Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

MADR răspunde acuzațiilor din Evenimentul zilei

Autor: Ilie Stoianluni, 2 septembrie, 2013

În legătură cu informaţiile apărute astăzi, 2 septembrie 2013, în mass-media privind aprobarea constituirii dreptului de folosinţă gratuită a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare aparţinând domeniului public al statului, aflate în administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) – Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, facem următoarele precizări:

Amenajările de îmbunătăţiri funciare sunt compuse din:

  • amenajări de irigaţii,
  • amenajări de desecare-drenaj,
  • amenajări de combatere a eroziunii solului şi construcţii de apărare împotriva inundaţiilor.

I. Amenajările de irigaţii

Până în acest an, când a fost modificată legislaţia, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare primeau în proprietate, cu titlu gratuit, infrastructura de îmbunătăţiri funciare, fără nici o obligaţie ulterioară.

Infrastructura de irigaţii preluată gratuit de la A.N.I.F., a fost devastată, amenajarile respective devenind nefuncţionale (din cele 1.019 staţii predate organizaţiilor astăzi sunt funcţionale doar 517). Conform vechii legislaţii nu se putea lua nici o măsură împotriva distrugerii sistemului naţional de irigat.

În acest an a fost aprobată OUG nr. 79/2013 care prevede ca: infrastructura de IF, aparţinând domeniului privat al statului (numai amenajările de irigaţii) se transmite, la cerere, cu titlu de comodat, pe o perioada de 5 ani. Modificările de legislaţie din acest an au în vedere realizarea investiţiilor în amenajările de irigaţii predate organizaţiilor.

Odată cu semnarea protocolului, organizaţia trebuie să constituie în favoarea A.N.I.F. o garanţie de 10% din valoarea patrimoniului preluat, garanţie care poate fi reţinută, dacă după 5 ani organizaţia nu-şi respectă angajamentul luat.

II. Amenajările de Desecare-Drenaj

Desecarea terenurilor agricole se realizeaza printr-o reţea decanale deschise şi constă în eliminarea apelor de suprafaţă provenite din precipitaţii abundente, topirea zăpezii, prin scurgeri de pe terenurile învecinate mai înalte.

Reţeaua de drenaj este o construcţie hidrotehnică destinată eliminării apei în exces de pe un teren agricol.

Orice organizaţie de Desecare-Drenaj, constituită conform legii, poate solicita dreptul de folosinţă a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare atâta timp cât aceasta se găseşte în domeniul public al statului. Această prevedere este prezentă atât în Codul Civil cât şi în HG 1.872/2005.

Infrastructura de Desecare-Drenaj nu se predă unei singure societăţi ci tuturor agricultorilor din amenajarea respectivă

Organizaţia de Desecare-Drenaj trebuie să constituie, în contul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, o garanţie în cuantum de 10% din valoarea de inventar a infrastructurii transmise.

Această prevedere nu a existat până în acest an, cînd legislaţia a fost modificată.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...