Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Materii prime mai scumpe in industria alimentara

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Un raport realizat de Eurostat indica tendita de crestere a preturilor pentru materiile prime destinate industriei alimentare, cu impact direct asupra nivelului de trai pentru cetatenii Uniunii Europene.

Raportul a fost intocmit pe baza preturilor colectate in perioada 1 ianuarie-15 mai 2010, iar comparatia este realizata in raport cu prima jumatate a anului 2009. Conform raportului, dintre cele 27 de state membre ale Uniunii, 17 au inregistrat o crestere a indicelui preturilor pentru materii prime utilizate in industria alimentara, cuprinse intre 1,87% in Ungaria si 0,35% in Franta.

România ocupa locul 5 in topul tarilor cu cele mai mari cresteri ale preturilor pentru materii prime destinate industriei alimentare, cu un indice de crestere de 1,53%, fiind devansata de Ungaria, Grecia, Portugalia si Cehia. Doar trei dintre cele 27 de tari membre UE – Olanda, Germania si Belgia – au inregistrat scaderi ale preturilor pentru materii prime destinate industriei alimentare, dar aceste scaderi sunt nesemnificative, având un indice de -0,14 %. Pentru România, cresterea preturilor la materiile prime destinate industriei alimentare se face deja resimtita pe piata cerealelor, a fructelor si legumelor pentru conserve. Efectele directe vor influenta piata furajelor pentru animale, cu efect direct asupra pretului carnii.

Concluziile raportului indica mentinerea acestei tendinte de crestere a preturilor pentru materii prime si in semestrul al doilea din 2010, argumentele folosite fiind criza datoriilor publice in tarile Uniunii Europene, efectele negative ale climei asupra recoltelor in sudul si estul Europei, precum si cresterea fiscalitatii in tarile sarace ale Uniunii.

Gepeto, cris-tim si transavia, liderii pietei preparatelor din carne
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

Potrivit Ziarului financiar, producatorul Gepeto din Constanta, Cris-Tim si Transavia se afla pe podiumul companiilor de pe piata locala a preparatelor din carne in functie de capacitatea de productie instalata a fabricilor, arata datele Ministerului Agriculturii (MADR). Capacitatile de productie ale primilor zece jucatori de pe aceasta piata...

Pretul in ue al carnii de porc va creste in 2013 cu 10 %
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

Conform unei analize efectuata de Reuters, pretul carnii de porc va creste cu 10 % in cursul anului 2013, ca urmare a majorarii preturilor la furaje. Totodata, consumul ar putea sa scada cu 5, pana la 10 %. Tendintele se manifesta inca din acest an, dovada stand abandonarea sectorului de catre unii fermieri, in special spanioli. Alberto...