Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Managementul purceilor nou-născuți

Autor: Miruna Sorescujoi, 7 aprilie, 2016

Primele ore din viața unui purcel sunt critice pentru supraviețuirea acestuia. Această realitate impune câteva măsuri obligatorii pentru a asigura sănătatea purceilor nou-născuți, măsuri care vizează reducerea mortalității precoce a purceilor și creșterea greutății la momentul când aceștia vor fi înțărcați.

 

Vulnerabilitate ridicată

 

De ce sunt purceii nou-născuți atât de vulnerabili, chiar dacă sunt alăptați? Realitatea este că purceii nou-născuți sunt ”slab echipați” pentru a păstra căldura imediat după naștere dar și pentru că rezervele de energie necesare pentru a produce căldura corpului (glicogen stocat în ficat) sunt limitate. Potrivit Thepigsite.com, această combinație de factori care duce la pierderea temperaturii purceilor este cauzată din următoarele motive: dimensiunile mici înseamnă că nou-născutul pierde foarte repede căldura; lipsa de grăsime brună (sursă de căldură internă); grăsime mică la suprafață și lipsa părului (fără izolație); s-a născut umed, din cauza fluidelor de la naștere

 

O altă problemă este aceea că purceii sunt născuți fără imunitate și aceasta se poate obține la scurt timp după naștere, prin administratrea de colostru. Un minim de 100 ml de colostru per kilogram de greutate, imediat după naștere, este crucial în primele 16 ore de viață, pentru a furniza energia, nutrienții și anticorpii necesari pentru supraviețuire. Primele câteva ore de viață a purcelului sunt critice pentru supraviețuirea sa. Această caracteristică câteva sfaturi pentru asigurarea sănătății purceilor nou-născut, având ca scop reducerea mortalității purcel precoce și creșterea greutăților înțărcare.

 

Purceii nou-născuți sunt slab echipați pentru a se incălzi imediat după naștere și că rezervele de energie pentru a produce căldura corpului (glicogen stocat în ficat) sunt limitate. Purceii sunt de asemenea născuți cu o imunitate  foarte mică și aceasta poate obține  acest lucru din colostru, la scurt timp după naștere. Un minim de 100 ml de colostru per kilogram de greutate la naștere, în primele 16 de ore, este crucială pentru a furniza energie, substanțele nutritive și anticorpii necesari pentru supraviețuire.

 

Un start bun în viață

 

Asigurați-vă că toți membrii personalului  de la fermă sunt conștienți că trebuie să promoveze politica fermei. Practicile trebuie schimbate în bine, dar, dacă personalul nu este atenționat față de aceste schimbări, acesta va reveni la vechile practici. Oride câte ori este posibil, purceii trebuie lăsați cu propriile mame, pentru a evita perturbarea alăptatului în cazul pruceilor nou-născuți.

 

Luați în considerare modificarea rutinei, pentru a oferi acoperire în acest moment crucial sau este indicat să se discute cu medical veterinary despre practicile de utilizare a produselor, pentru a promova fătarea în timpul zilei, și nu noaptea.

 

Sursă esențială de imunitate

 

Colostrul este „primul lapte” și o sursă esențială de energie, nutrienți și imunitate pentru purcelușul nou născut. Colostrul este esențial pentru dezvoltarea sistemului imunitar al purceilor și pentru a obține performanțe optime pe viață. Pentru aceasta, trebuie să maximizați aportul de colostru în primele 6 ore după naștere și să obțineți cel puțin 100 ml de admisie per kilogram de greutate, de la naștere, în primele 16 ore de viață. Asta înseamnă că un purcel de 1,45 kg ar avea nevoie de un minim de 145 ml de colostru.

 

După o perioadă de mai mult de 24 de ore de la naștere, este prea târziu pentru ca intestinele purceilor să mai poată absorbi anticorpii mari, care se găsesc în colostru. În mod normal, colostrul este disponibil doar între 12 și 30 de ore de la naștere, apoi scroafa va produce lapte și nu colostru.

