Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Locul 3 in europa, la cresterea ovinelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform agroinfo.ro, cu cele aproape zece milioane de oi si capre inregistrate, Romania urmeaza in topul european al crescatorilor de ovine dupa Marea Britanie si Spania. Suntem a treia tara din Europa la cresterea ovinelor si putem merge foarte bine catre varful ierarhiei, spune Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.

In ultima perioada, tot mai multi fermieri romani se orienteaza spre cresterea ovinelor si caprinelor, chiar daca in tara noastra consumul de astfel de carne este semnificativ doar in perioada Pastelui. In general, se cresc oi si capre fie pentru lapte, fie pentru exportul de animale vii. La ovine este o crestere spectaculoasa. In ultimul an suntem a treia tara din Europa la acest capitol si putem merge foarte bine catre varful ierarhiei. Este acum o piata foarte buna pentru carnea de ovina si se lucreaza acum pentru creerea unor hibrizi de carne, a spus Tabara, pentru capital.ro.

Pe primele locuri in UE la numarul de ovine se situeaza deja in mod traditional Marea Britanie si Spania.In Romania, potrivit datelor Recensamantului General Agricol, la nivel national s-a inregistrat un numar de 8.386.000 capete ovine, din care 8.152.000 capete (97,21%) la exploatatiile agricole fara personalitate juridica si 234.000 capete (2,79%) la exploatatiile agricole cu personalitate juridica. Acestora li se adauga cele 1.237.000 capete caprine, aflate aproape in exclusivitate in ferme fara personalitate juridica.

Majoritatea efectivului de ovine apartine taranilor
Astfel, cea mai mare parte a efectivului de ovine si caprine se afla in proprietatea taranilor, acestia crescand oile si caprele pentru productia de lapte.

Exista aici o piata foarte buna pentru produselor lactate, dar suntem tributari la capitolul branduire, la ceea ce inseamna identitatea acestor produse. De exemplu, telemeaua de Sibiu sau de Banat este un produs de o calitate foarte buna. Acest gen de produse ar trebui promovat mai mult, mai ales pe pietele externe, considera Tabara.

Echilibrarea pietei – o masura necesara In ultima perioada, s-au dezvoltat in Romania firme care cresc ovine cateva luni pentru ca apoi sa le vanda pe pietele unde se consuma masiv astfel de carne, mai ales tarile arabe. Problema noastra nu este acum piata interna.

Ea nu se va echilibra daca nu iesim pe piata externa. Este esentiala capacitatea fermierilor de a livra produse pe piata externa care sa corespunda atat calitativ cat si cantitativ. Atunci vom discuta despre o piata echilibrata in Romania, a mai spus Tabara.

Etichete cu tipar perfect? Agenția infoGROUP și tipografia infoCOLOR vă pot satisface orice pretenție!
Autor: meatmilk  /   luni, 16 iulie 2018

Agentia infoGROUP detine una dintre cele mai moderne si performante tipografii din Romania, infoCOLOR, dotata cu utilaje de ultima generatie:     Masina de tipar offset in patru grupuri – Ryobi 524GE, imprimanta digitala format SR A3 – Xerox 560, imprimanta de mari dimensiuni (3.2 metri), echipamente pentru faltuit, brosat,...

APCPR: Atenționare privind pericolul epidemiei de Pestă Porcină Africană în România
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 iulie 2018

(Comunicat) APCPR (Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România), AMVS (Asociația Medicilor Veterinari din Sectorul Suin), ANFNC (Asociația Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate) și AFISS (Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin) atrag atenția fermierilor, vânătorilor și populației asupra...