Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Madr sustine la bruxelles reintroducerea preturilor de referinta, inclusiv la carne si produse din carne

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

In ceea ce priveste noua propunere de regulament a Organizatiei Comune de Piata Unice, tinand cont de volatilitatea preturilor, Romania a sustinut introducerea unui mecanism de actualizare periodica a preturilor de referinta, mai ales in sectoarele sensibile si de interes pentru Romania, respectiv, la cereale, lapte si produse lactate, carne de porc, atunci cand situatia pietei impune o interventie.

Un exemplu in acest sens este pretul de interventie la cereale, care este de 101,3 euro/tona- mult sub pretul pietei, ceea ce nu permite utilizarea mecanismelor de interventie pe piata. Inainte de 2007, deci, inainte ca Romania sa devina membra cu drepturi depline a Uniunii Europene, in baza legislatiei existente la acea ora(Ordonanta Guvernului nr. 45/2005 privind organizarea pietei produselor agricole si agroalimentare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 307/2005,), prin ordin al ministrului agriculturii, se stabileau periodic preturile de referinta la cereale.

Ultimul ordin de acest gen, publicat in Monitorul Oficial din 14 iulie 2006 si semnat de ministrul agriculturii de la acea data, Gheorghe Flutur stabilea: Pretul de referinta la graul din recolta anului 2006, convenit in cadrul Consiliului cereale si produse procesate din cereale, ca pret orientativ in negocierea dintre partenerii de pe filiera a pretului de vanzare-cumparare pe piata, este de 450 lei/tona, in conditia franco- depozit comparator.

In cadrul discutiilor care au loc la Consiliul Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), Romania a sustinut si mentinerea termenului prevazut in propunerea de regulament de dezvoltare rurala privind aplicarea noului sistem de delimitare a zonelor cu constrangeri naturale (zone defavorizate), respectiv anul 2014, care va extinde suprafata eligibila pentru astfel de plati.

De asemenea, potrivit comunicatului MADR, setul de masuri pe termen scurt si lung, pentru combaterea efectelor secetei si sprijinirea fermierilor, a fost sustinut de Romania alaturi de o serie de alte state membre, care au fost afectate de seceta. A reiesit nevoia unor instrumente la nivel comunitar care sa permita diverse forme de sprijin pentru cei afectati. Una din propuneri a vizat marirea avansului din plata pe suprafata de la 50% la 80%, incepand din 16 octombrie a.c.(Biroul de Presa al MADR)

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...