Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Măsuri de control împotriva Pestei Porcine Africane

Autor: Meat MIlkluni, 10 februarie, 2014

Angajaţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov şi medicii veterinari de liberă practică din judeţ au fost instruiţi pentru recunoaşterea Pestei Porcine Africane, după ce Comisia Europeană a informat administraţiile veterinare ale statelor membre UE că s-au confirmat două cazuri de boală, în Lituania.

“Lituania a aplicat, încă de la confirmare, măsuri în conformitate cu prevederile Directivei  Consiliului 60/2002/CE, stabilind o zonă de restricţie în sudul ţării, la graniţele cu Belarus şi Polonia”, a informat directorul DSVSA Braşov, dr. Dorin Enache.

Totuşi, pentru a împiedica riscul introducerii virusului pe teritoriul României, s-a interzis comerţul cu porci vii şi cu produse sau subproduse de la porci provenind din zonele de restricţie. Totodată, pentru că şi mistreţii se pot îmbolnăvi de Pestă Porcină Africană, DSVSA Braşov le-a solicitat responsabililor pentru fondurile de vânătoare şi vânătorilor să notifice instituţia despre fiecare cadavru de mistreţ găsit în teritoriu, pentru a se recolta probe şi a se pune un diagnostic şi dacă observă o mortalitate crescută în populaţiile de porci sălbatici.

Pesta Porcină Africană este o boală infecţioasă, produsă de un virus, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici şi sălbatici, indiferent de vârstă şi sex, caracterizată clinic prin febră, tulburări cardiovasculare, respiratorii şi nervoae.  Această boală se recunoaşte uşor şi în momentul desfacerii cadavrului, întrucât provoacă hemoragii pe toate seroasele şi mucoasele”, ne-a explicat dr. Dorin Enache.

Ansamblul măsurilor pentru combaterea pestei porcine africane înregistrate în Lituania ar putea să coste această ţară baltică aproximativ 20 de milioane de euro, conform unui calcul realizat de Serviciul veterinar de la Vilnius. Şeful serviciului consideră că Lituania ar trebui să primească sprijinul financiar al UE,  întrucât „frontiera lituaniană reprezintă graniţa externă a UE, astfel încât eficienţa acestor măsuri priveşte Europa pe ansamblu”, după cum a declarat într-o conferinţă de presă.

La sfârşitul lunii ianuarie, Rusia a restricţionat importurile de produsele din carne de porc din Uniunea Europeană, până la obţinerea de garanţii de securitate din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte situaţia legată de pesta porcină în ţările vecine Lituaniei, după cum a relatat RIA Novosti la 30 ianuarie. (mytex.ro)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...