Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Măsurile de bunăstare în avicultură trebuie întărite drastic

Autor: Mircea Demetervineri, 12 octombrie, 2018

Comisarul pentru Industrie și Piață internă, Elizabeth Bienkowska, a angajat Comisia Europeană să dezvolte mai mulți indicatori ai bunăstării animalelor și să promoveze finanțarea subvențiilor pentru pentru creșterea bunăstării în avicultură, prin intermediul politicii agricole comune.

 

Comisarul Bienkowska a anunțat, de asemenea, că cel de-al doilea centru de referință al UE privind bunăstarea animalelor va fi dedicat sectorului păsărilor de curte. Comentariile sale au apărut săptămâna aceasta pe fondul unei presiuni din ce în ce mai mari din partea Parlamentului European pentru a pune în aplicare în mod corect legislația privind bunăstarea puilor de carne.

 

Dezbaterea în plen, care a avut loc la Ziua Mondială a Animalelor, a cerut în unanimitate Comisiei Europene să aplice pe deplin Directiva privind puii pentru carne și să rezolve amenințările la adresa bunăstării animalelor, a mediului și a sănătății rezultate din avicultura intensivă. Dezbaterea a urmat publicării, la începutul acestui an, de către Comisie, a documentului privind schimbările de bunăstare după introducerea Directivei privind puii pentru carne, în 2007.

 

Directiva privind carnea de pui stabilește standarde minime pentru protecția puiilor crescuți pentru producția de carne, dar raportul Comisiei a arătat că nu au existat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește bunăstarea animalelor și a arătat că aplicarea, în cel mai bun caz, este inconsecventă în toate statele membre ale UE.

 

Sean Kelly, deputat european irlandez, a spus că prea multe păsări au fost crescute în condiții improprii și nu au putut să beneficieze de comportamente naturale, cum ar fi hrănirea sau accesul la lumina naturală a soarelui, dar și administrarea intensivă a antibioticelor. Acesta a spus: „Există o amenințare pentru sănătatea oamenilor, din cauza antibioticelor utilizate la găini, și aceasta este pur și simplu o problemă pe care nu mai putem să o ignorăm. În plus, se pare că poluarea cauzată de producția industrială în fermele de păsări este în continuă creștere, iar acum este văzută ca o contribuție majoră la dispersia amoniacului ăn aer, sol și apă”.

 

El a adăugat că este imperativ ca o abordare cuprinzătoare să fie adoptată în toate statele membre ale UE. Deputații europeni au declarat că directiva nu a abordat consecințele negative asupra bunăstării animalelor care derivă în mod direct din selecția pentru o creștere rapidă, o problemă care a fost, de asemenea, subliniată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

 

Inițiativa vine într-o perioadă în care organizațiile de advocacy pentru animale din întreaga lume își intensifică eforturile de sensibilizare cu privire la bunăstarea păsărilor din ferme,  prin Broiler Ask Action, din UE, îndemnând liderii corporațiilor să ia măsuri. Mai mulți actori globali, inclusiv Marks și Spencer, și-au luat deja angajamente ambițioase de a impune măsuri bunăstare mai drastice, pe lanțurile lor de aprovizionare. Un vot asupra acestei chestiuni este așteptat în plen la sfârșitul lunii octombrie, informează Poultry World.

Reproducția bovinelor de carne în funcție de anotimpuri
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 5 septembrie 2018

Potrivit studiului ”Breeding Seasons”, elaborat de specialiștii Universității din Copenhaga, creșterea efectivelor de bovine de carne de vită prin reproducerea poate avea loc pe parcursul întregului an sau poate fi limitată la o anumită parte a anului. În cazul în car ea are loc într-un sezon restrâns, practica cea mai frecventă...

ANSVSA: Situația despăgubirilor cauzate de PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 30 august 2018

(Comunicat) De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice.   Pesta porcină africană evoluează în 10 județe, în 165 de localități, cu un număr total de 781 de focare (dintre care...