Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Medic pus sub acuzare de Colegiul Medicilor Veterinari

Autor: Meat MIlkmarți, 14 ianuarie, 2014

În urma  informării din partea  Autorităţii de Sănătate Publică Alba cu privire la  faptul că mai multe persoane din  zona Aiud se află internate în cadrul Secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Alba, cu simptome specifice de trichineloză, inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Alba au iniţiat o anchetă epidemiologica în vederea  stabilirii cauzelor care au stat la baza îmbolnăvirilor.

”Din declaraţiile persoanelor identificate s-a constatat că îmbolnăvirea a fost cauzată de consumul de carne de porc, examinată în prealabil de către un medic veterinar de liberă practică, care nu este angajat în cadrul sistemului sanitar veterinar de stat. Porcul a fost  achiziţionat din târgul de animale din localitatea Aiud. Având în vedere aceste aspecte, echipe de specialişti s-au deplasat la faţa locului de unde au fost prelevate probe de carne şi produse din care au fost consumate de persoanele în cauză  în vederea efectuării examenului de laborator pentru depistarea Trichinella spp în cadrul LSVSA Alba. În urma analizei efectuată prin metoda digestiei artificiale  s-a obţinut  un rezultat pozitiv pentru Trichinella spp  fapt pentru care întreaga cantitate de carne şi produse din carne a fost distrusă”, a declarat Delia Oltean, purtător de cuvânt al DSVSA Alba.

Reprezentantul instituției a mai precizat că în urma investigaţiilor efectuate de către Serviciul de inspecţie şi control la cabinetul medicului veterinar de liberă practică s-a sesizat Comisia de Deontologie şi litigii din cadrul Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Alba, în vederea investigării acestui caz şi aplicarea măsurilor legale.

”În cadrul exploataţiei din care a fost achiziționat porcul infestat s-au dispus măsuri de dezinfecţie şi deratizare, atât în cadrul gospodăriei respective cât şi a celor limitrofe, interdicţia de a înstrăina animalele rămase în exploataţie precum şi obligativitatea efectuării examenului trichineloscopic în cazul sacrificării acestora. În ceea ce priveşte cel de-al doilea focar de trchineloză din zona Blaj, îmbolnăvirea a fost cauzată de consumul de carne de porc de la care nu s-au prelevat probe pentru examen trichineloscopic după sacrificare”, a mai spus Delia Oltean.(ziarulunirea.ro)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...