Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Masuri obligatorii care trebuie aplicate de catre crescatorii de animale in perioadele caniculare

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Proprietarii si detinatorii de animale au obligatia de a respecta masurile pentru a asigura protectia si bunastarea animalelor si de a evita aparitia stresului termic asociat perioadei de vara, adesea cu temperaturi caniculare.

Prevederi aplicabile fermierilor:
Fermierii si ceilalti proprietari de animale trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
• asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive;
• asigurarea unor cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare cantitativ( in functie de specie, talie si stare fiziologica) si calitativ (prospetime, raport energetic, etc.);
• existenta stocurilor de apa si furaje;
• verificarea bunei functionari a echipamentelor de adapare, de furajare, si a sistemelor de ventilatie;
• verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva, in principal a sistemelelor de ventilatie, si generatoarelor de energie electrica;
• in caz de canicula, animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara nu vor fi exploatate in intervalul de timp 12.00 – 18.00, daca temperatura exterioara, la umbra, depaseste 25°C;
• la orice modificare suspecta a starii de sanatate a animalelor precum si la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obligatia ca pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate a animalelor din localitatea respectiva;
In perioadele caniculare fermierii se vor asigura ca efectivele de animale sunt protejate impotriva razelor ultraviolete severe si ca hrana si apa este disponibila. Este important sa se asigure, in cazul in care animalele sunt tinute in afara, ca exista umbrare precum si jgheaburi de apa potabila, iar daca sursele de apa sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrata apa manual in mod regulat pentru a reduce riscul de deshidratare.

Prevederi aplicabile administratiilor locale:
• administratiile locale, pe teritoriul carora exista animale in transhumanta, trebuie sa cunoasca situatia reala si sa informeze detinatorii de animale despre fenomenele prognozate;
• consiliile locale si fermierii trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere;
• asigurarea unor locuri prestabilite pentru retragerea animalelor in cazuri exceptionale;

Prevederi aplicabile detinatorilor de animale de companie:
In cazul in care animalele de companie (cum ar fi cainii, pisicile, iepurii, etc.) sunt tinute afara, este important sa se asigure o sursa de apa potabila, precum si adapost corespunzator impotriva razelor solare ultraviolete periculoase.

Atentie deosebita trebuie acordata transportului animalelor de companie, astfel incat acestea sa nu fie tinute excesiv in vehicul expuse in mod direct si pe o perioada indelungata la radiatiile ultraviolete.

Prevederi aplicabile detinatorilor de cai:
Ca si in cazul animalelor de crescatorie, caii si poneii, tinuti afara in timpul zilei trebuie sa aiba:
• acces la adapost umbrit,
• acces nelimitat la sursa de apa si hrana.
Aprovizionarea cu apa pentru toti caii si poneii trebuie verificata in mod regulat si trebuie sa existe si surse alternative de alimentare cu apa.

Prevederi aplicabile transportatorilor de animale vii:
• Transportatorii sunt obligati prin lege sa nu transporte animalele intr-un mod care ar putea provoca rani sau suferinte inutile.
• Inainte de a pleca la drum se verifica daca conditiile de microclimat oferite de mijlocul de transport sunt adecvate si asigurate pe intreaga durata a transportului;
• Transportatorii trebuie sa verifice traseul si alte aspecte legate de calatorie inainte ca animalele sa fie incarcate in mijlocul de transport, astfel incat, dupa incarcarea acestora, plecarea sa se faca cat mai repede pentru a micsora durata calatoriei.
• La temperaturi crescute, densitatea de incarcare a animalelor in mijlocul de transport va fi redusa cu cel putin 25% din capacitatea maxima de incarcare autorizata in functie de specie, talie, varsta si stare fiziologica.
• In cazul in care calatoria nu incepe in cel mai scurt timp de la imbarcare, soferii ar trebui sa aiba planuri de urgenta pentru a ingriji animalele, in functie de necesitati.
• Pentru calatorii de peste 8 ore, la sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile si sa mentina temperatura de comfort termic in compartimentul animalelor.

Prevederi aplicabile targurilor in care se comercializeaza animale vii:
In cazul comercializarii animalelor in targuri, acestea trebuie sa asigure urmatoarele:
• Padocurile unde sunt tinute animalele in vederea comercializarii trebuie sa fie suficient de spatioase pentru a asigura libertatea de miscare minima necesara animalelor cazate si trebuie sa fi prevazute cu zone de adapostire umbrite.

Sursa de apa potabila.

Daca numai o sursa limitata de apa potabila este disponibila, trebuie avute in vedere nevoile zilnice ale unui animal in functie de specie, talie, rasa si stare fiziologica:

Cantitate de apa recomandata
1 vaci-lapte 38-52 litri
2 bovine 38 litri
3 cai 20-45 litri
4 porci 4-11.5 litri
5 ovine 6 litri
6 pasari-curte(intensiv) 0,5litri

Aceste cifre vor varia in functie de varsta animalului, temperatura mediului ambiant si umiditate.

Cel mai mare risc pentru animale pe timp de canicula este de la lipsa de apa care duce la deshidratarea animalului si poate provoca suferinta si chiar moarte.

Pentru a reduce acest risc trebuie sa se scorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apa de orice fel. Animalele tinere, animalele hranite preponderent cu furaje uscate si animalele care alapteaza prezinta risc deosebit de deshidratare.

Asadar, toti detinatorii de animale au obligatia legala de a lua toate masurile necesare astfel incat sa evite orice suferinta inutuila si sa asigure cel putin standarde minime privitoare la bunastara animalelor detinute.(Biroul de Presa al ANSVSA)

La Meat.Milk 2019, AB Tehnic Profesional va susține două comunicări
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Companie de elită din domeniul frigului industrial, aflată în avangarda pieței pe care activează, AB Tehnic Profesional a devenit Prtener al Conferinței Internaționale Meat.Milk 2019, urmând să susțină două comunicări tehnologice în ziua de 30 mai, atât în workshop-ul CARNE, cât și în workshop-ul LAPTE.   AB Tehnic...

Carmangeria Godac a devenit Partener Mic dejun al Conferinței Meat.Milk 2013
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Și în acest an, la fel ca la precedentele ediții, Carmangeria Godac, proprietate a domnului Radu Marian, este Partener Mic-Dejun al Expo-Conferinței Meat & Milk 2019, urmând să facă deliciul meselor de dimineață cu unele dintre cele mai bune produse ale sale.   Astfel, Carmangeria Godac va îmbia participanții ca,...