Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

MADR a publicat Proiectul de Lege a pajiştilor permanente

Autor: Ilie Stoianjoi, 7 februarie, 2013

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost publicat un proiect de Lege a pajiştilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar. Crescătorii de animale ar trebui să ia în calcul aspectele importante prevăzute în noua lege.

Scopul prezentei legi îl reprezintă reglementarea organizării, administrării şi exploatării pajiştilor permanente, informează agroinfo.ro.

Potrivit proiectului de lege, perioada minimă prevăzută pentru închirierea sau concesionarea pajiştilor este de 10 ani, ”în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de minimum 10 ani”, se arată în Lege.

De asemenea, este prevăzut foarte clar faptul că pentru a putea încheia contrate de concesiune, crescătorii de animale, persoane fizice sau juridice trebuie să fie înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor. „Pajiştile prevăzute la alin.(1) pot fi utilizate numai de către crescători de animale, persoane fizice/juridice înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 9 alin. (6)”.

Data limită pentru concesionare/inchiriere – 1 martie

Data limită până la care consiliile locale pot iniţia procedura de concesionare este 1 martie. „Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor, trebuie să iniţieze procedura de concesionare/închiriere până la data de 1 martie a fiecărui an, în baza hotărârii consiliului local al comunei, oraşului, respectiv al municipiului”, prevede proiectul de lege aflat în avizare internă. (Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...