Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Maramures: fermele de suine repopulate cu porci din rasa mangalita

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Recolta.eu, un grup restrans de fermieri va beneficia de sprijinul Consiliului Judetean Maramures pentru a repopula fermele cu rasa de porci „Mangalita”, rasa foarte apreciata pe piata romaneasca pana-n anii 70.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Ecologice si Traditionale – Maramures (APPETM), ing. Ioan Tataran, a declarat, marti, ca sprijinul acordat de autoritatile judetene are drept scop incurajarea micilor fermieri pentru a creste aceasta rasa de porci.

„E una dintre rasele de porci care intre ani 50 -70 a fost bine reprezentata in gospodariile populatiei transilvane, dar si in ferme ca prin anii '70, atat fermele statului, dar si taranii sa renunte la acest soi in favoarea rasei Marele Alb. Porcul Mangalita cunoscut si sub denumirea 'porcul cu parul cret' are o carne cu cel mai mic colesterol, avand in schimb multi acizi grasi nesaturati care la alte rase nu e intalnit. CJ Maramures va atribui din fondul propriu suma de 20.000 de lei, bani din care asociatia va achizitiona 50 de scrofite si vierusi de la Statiunea de Cercetari Turda. Animalele vor fi distribuite la membrii asociatiei care la randul lor se obliga sa doneze purcelusii de la prima fatare spre alti fermieri. Intentia noastra e sa raspandim porcul la un numar cat mai mare de fermieri”, a spus Ioan Tataran.

Presedintele asociatiei a mai precizat ca deja a trimis spre evaluare la Institutul de Cercetare Alimentara din Bucuresti o bucata de slanina din rasa Mangalita, iar in urma cercetarilor s-a stabilit ca profilul lipidelor este de 64,9% , acizi grasi nesaturati, cantitate aproape identica descoperita in uleiul de masline, laptele de mama, samburele de nuca sau grasimea de somon.

Ioan Tataran a precizat ca un proiect condus de Universitatea de ªtiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca urmareste conservarea potentialului genetic al acestei rase pentru constituirea unei banci criogenice ce ar putea sta la baza multiplicarii populatiilor de „Mangalita” in tarile din Uniunea Europeana.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...