Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Materiile prime mai scumpe in industria alimentara

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Un raport realizat de Eurostat indica tendita de crestere a preturilor pentru materiile prime destinate industriei alimentare, cu impact direct asupra nivelului de trai pentru cetatenii Uniunii Europene. Raportul a fost intocmit pe baza preturilor colectate in perioada 1 ianuarie – 15 mai 2010 iar comparatia este realizata in raport cu prima jumatate a anului 2009. Conform raportului, din cele 27 state membre ale Uniunii, 17 au inregistrat o crestere a indicelui preturilor pentru materii prime utilizate in industria alimentara cuprinse intre 1,87% in Ungaria si 0,35% in Franta.

Romania ocupa locul 5 in topul tarilor cu cele mai mari cresteri ale preturilor pentru materii prime destinate industriei alimentare, cu un indice de crestere de 1,53%, fiind devansata de Ungaria, Grecia, Portugalia si Cehia. Doar trei din cele 27 tari membre UE – Olanda, Germania si Belgia – au inregistrat scaderi ale preturilor pentru materii prime destinate industriei alimentare, dar aceste scaderi sunt nesemnificative, avand un indice de – 0,14 %. Pentru Romania, cresterea preturilor pentru materiile prime destinate industriei alimentare se face deja resimtita pe piata cerealelor, a fructelor si legumelor pentru conserve. Efectele directe vor influenta piata furajelor pentru animale cu efect direct asupra pretului carnii.

Concluziile raportului indica mentinerea acestei tendinte de crestere a preturilor pentru materii prime si in semestrul al doileadin 2010, argumentele folosite fiind criza datoriilor publice in tarile Uniunii Europene, efectele negative ale climei asupra recoltelor in sudul si estul Europei precum si cresterea fiscalitatii in tarile sarace ale Uniunii.

Perutnina Ptuj România, preluată de MHP SE-Cipru
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat C.C.) Consiliul Concurenței analizează operațiunea prin care grupul MHP SE (Cipru) preia Perutnina Ptuj d.d. (Slovenia) și, implicit, Perutnina România SRL.   Grupul MHP SE are ca obiect de activitate comercializarea produselor din carne de pasăre. În România, MHP SE obține venituri din vânzarea produselor din carne...

INSSE: Valoarea producţiei agricole pe macroregiuni, în anul 2017 (Date definitive)
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Indicele producţiei ramurii agricole în anul 2017 faţă de anul 2016 a fost 112,5% pe total, 119,5% la producţia vegetală şi 99,6% la producţia animală.   În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2017 contribuind cu numai 1,2% la valoarea producţiei...