Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Maramures: fermele de suine repopulate cu porci din rasa mangalita

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Recolta.eu, un grup restrans de fermieri va beneficia de sprijinul Consiliului Judetean Maramures pentru a repopula fermele cu rasa de porci „Mangalita”, rasa foarte apreciata pe piata romaneasca pana-n anii 70.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Ecologice si Traditionale – Maramures (APPETM), ing. Ioan Tataran, a declarat, marti, ca sprijinul acordat de autoritatile judetene are drept scop incurajarea micilor fermieri pentru a creste aceasta rasa de porci.

„E una dintre rasele de porci care intre ani 50 -70 a fost bine reprezentata in gospodariile populatiei transilvane, dar si in ferme ca prin anii '70, atat fermele statului, dar si taranii sa renunte la acest soi in favoarea rasei Marele Alb. Porcul Mangalita cunoscut si sub denumirea 'porcul cu parul cret' are o carne cu cel mai mic colesterol, avand in schimb multi acizi grasi nesaturati care la alte rase nu e intalnit. CJ Maramures va atribui din fondul propriu suma de 20.000 de lei, bani din care asociatia va achizitiona 50 de scrofite si vierusi de la Statiunea de Cercetari Turda. Animalele vor fi distribuite la membrii asociatiei care la randul lor se obliga sa doneze purcelusii de la prima fatare spre alti fermieri. Intentia noastra e sa raspandim porcul la un numar cat mai mare de fermieri”, a spus Ioan Tataran.

Presedintele asociatiei a mai precizat ca deja a trimis spre evaluare la Institutul de Cercetare Alimentara din Bucuresti o bucata de slanina din rasa Mangalita, iar in urma cercetarilor s-a stabilit ca profilul lipidelor este de 64,9% , acizi grasi nesaturati, cantitate aproape identica descoperita in uleiul de masline, laptele de mama, samburele de nuca sau grasimea de somon.

Ioan Tataran a precizat ca un proiect condus de Universitatea de ªtiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca urmareste conservarea potentialului genetic al acestei rase pentru constituirea unei banci criogenice ce ar putea sta la baza multiplicarii populatiilor de „Mangalita” in tarile din Uniunea Europeana.

Perutnina Ptuj România, preluată de MHP SE-Cipru
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat C.C.) Consiliul Concurenței analizează operațiunea prin care grupul MHP SE (Cipru) preia Perutnina Ptuj d.d. (Slovenia) și, implicit, Perutnina România SRL.   Grupul MHP SE are ca obiect de activitate comercializarea produselor din carne de pasăre. În România, MHP SE obține venituri din vânzarea produselor din carne...

INSSE: Valoarea producţiei agricole pe macroregiuni, în anul 2017 (Date definitive)
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Indicele producţiei ramurii agricole în anul 2017 faţă de anul 2016 a fost 112,5% pe total, 119,5% la producţia vegetală şi 99,6% la producţia animală.   În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2017 contribuind cu numai 1,2% la valoarea producţiei...