 

Corectarea aportului de colostru

 

Asigurați-vă, în primul rând, că tot personalul este conștient de politica fermă adoptivă. Uneori practicile se schimbă în bine, dar ele pot reveni în cazul în care personalul dumneavoastră de acoperire nu este conștient de aceste schimbări. Ori de câte ori este posibil, purceii trebuie să stea cu propriile lor mame, pentru a evita perturbarea modelului de alăptare. O altă problemă care trebuie tratată cu maximă atenție, o reprezintă numărul de purcei per așternut: este foarte important ca numărul de purcei să fie egal cu numărul de mameloane, astfel încât fiecare purcel să aibă acces ușor la colostru produs după fătare. Acest lucru îmbunătățește ratele de supravietuire a purceilor și crește rata purceilor de a atinge cotele de creștere potențiale.

 

Ajutorul purceilor cu greutate mică la naștere

 

Se știe că este un mare dezavantaj pentru purceii mici să concureze cu cei mari. Cea mai bună soluție este să fie create litiere mici de purcei. Purceii mici ar trebui să fie puși cu scroafe cu emisii reduse de paritate, astfel încât dimensiunea ugerului unei scroafe cu emisii reduse de paritate să se potrivească cu micile guri ale purceilor nou-născuți.

 

În general, s-a constatat că porcii de sex feminine sunt cei mai bine în măsură să facă față schimbărilor de management, pentru că se adaptează mult mai repede. Pentru a asigura sănătatea purceilor nou-născuți, trebuie să se respecte câteva reguli de bază. În primul rând, trebuie să vă asigurați că purceii maternali vor obține colostru mai devreme, de preferință de la propia lor mamă, sau dacă nu, de la o mamă adoptivă, care a fătat foarte recent.Purcelușilor li se dau colostru cald (de la scroafă, bovină artificial, sau colostru pasteurizat) și glucoză.

 

Niciodată nu se pun mai mulți purcei să alăpteze la o scroafă, decât dacă scroafa are suficiente tetine. Trebuie să țineți minte că purceii mici sug mult mai greu de la tetine mari. La fel de important este și faptul că într-o cameră să fie un singur lot de purcei, care să nu intre în contact cu alte grupuri, pentru a se evita problem de sănătate.

 

Trebuie să aveți grijă ca purceii, dacă se decolorează, să luați măsuri de remediere, prin încurajarea și furnizarea de electroliți sau de lapte suplimentar. Trebuie să verificați toate semnele de sănătate și să le tratați conform protocolului veterinary al unității. Un alt aspect important, este acela că purceii au cerințe termice diferite, iar asigurarea acestora va conduce la un bun start în viață. În plus, purceii învață comportamentul de viață și adaptare, încă din primele 40-48 de ore de viață.

 

Reguli de sănătate 

 

-Asigurați-vă că purceii de plasament vor primi colostru devreme, de preferință de la propria lor mamă, sau dacă nu, atunci de la o scroafă care a fătat recent;

-Dați purceilor mici colostru cald sau glucoză;

-Plasamentul se face doar o singură dată, pentru că acesta poate fi în detrimentul nou-născuților;

-Să nu fie mai mulți purcei decât numărul de sfârcuri ale scroafei;

-Plasamentul acestora într-o cameră (lot de purcei) ori de câte ori este posibil,pentru a preveni intrarea purceilor în contact cu alte loturi care au problem de sănătate;

-Verificați permanent semnele de sănătate și tratamentul purceilor, conform protocolului veterinar al fermei. Purcei au cerințe termice diferite față de scroafe, iar zona de fluaj oferă mediul necesar pentru purcei, astfel pregătindu-i pentru a utiliza acest domeniu le veți oferi un start bun în viață. Fluajul are un avantaj secundar de a fi o zonă sigură în care purceii pot sta departe de scroafă.

Sprijin acordat crescătorilor de suine
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 februarie 2019

(Comunicat) Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie.    Comisia Europeană a emis Decizia 6928 din 25.10.2018 de autorizare a schemei de ajutoare instituită de Legea...

Susținerea longevității scroafelor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 28 ianuarie 2019

Scorul optim de stare a corpului, la sfârșitul perioadei de lactație, influențează pozitiv longevitatea scroafelor. Utilizarea probioticelor alimentare a dovedit că este perfect posibilă reducerea pierderilor în greutate, în timpul perioadei de lactație, având ca rezultat îmbunătățirea fertilității scroafelor. În plus,...