Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Măsuri de prevenire a pestei porcine africane

Autor: Meat MIlkluni, 25 iulie, 2016

(Agerpres) Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat miercuri că au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea intrării în România a pestei porcine africane.

 

„Pesta porcină africană, (…) din păcate, (…) este la granița României. Se află în Ucraina și noi am luat toate măsurile, împreună cu Ministerul de Interne, pentru a preveni intrarea în România, pentru că trebuie spus — este o maladie pentru care nu există vaccin și, în cazul în care ar pătrunde într-o anumită zonă, toate animalele trebuie ucise”, a precizat Achim Irimescu, într-un briefing, la Palatul Victoria.

Întrebat dacă Executivul a adoptat o hotărâre prin care să se interzică intrarea în țară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, Irimescu a răspuns: „Nu încă”.

 

Președintele ANSVSA, Radu Roatiș Chețan, a anunțat pe 13 iulie că Autoritatea vrea să promoveze o hotărâre de Guvern prin care să poată restricționa intrarea în țară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane.

 

„Este o boală (pesta porcină africană — n.r.) cu dimensiuni economice uriașe și am să vă dau un singur exemplu: într-un focar în Lituania, la o fermă de 20.000 de capete, au avut cheltuieli de 4 milioane de euro. Vă dați seama că România are 3 milioane de porci și avem o industrie de profil și fermieri care s-au ridicat prin investițiile pe care le-au făcut.

 

Promovarea acestei Hotărâri de Guvern alături de alte ministere care au competențe în domeniu, vorbesc de Ministerul de Interne, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor prin Autoritatea Națională a Vămilor, ne va da posibilitatea să luăm măsuri restrictive privind circulația dinspre statele afectate către România. În felul acesta vom interzice inclusiv intrarea cu alimente care sunt purtătoare de virus, verificarea tuturor transporturilor și cu precădere dirijarea acelor transporturi de animale numai în posturile de inspecție la frontieră autorizate din punct de vedere european”, afirma Roatiș, într-o dezbatere publică organizată de ANSVSA.

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 28 septembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 233 de localități din 13 județe, cu un număr de 952 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) și 72 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 323.754 de porci afectați de boală.   Au fost stinse până la această dată 5 focare...

ANSVSA: Despăgubiri de cca 12 milioane de lei, celor afectați de PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 20 septembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale) și 62 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 311.869 de porci afectați de boală.   Au fost stinse până la această dată 5 focare...