Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Macron a anunțat Planul de Suveranitate Agricolă a Franței

Autor: Nora Marinluni, 5 februarie, 2018

Potrivit Dairy Reporter, președintele francez Emmanuel Macron a definit „trei mari bătălii” pe care țara trebuie să le abordeze pentru a obține „suveranitatea agricolă”.

 

Macron a descris agricultura drept „o cheie pentru viitorul nostru”, dar a adăugat că sectorul se află la o „răscruce de drum”, veniturile fermelor fiind sub presiune din cauza distribuției incorecte a valorii în josul lanțului de aprovizionare.

 

În detalierea priorităților sale politice pentru sectorul agroalimentar francez în timpul unui discurs la Saint-Genès-Champanelle, Macron, a susținut că „orientările strategice” și „reorganizările majore” sunt necesare pentru a proteja perspectivele pe termen lung ale producției alimentare în Franța.

 

Reechilibrarea puterii în lanțul de aprovizionare

 

Într-o lovitură de avertizare de-a lungul arcurilor producătorilor de produse alimentare și a comercianților cu amănuntul, Macron amenință cu numele și rușinea hipermarket-urilor care „nu își schimbă practicile” pentru a asigura „prețul corect plătit agricultorilor”.

 

Un proiect de lege care urmărește să abordeze un dezechilibru perceput al puterii în lanțul de aprovizionare a fost prezentat cabinetului de către ministrul francez pentru alimentație și agricultură, Stéphane Travert la 31 ianuarie. Legislația este rezultatul unui amplu proces de consultare cu sectorul alimentar, care a făcut parte din revizuirea guvernului privind industria alimentară, „Etats Généraux de l’Alimentation” (EGA).

 

Scopul EGA este de a oferi agricultorilor un preț echitabil pentru produsele lor, asigurând totodată că consumatorii francezi au acces la o alimentare sănătoasă, durabilă și sigură.

 

Cu privire la importanța siguranței alimentare, Macron s-a ocupat în mod specific de recenta epidemie de salmonela legată de formula produsă de producătorul francez de lactate Lactalis. „Cazul Lactalis ne amintește că siguranța consumatorilor este pe primul loc. Nu există toleranță de stat pentru operatorii care nu respectă regulile”.

 

Pentru a întări mâna fermierilor francezi în negocierile cu producătorii de alimente și comercianții cu amănuntul, proiectul de lege – care nu va intra în vigoare decât anul viitor – va face ca producătorii să propună condiții contractuale, în timp ce prețurile ar trebui să fie determinate de indicatorii de producție și de costul pieței. Aceasta include, de asemenea, prevederea introducerii unor clauze de renegociere pentru agricultori și a unui serviciu de mediere mai puternic.

Legislația propune, de asemenea, două măsuri extrem de anticipate pentru stabilirea prețurilor cu amănuntul: și anume ridicarea prețurilor de vânzare cu amănuntul sugerate cu 10% și limitarea promovării prețurilor. Proiectul de lege EGA a fost descris ca „prima cărămidă” a unei hărți rutiere mai cuprinzătoare care se concentrează asupra politicii alimentare până în 2022.

 

Realizarea „suveranității” pe o piață deschisă

 

Macron a solicitat elaborarea unei strategii care să ajute Franța să devină mai autosuficientă în producția de alimente. Ca parte a acestui demers pentru „suveranitate”, președintele a exprimat o ambiție de a reduce dependența Franței de proteinele vegetale importate, cum ar fi soia.

 

„Trebuie sa consolidam productia de proteine ​​vegetale si sa avem o adevarata strategie de proteine”, a spus Macron. „Franța depinde 40% de soia importată de OMG-uri și de 60% din îngrășămintele pe bază de azot: prin urmare, nu avem suveranitate reală”. Cu toate acestea, acordurile de comerț liber „organizate” în mod corespunzător nu sunt „periculoase” pentru producătorii agricoli din Franța. „Nu trebuie să ne fie teamă de această deschidere, ci să organizăm sectorul de câștigători pe sectoare”.

 

În timp ce solicită o reevaluare a politicii agricole comune, pe care Macron o caracterizează drept „prea complexă”, președintele a mai spus că „lupta pentru deschidere” va fi „câștigată de și cu Europa”. Macron a subliniat acordul de liber schimb dintre Europa și Japonia în favoarea sectorului agricol și a sugerat că interesele sectorului trebuie să fie, de asemenea, protejate în cursul discuțiilor privind un acord de liber schimb cu blocul latino-american Mercosur.

 

Lupta pentru durabilitate

 

Cea de-a treia bătălie a lui Macron este cea a durabilității. Președintele francez a subliniat clima ca o chestiune esențială și a subliniat faptul că sectorul agricol este atât un contributor și „primele victime ale” schimbărilor climatice.

 

În ceea ce privește eroziunea solului – pe care utilizarea excesivă a îngrășămintelor chimice – Macron a observat că „aproape 20%” solurilor franceze „prezintă riscuri de eroziune”. El a subliniat faptul că Franța a fost „corectă” pentru a „trezi” Europa în folosirea controversatului îngrășământ glifosat.

 

Comisia Europeană a fost de acord să extindă permisul de glifosat pentru un mandat de cinci ani redus în luna noiembrie a anului trecut într-o luptă strâns contestată. Cu toate acestea, guvernele naționale, inclusiv Germania, iau în considerare introducerea restricțiilor naționale.

 

În Franța, Macron a confirmat un termen de trei ani pentru interzicerea glifosatului. Cu toate acestea, el a sugerat că ar putea exista anumite posibilități de flexibilitate pentru a permite conversia agriculturii pe terenuri înclinate. „Nu va exista nici o interdicție dacă nu există altă alternativă”, a sugerat el, dar a insistat și că „există soluții” pentru 90% din terenurile cultivate. Macron a adăugat că guvernul va „mobiliza cercetarea” pentru a găsi soluții la acțiune pentru restul de 10%.

Lidl UK anunță un parteneriat cu Müller
Autor: Mircea Demeter  /   marți, 8 ianuarie 2019

Lidl UK a anunțat că a lansat un parteneriat pentru lactate Grassroots, împreună cu Müller Milk & Ingredients, gest care marchează cea mai recentă dezvoltare a activității, pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabilă pentru produse lactate.   Parteneriatul urmează angajamentul lui Lidl de anul trecut, de a oferi...

Mesajul doamnei Corina Crețu, premergător preluării Președinției Consiliului UE de către România
Autor: meatmilk  /   joi, 6 decembrie 2018

(Comunicat) Ca Membru al Colegiului Comisarilor și Comisar European pentru politică regională nominalizat de România, a fost o onoare și o plăcere să particip astăzi la reuniunea comună a Colegiului Comisarilor cu Guvernul României, un moment premergător preluării Președinției Consiliului UE de către România. A fost un moment...