Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Măsuri de prevenire a evoluției gripei aviare

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 1 aprilie, 2015

Contextul epidemiologic actual, al evoluției gripei aviare în unele state europene, precum şi depistarea unor cazuri pozitive pentru virusul gripei aviare în urma investigaţiilor de laborator, din probele recoltate de la pelicani morţi în Delta Dunării, coroborat cu fenomenul de migraţie şi cu activităţile de comercializare în viu a păsărilor, constituie factori ce pot favoriza difuzarea virusului gripal aviar în efectivele de păsări din zona europeană, inclusiv în şi în alte zone ale țării noastre, informează AmosNews.ro.

 

Gripa Aviară (Influenţa Aviară) este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de mutaţia virusului gripal de tip A, subtipurile H5 şi H7. Boala a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia şi s-a răspândit în întreaga lume fiind predispuse la boală toate speciile de păsări domestice şi sălbatice.

 

Păsările migratoare (raţele sălbatice, în mod special) sunt sursă naturală de gripă aviară, ele fiind şi cele mai rezistente la infecţii. Păsările domestice, inclusiv găinile şi raţele, sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă aviară cu final fatal.

Pentru a se asigura o protecţie sanitară eficientă, ANSVSA prin serviciile sanitare veterinare centrale şi locale, a implementat, începând cu anul 2005, un Program de monitorizare al gripei aviare, prin care se urmăreşte:

 

Colaborarea permanentă cu crescătorii de păsări, organizaţi ca persoane fizice, juridice, sau în asociaţii de profil, a vânătorilor şi a paznicilor fondurilor de vânătoare, prin întâlniri periodice cu caracter informaţional, pentru cunoaşterea legislaţiei şi a obligaţiilor ce le revin în implementarea măsurilor stabilite.

Stabilirea zonelor de risc, pentru fiecare judeţ, pe culoarul râurilor, în localităţile cu gospodării care au contact cu luciul de apă şi în jurul exploataţiilor comerciale

Inspecţia permanentă, prin examen de laborator pe probe de sânge, tampoane traheale şi tampoane cloacale la păsările migratoare din Delta Dunării, la păsările domestice din exploatațiile aflate în localităţile din judeţe cu risc crescut de contaminare, din zona trans-frontalieră şi a păsărilor din import, aflate în perioada de carantină.

Monitorizarea modului de implementare a normelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cu păsări, protecţia şi bunăstarea pe specii şi categorii de exploatare.

Informarea medicilor veterinari privind suspiciuni sau semne clinice de boală de către deținătorii de exploatații cu păsări.

Stabilirea de măsuri pentru limitarea circulaţiei păsărilor de curte în perimetrele exploataţiilor, şi informarea fermierilor asupra condițiilor de circulație a păsărilor din exploataţiile comerciale.

Supravegherea comerţului intracomunitar şi a importului cu păsări vii provenite din statele membre ale Uniunii Europene sau ţări terţe.

Controlul calităţii şi a modului de administrare a furajelor.

Reactualizarea stocurilor de materiale și a structurilor de intervenție, prevăzute în planurile de contingență de la nivel local.

 

Pentru situațiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, precum şi în spaţiul intracomunitar, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere, situaţii în care se încadrează şi Gripă Aviară, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigură fonduri prin cofinanţarea monitorizării, prevenirii şi combaterii unor boli transmisibile, în baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011.

Atenţionăm că rentabilitatea creşterii păsărilor este condiţionată în primul rând de modul în care crescătorii respectă normele de bunăstare (adăpostire, furajare, adăpare, microclimat, exploatare) şi în mod deosebit a normelor de protecţie sanitară veterinară prin care se asigură statusului de sănătate a acestora. (Dr. Penţea Ioan — Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari Sibiu.)

MedVet Diagnostic va fi prezentă la Meat.Milk 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 29 martie 2019

Firma MedVet Diagnostic și-a anunțat participarea la cea de-a VIII-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat Milk, care se va desfășura în zilele de 30, 31 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   MedVet Diagnostic are ca obiect principal de activitate importul și distribuția produselor de diagnostic veterinar,...

Vaccin nou împotriva virusului RVFV la bovine, ovine și caprine
Autor: Nora Marin  /   joi, 28 martie 2019

Cercetătorii au reușit elaborarea unui nou vaccin împotriva virusului RVFV (Rift Valley Fever Virus), care afectează bovinele, dovedindu-se a fi sigur.   RVFV este răspândit de țânțari și poate provoca boli grave la bovine. La mieii nou-născuți, boala conduce la deces, iar la oile însărcinate duce la avort. Simptomele sunt...