Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Măsuri împotriva Pestei porcine clasice și a trichinelozei

Autor: Meat MIlkmarți, 28 ianuarie, 2014

În cadrul programelor de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om, personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, în colaborare cu alte autorităţi locale şi judeţene, este implicat în supravegherea şi monitorizarea stării de sănătate a efectivelor de animale din mediul silvatic şi în special a efectivelor de mistreţi, care constitue un rezervor important de virus al Pestei Porcine Clasice şi a parazitului Trichinella Spiralis, agentul care transmite Trichineloza.

Împlementarea măsurilor de prevenire a pestei porcine în general şi cu atenţia cuvenită pentru mistreţi, necesită o informare corectă a personalului angajat din alte autorităţi judeţene şi locale, cu o atenţionare specială pentru vânători şi pentru proprietarii fondurilor de vânătoare private, cărora le reamintim că transmiterea bolii la mistreţi se realizează, prin:

contactul direct dintre animale, prin secreţii, excreţii, material seminal, sânge,

circulaţia în habitatul natural a vânătorilor, paznicilor de vânătoare, a pădurarilor şi a altor persoane,

diferiţi vectori, cum sunt carnasierele sălbatice, păsări sălbatice, etc,

deşeuri alimentare, cadavre abandonate sau alte materii şi materiale ce pot fi contaminate;

Principalele semne clinice sunt evuidenţiate prin: febra (41ºC), leziuni hemoragice ale pielii, conjunctivite, cianoza pielii, in special a extremitatilor, diaree, dispnee, tuse, pareze şi convulsii, moarte (la tineret până la100%) dupa 5-15 zile de la apariţia semnelor clinice.

La această dată, în Judeţul Sibiu, este în plină desfăşurare campania de vânătoare pentru recoltarea mistreţiilor din fondurile de vânătoare, acţiune care impune şi prelevarea de probe pentru supravegherea Pestei Porcine Clasice, precum şi prelevarea şi afluirea de probe pentru examenul trichineloscopic.

Campania de vânătoare se desfăşoară în aria a 46 fonduri de vânătoare, din care 6 sunt administrate de Direcţia Silvică, 12 de A.J.V.P.S. şi 28 fonduri private cu o suprafaţă totală de 5.217 km2,în care habitează un efectiv de mistreţi estimat la un număr de 2.620 capete.

Comform Programului judeţean de prevenire a apariţiei bolii în efectivele de mistreţi, condiţie esenţială pentru reluarea comerţului intracomunitar şi la export cu porci vii şi carne de porc, se impune respectarea unor acţiuni specifice, respectiv:

Comunicarea şi informarea permanentă intre autorităţile veterinare, şi gestionarii fondurilor de vânătoare (este întocmit un protocol cu măsuri, obligaţii şi responsabilităţi în acest sens);

Monitorizarea efectivelor de mistreţi pe categorii de vârstă şi sexe, a fondurilor de vânătoare, a culoarelor de circulaţie a mistreţilor, a comerţului de carcase şi carne;

Ţinerea la zi a documentelor oficiale la centrul de colectare a vânatului sălbatic, cu referire la identificarea carcaselor, situaţia sanitară a mistreţilor depozitaţi, modul de valorificare a carcaselor;

Respectarea normelor privind ecarisarea fondurilor de vânătoare;

Participarea medicilor veterinari la partidele de vânătoare;

Supravegherea bolii prin examene de laborator, prin recoltarea şi afluirea de probe de la mistreţii vânaţi, accidentaţi, sau găsiţi morţi, astfel:

de la mistreţi cu vârsta între  6 luni şi 3 ani, sânge şi un set de organe (ganglioni, amigdale, stern, splină, rinichi)

de la mistreţii peste trei ani se recoltează un set de organe (ganglioni, amigdale, stern, splină, rinichi)

Probele se recoltează obligatoriu de la fiecare mistreţ vânat sau găsit mort indiferent de situaţia epidemiologică.

Se recomandă să fie transportate în containere închise ermetic, să fie păstrate reci, la temperatura frigiderului; dar să nu fie îngheţate şi să fie expediate la laborator cât mai repede posibil.

În perioada 1 – 24 ianuarie 2014, au fost afluite probe, la laboratorul de diagnostic la D.S.V.S.A. Sibiu, de la 69 mistreţi recoltaţi în această campanie de vânătoare, pentru supravegherea P.P.C, precum şi pentru examenul trichineloscopic.

Pentru a prevenii îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici, sau vânat sălbatic (mistreţ, urs) proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Examenul trichineloscopic în judeţul Sibiu se efectuează la sediul D.S.V.S.A Sibiu Calea Şurii Mari nr. 21 (obligatoriu pentru vânatul împuşcat) şi la circumscripţiile sanitar-veterinare din oraşele şi comunele judeţului pentru porcii domestici sacrificaţi în gospodăriile populaţiei.

Pentru efectuarea examenului de la porcii domestici se  prezintă o probă de cca. 100-150 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali.

În cazul porcilor mistreţi se recoltează eşantioane cântărind cel puţin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.

Reamintim că omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, cal, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau  afumată.

Revenim cu atenţionarea menită să prevină îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, ca după sacrificarea porcilor domestici, sau prin vânarea animalelor sălbatice (mistreţ, urs) proprietarul sau consumatorul să solicite medicului veterinar arondat:

controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare şi în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum şi al vânatului comestibil (mistreţ, urs) prin examen trichineloscopic;achiziţionarea cărnii de porc doar din unităţi autorizate sanitar veterinar, respectiv, abatoare, carmangerii, măcelarii, hale din pieţe agroalimentare, sau magazine cu sectoare pentru comercializarea cărnii, verificând dacă are aplicată marca de sănătate (ştampila) carnea, organele şi produsele provenite de la animale infestate cu trichinella spiralis, se interzic a fi date spre consum. Acestea vor fi distruse prin ardere.să sesizeze situaţiile deosebite la D.S.V.S.A. Sibiu, telefonul  0269- 22.33.14 şi Fax 0269-22.37.53, pentru a se lua măsuri în consecinţă. Dr.  Penţea Ioan –    Compartiment Comunicare la D S V S A Sibiu

S-a stabilit un nou record al numărului de focare de PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 septembrie 2019

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți.   În total au fost eliminați 462.459 de...

China a aprobat 25 de companii braziliene pentru export
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 13 septembrie 2019

Ministerul Chinez al Agriculturii și Afacerilor Rurale a aprobat 25 de fabrici de prelucrare a cărnii din Brazilia pentru export. Numărul companiilor aprobate, din această țară, a crescut de la 64 la 89.   Dintre noile unități autorizate, 17 produc carne de vită, șase pui procesați, una va exporta carne de porc și una de...