v-am prezentat previziunile Comisiei Europene referitoare la evoluția producției de lapte-materie primă și a cărnii de vită, pentru următorul deceniu, acum vă supunem atenției prognoza referitoare la evoluția consumului produselor din carne și a modificărilor care vor surveni în structura producției europene de...

De la 1 ianuarie 2021, noi reguli pe lanțul de aprovizionare cu produse agro-alimentare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 septembrie 2019

(Comunicat) Ca urmare a evoluției de pe piața europeană agro-alimentară, Comisia Europeană va adopta măsuri de introducere a unei transparențe sporite, prin raportarea îmbunătățită a prețurilor de-a lungul lanț de aprovizionare cu alimente.   După interzicerea practicilor comerciale neloiale și îmbunătățirea...