Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Madr: comunicat de presa

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Pentru prima data de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania este autorizata sa comercializeze si sa exporte carnea de porc pe piata intracomunitara si in tarile terte.

Decizia a fost luata in cadrul sedintei Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor care s-a desfasurat la Bruxelles in data de 6 decembrie 2011. In acest context, participarea Romaniei cu carne si produse din carne de porc la comertul intracomunitar si exportul catre tarile terte, se va realiza dupa publicarea Deciziei in Jurnalul Oficial European.

La baza acestei hotarari a stat raportul elaborat de catre specialistii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care a prezentat modul in care autoritatea competenta din Romania a implementat atat Programul National de Monitorizare si Control al Pestei Porcine Clasice in Romania cat si sistemele de biosecuritate si trasabilitate dezvoltate in cadrul sistemului canalizat.

La aceasta decizie au contribuit si demersurile facute de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai asociatiilor profesionale din domeniu, precum si de membrii Reprezentantei Permanente a Romaniei la Bruxelles. Totodata, precizam ca ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, a purtat personal discutii pe aceasta tema cu John Dalli, Comisarul European pentru Sanatate si Protectia Consumatorului si cu Dacian Ciolos, Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Aceasta reusita se datoreaza eforturilor de peste un an de zile iar acest accept, care trebuie conservat prin toate masurile de securitate sanitare-veterinare, certifica faptul ca in perspectiva imediata vor beneficia de aceasta masura cat mai multe ferme crescatoare de porci, unitati de procesare a carnii de porc si a preparatelor din carne de porc.

Reluarea exporturilor inseamna relansarea sectorului cu efecte benefice asupra dezvoltarii si a valorificarii productiei de cereale si plante tehnice, a declarat ministrul Valeriu Tabara.
Canalul securizat pentru comert intracomunitar presupune stabilirea unei retele de ferme, abatoare si unitati sigure care indeplinesc toate cerintele de biosecuritate si trasabilitate, din care sa poata fi comercializata carnea de porc pe piata europeana si extraeuropeana.
In prezent sunt 49 de unitati de productie si un abator care au fost aprobate in cadrul sistemului canalizat, pentru care se estimeaza un export pentru anul 2012 la nivelul productiei de peste 20.000 tone echivalent carcasa.

Sistemul pentru comert intracomunitar este deschis si reprezinta punctul de plecare pentru extinderea canalului securizat pentru toate unitatile care indeplinesc conditiile de biosecuritate si sanitare veterinare.
Astfel, se asteapta ca importurile de carne de porc sa scada si sa creasca procentul de export pentru echilibrarea balantei comerciale la acest produs.

*****

Datele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale arata ca in anul 2010 productia de carne de porc a fost de circa 553.000 tone in viu iar in primele zece luni ale anului 2011 datele operative indica o productie de aproximativ 365.000 tone in viu.

In ceea ce priveste importul de carne de porc in Romania, acesta a fost in anul 2010 de circa 200.000 tone carne de porc iar in primele opt luni ale anului 2011 cantitatea importata a fost de 106.000 tone carne de porc.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...