Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

MADR: va deschide prima măsură din PNDR în mai

Autor: Meat MIlkluni, 10 martie, 2014

(Agerpres) George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a susţinut că România este pregătită să deschidă o primă măsură din noul program a doua zi după ce apar regulamentele europene și după trimiterea variantei oficiale a PNDR Potrivit oficialului MADR, dacă nu apar regulamentele europene nu ai cum să lansezi nicio sesiune măsură.

“Logica este ca, după ce trimitem varianta oficială, să nu mai așteptăm până la aprobarea lui, ci să ne asumăm răspunderea ca stat membru și să lansăm sesiunea. Noi suntem pregătiți să o lansăm a doua zi după ce am trimis oficial noul PNDR”.

Reprezentanții MADR au obținut acordul CE de a se axa pe regulamentul de tranziție, care prevede posibilitatea de a lansa sesiuni cu regulile și prevederile programului actual, dar cu finanțare din programul viitor.

“În aceste condiții, vom lansa măsura 121 pe cele trei componente din actualul PNDR, dar cu finanțare din măsura ‘Investiții în active fizice’ din programul viitor. Singura cerință este ca în programul viitor proiectele actuale să fie eligibile și să fie finanțabile și ne-am asigurat de acest lucru. Toate discuțiile cu Comisia se vor învârti pe specificațiile tehnice din program, nu atât pe alocările financiare, pentru că ele sunt suficient de bine fundamentate, astfel încât să poată fi menținute”, a mai adăugat Turtoi.

Acesta a anunțat că, în scurt timp, România va mai activa regulamentul de tranziție, inclusiv pe măsura de bunăstare a animalelor, astfel încât fermierii să poate accesa fondurile europene în următoarele săptămâni. Ministerul Agriculturii a realizat o variantă simplificată a PNDR, “mult mai light”, întrucât Comisia Europeană va mai adăuga o serie de detalii și nu își dorește o variantă încărcată, așa cum este cea a programului actual.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...