Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Materii prime mai scumpe in industria alimentara

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Un raport realizat de Eurostat indica tendita de crestere a preturilor pentru materiile prime destinate industriei alimentare, cu impact direct asupra nivelului de trai pentru cetatenii Uniunii Europene.

Raportul a fost intocmit pe baza preturilor colectate in perioada 1 ianuarie-15 mai 2010, iar comparatia este realizata in raport cu prima jumatate a anului 2009. Conform raportului, dintre cele 27 de state membre ale Uniunii, 17 au inregistrat o crestere a indicelui preturilor pentru materii prime utilizate in industria alimentara, cuprinse intre 1,87% in Ungaria si 0,35% in Franta.

România ocupa locul 5 in topul tarilor cu cele mai mari cresteri ale preturilor pentru materii prime destinate industriei alimentare, cu un indice de crestere de 1,53%, fiind devansata de Ungaria, Grecia, Portugalia si Cehia. Doar trei dintre cele 27 de tari membre UE – Olanda, Germania si Belgia – au inregistrat scaderi ale preturilor pentru materii prime destinate industriei alimentare, dar aceste scaderi sunt nesemnificative, având un indice de -0,14 %. Pentru România, cresterea preturilor la materiile prime destinate industriei alimentare se face deja resimtita pe piata cerealelor, a fructelor si legumelor pentru conserve. Efectele directe vor influenta piata furajelor pentru animale, cu efect direct asupra pretului carnii.

Concluziile raportului indica mentinerea acestei tendinte de crestere a preturilor pentru materii prime si in semestrul al doilea din 2010, argumentele folosite fiind criza datoriilor publice in tarile Uniunii Europene, efectele negative ale climei asupra recoltelor in sudul si estul Europei, precum si cresterea fiscalitatii in tarile sarace ale Uniunii.

Trendul consumul de substituente de carne
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

Potrivit foodnavigator.com, tendinta de a consuma produse sanatoase va influenta producatorii de substituente pentru carne, dupa cum arata un raport al companiei de analiza de piata, Mintel Group. Proiectul de cercetare desfasurat in UK si care se refera la piata globala, indica faptul ca 40% dintre consumatori au fost dezamagiti de produsele...

Fmi si banca mondiala prevad o crestere a preturilor la alimente
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

(Agerpres) Fondul Monetar International si Banca Mondiala considera ca exista putine semnale care sa indice o criza similara cu aceea din 2007/2008, insa Institutiile financiare internationale sfatuiesc tarile sa se pregateasca pentru posibilitatea cresterii preturilor la alimente in lunile urmatoare. Cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani in...