Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

MADR a dat liber pentru ”Rețetele conscarate”

Autor: Meat MIlkvineri, 17 ianuarie, 2014

MADR a decis să reglementeze compoziţia produselor alimentare care vor trebui să respecte STAS-urile concepute cu mai bine de 30 de ani în urmă, dând verde așa-numitelor ”Rețete consacrate”. În acest sens, Ministerul Agriculturii pregăteşte schimbări majore în domeniul produselor alimentare, în ce priveşte calitatea şi siguranţa preparatelor din carne, lapte, dar şi în panificaţie.

Asta nu înseamnă că toate produsele vor fi fabricate după rețetele vechi. Nici nu s-ar putea, în totalitate, între timp, unii aditivi și unele ingrediente fiind interzise de EFSA. Dar, produsele de aces tip, vor fi etichetate corespunzător și, în general, vor avea prețuri sensibil mai ridicate, potrivit costurilor de producție.

Oricum, MADR a emis un proiect de ordin privind atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor româneşti consacrate. Potrivit acestuia, toate alimentele fabricate după reţete consacrate vor trebui să respecte reţetele şi STAS-urile stabilite pe vremea lui Ceauşescu. Acestea vor avea aplicat logoul special al Ministerului Agriculturii, care le va garanta consumatorilor siguranţa produselor.

„Noi vrem să scoatem în evidenţă produsele de calitate, produsele sigure, care să fie garantate de o autoritate a statului. În prima parte, o să începem cu 20 de produse, în aşa fel încât, uşor-uşor, să le acoperim pe toate. Se vor depune caiete de sarcini, cu tot ce înseamnă reţete mai vechi de 30 de ani, pentru că atunci lucrurile erau în regulă şi chiar se producea de calitate.

Producătorii trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în STAS-urile de acum 30 de ani, legate de compoziţie, de calitate, de ingrediente. Sunt o serie întreagă de produse româneşti care se făceau pe vremea lui Ceauşescu şi erau foarte bune. Se vor respecta atât cantitatea procentuală de materie primă, cât şi ingredientele respective”,  a declarat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii, pentru Ring.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...