Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Masuri extinse in cazul focarului de gripa aviara din letea

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Medicii veterinari supravegheaza populatiile de pasari domestice din toate gospodariile particulare din comuna tulceana C.A. Rosetti, ca o masura suplimentara de prevenire a aparitiei unor noi probleme, dupa ce s-a confirmat suspiciunea de gripa aviara aparuta in satul Letea. Prefectul judetului Tulcea, Vasile Gudu, a declarat pentru Agerpress ca medicii veterinari verifica si starea de sanatate a pasarilor domestice din localitatile Cardon, C.A. Rosetti si Sfistofca, pana in prezent neaparand noi suspiciuni cu virusul gripei aviare H5N1.

In continuare se executa dezinfectia celor doua gospodarii din Letea in care s-au gasit pasarile ce purtau virusul gripei aviare, procedurile vizand trei etape. Acestea vor fi urmate, la un interval de trei saptamani, de aducerea puilor santinela, iar daca probele care se vor preleva de la acestia vor confirma faptul ca nu mai sunt probleme, focarul din Letea va fi declarat inchis, a afirmat Vasile Gudu.

Probele prelevate de la patru pasari domestice din doua gospodarii particulare din satul Letea releva, in urma analizelor efectuate in Laboratorul Sanitar-Veterinar din Tulcea, prezenta virusului H5N1. Analizele au fost reconfirmate si de laboratorul de specialitate din Bucuresti iar autoritatile tulcene au demarat punerea in practica a procedurilor prevazute in planul antiepizootic.

Primul focar de gripa aviara din Romania a fost inregistrat pe 7 octombrie 2005, in localitatea tulceana Ceamurlia de Jos, virusul H5N1 raspandindu-se apoi in intreaga tara. In noiembrie 2007, un nou focar de gripa aviara a aparut in localitatea Murighiol din judetul Tulcea, acest focar fiind stins in decembrie 2007.

S-a stabilit un nou record al numărului de focare de PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 septembrie 2019

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți.   În total au fost eliminați 462.459 de...

China a aprobat 25 de companii braziliene pentru export
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 13 septembrie 2019

Ministerul Chinez al Agriculturii și Afacerilor Rurale a aprobat 25 de fabrici de prelucrare a cărnii din Brazilia pentru export. Numărul companiilor aprobate, din această țară, a crescut de la 64 la 89.   Dintre noile unități autorizate, 17 produc carne de vită, șase pui procesați, una va exporta carne de porc și una de...