Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Mănăstireanu: Siguranța alimentară nu a fost pusă în pericol

Autor: Meat MIlkjoi, 7 noiembrie, 2013

Nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește siguranța alimentară a populației pentru că în România nu se consumă carne crudă de pasăre, iar tratamentul termic la 70 de grade distruge toate tipurile de salmonela, a declarat, miercuri, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

“Nu s-a pus în niciun moment în pericol siguranța alimentară a cetățeanului pentru că în România conform tradițiilor culinare nu se consumă carne de pui crudă, iar tratamentul termic la peste 70 de grade distruge toate tipurile de salmonela. În România, în anul 2013 nu există nicio informație în privința creșterii cazurilor de salmoneloză la om. Din datele statistice ale ISP se constantă că în luna octombrie cazurile de salmoneloză la om sunt în scădere față de luna septembrie și cu mult în scădere față de octombrie 2012”, a arătat Mănăstireanu într-o conferință de presă, în care a prezentat rezultatele acțiunilor întreprinse în cazul cărnii de pasăre retrasă recent de la comercializare.

Acesta a precizat că, în perioada 30 octombrie — 5 noiembrie, a fost retrasă de la vânzare o cantitate de 55,7 tone de carne de pasăre, din care o cantitate de 22 tone a fost distrusă, iar 35 de tone au fost retrase de la vânzare. De asemenea, au fost efectuate 36 de probe din loturi diferite, din care 14 au fost finalizate, două fiind cu rezultate pozitive, iar 22 de probe pe suspiciunile de la Brașov, Suceava, Cluj și Prahova sunt trimise la Laboratorul național de referință pentru tipizare.

“Am verificat atât produsele care se găseau în lanțul de magazine, iar ulterior am extins pe măsură ce am văzut lista de distribuție de la Avicola Călărași și la alte lanțuri de magazine. La nivelul lanțului de magazine menționat am retras de la vânzare 55,7 tone de carne de pasăre. 22 tone din această cantitate au fost distruse ca urmare a solicitării operatorului din motive de marketing, iar 35 de tone au fost retrase de la vânzare. În celelalte unități pe care le-am descoperit conform listei de distribuție s-a identificat un lot de 10 tone de carne de pasăre din care 5,4 au fost retrase de la vânzare și 0,4 tone de carne au fost distruse. Au fost efectuate 36 de probe din loturi diferite, 14 finalizate din care două sunt cu rezultate pozitive, iar 22 de probe pe suspiciunile de la Brașov, Suceava, Cluj și Prahova sunt la momentul actual la tipizare în Laboratorul național de referință. În funcție de rezultatele de laborator, carnea provenită de la loturile testate pozitive va fi dirijată către neutralizare indiferent de tipul de salmonela”, a explicat Mănăstireanu.

Șeful ANSVSA a menționat că cele două depozite unde s-au descoperit probele pozitive sunt ale lanțului de magazine de unde a apărut informația, se află în București și este vorba de peste o tonă de carne de pasăre, inclusă în cele 55 de tone retrase de la vânzare, la fel ca și cele din Suceava, Cluj și Prahova.

Potrivit investigațiilor realizate la Avicola Călărași, cea mai posibilă sursă de contaminare o reprezintă nerespectarea condițiilor de manipulare și depozitare la nivelul depozitului de produse alimentare.

„Există posibilitatea să se fi realizat această contaminare în depozite, de aceea am dispus, pe de o parte, controale suplimentare și verificări la laboratoarele private. Dacă găsim un laborator privat care nu respectă metodologia de lucru pe metodele acreditate acesta va fi sancționat. Am decis și extinderea controalelor la toate depozitele alimentare din țară pentru a depista dacă măsurile privind manipularea, depozitarea, carnetele de sănătate ale celor care lucrează în aceste depozite și mai ales documentele care însoțesc marfa sunt conforme cu legislația europeană și cu cea din România. Toți cei care vor fi găsiți vinovați vor plăti conform legii”, a mai spus Mănăstireanu.

Potrivit datelor Agenției europene pentru siguranța alimentară din 2011, în România au fost 900 de cazuri certificate de toxiinfecție alimentară la om din cauza salmonelei, iar în Franța au fost 8.600 de cazuri, în Germania — 23.000, Marea Britanie — 9.400 și Polonia — 8.400. (Agerpres)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...