Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Macroul congelat, cel mai consumat tip de peste

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Un studiu recent realizat de Compass Consulting avand ca obiect industria pestelui si a fructelor de mare din Romania arata ca macroul congelat este cel mai consumat tip de peste fiind importat si consumat sub toate formele: proaspat sau refrigerat, congelat, marinat, afumat, in conserve sau in diverse preparate din peste.

„Pe parcursul intregii perioade analizate, intre anii 2002-2004 importurile de macrou au avut cea mai mare pondere, atat cantitativa, cat si calitativa, in totalul importurilor de peste realizate de Romania: o medie de 70% din cantitatea totala de peste importat si de 59% din valoarea totala a importurilor de peste”, a aratat Alexandru Grigore, consultant Compass Consulting. Alaturi de sprot, macroul este cel mai ieftin peste congelat care poate fi cumparat din magazinele din Romania, avand un pret de vanzare de aproximativ 1,5 euro pe kilogram, iar in varianta afumata – in jur de 4,5 euro pe kilogram.

Urmatoarele specii de peste preferate de romani, cu ponderi semnificative in totalul importurilor de peste ale tarii noastre, sunt sardinele (in crestere), heringul si tonul. La capitolul conserve, cel mai ieftin este sprotul (circa 3,5 euro pe kilogram, urmat de hering (4 euro pe kilogram), ton si sardine (cu preturi intre 5 si 7 euro pe kilogram). Principala tara din care Romania a importat in cursul anului 2002 peste proaspat sau refrigerat este Bulgaria. In urmatorii ani, importurile din aceasta tara au scazut in favoarea celor din Uniunea Europeana, chiar daca pretul pestelui din Bulgaria este de sase ori mai mic decat al celui din UE.

Meat.Milk 2019: În ziua de 31 mai, fii prezent la Forum Retail!
Autor: meatmilk  /   marți, 26 martie 2019

Tendințele de globalizare ale piețelor internaționale de carne și lapte se manifestă tot mai pregnant. Puși în fața acestei noi realități, fermierii, procesatorii și retail-ul din România trebuie să își adapteze afacerile. Cum vor reuși să facă acest lucru, în condițiile în care se propune o nouă paradigmă legislativă? Cum...

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...