Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Madr sustine la bruxelles reintroducerea preturilor de referinta, inclusiv la carne si produse din carne

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

In ceea ce priveste noua propunere de regulament a Organizatiei Comune de Piata Unice, tinand cont de volatilitatea preturilor, Romania a sustinut introducerea unui mecanism de actualizare periodica a preturilor de referinta, mai ales in sectoarele sensibile si de interes pentru Romania, respectiv, la cereale, lapte si produse lactate, carne de porc, atunci cand situatia pietei impune o interventie.

Un exemplu in acest sens este pretul de interventie la cereale, care este de 101,3 euro/tona- mult sub pretul pietei, ceea ce nu permite utilizarea mecanismelor de interventie pe piata. Inainte de 2007, deci, inainte ca Romania sa devina membra cu drepturi depline a Uniunii Europene, in baza legislatiei existente la acea ora(Ordonanta Guvernului nr. 45/2005 privind organizarea pietei produselor agricole si agroalimentare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 307/2005,), prin ordin al ministrului agriculturii, se stabileau periodic preturile de referinta la cereale.

Ultimul ordin de acest gen, publicat in Monitorul Oficial din 14 iulie 2006 si semnat de ministrul agriculturii de la acea data, Gheorghe Flutur stabilea: Pretul de referinta la graul din recolta anului 2006, convenit in cadrul Consiliului cereale si produse procesate din cereale, ca pret orientativ in negocierea dintre partenerii de pe filiera a pretului de vanzare-cumparare pe piata, este de 450 lei/tona, in conditia franco- depozit comparator.

In cadrul discutiilor care au loc la Consiliul Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), Romania a sustinut si mentinerea termenului prevazut in propunerea de regulament de dezvoltare rurala privind aplicarea noului sistem de delimitare a zonelor cu constrangeri naturale (zone defavorizate), respectiv anul 2014, care va extinde suprafata eligibila pentru astfel de plati.

De asemenea, potrivit comunicatului MADR, setul de masuri pe termen scurt si lung, pentru combaterea efectelor secetei si sprijinirea fermierilor, a fost sustinut de Romania alaturi de o serie de alte state membre, care au fost afectate de seceta. A reiesit nevoia unor instrumente la nivel comunitar care sa permita diverse forme de sprijin pentru cei afectati. Una din propuneri a vizat marirea avansului din plata pe suprafata de la 50% la 80%, incepand din 16 octombrie a.c.(Biroul de Presa al MADR)

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...