Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Medicul veterinar, mereu alaturi de operatorii din domeniul cresterii animalelor si din domeniul sigurantei lantului alimentar

Autor: vineri, 22 august, 2014

Despre rolul și importanța profesiei de medic veterinar este suficient să reamintesc aprecierea unor mari oameni de știință prin care se menționează că “Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea.”

Medicina veterinară, ca profesie, a apărut o dată cu creșterea animalelor, în perioada începuturilor societății omenești, fiind aplicată la început instinctiv, nu a existat diferențiere între măiestria vindecării bolilor la om și animale, iar mai târziu această activitate se va diferenția, devenind o profesie de sine stătătoare.

În parcursul anilor profesia de medic veterinar s-a dezvoltat și perfecționat permanent, asigurând societății specialiști de înaltă ținută profesională pentru acest important domeniu în care medicul veterinar, are ca obiectiv promovarea politicilor naționale în domeniul sanitar veterinar, ca strategii pentru apărarea sănătății animalelor, sănătate publică, protecția și bunăstarea animalelor, protecția mediului și siguranța alimentelor, monitorizarea operatorilor din industria alimentară și protejarea oamenilor care consumă produse alimentare de origine animală și non animală.

Apărarea sănătății animalelor, protecția și bunăstarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale și de la animale la om, siguranța alimentelor de origine animală și nonanimală destinată consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale și protecția mediului, constituie o problemă de stat și o datorie pentru toți locuitorii țării.

Statul sprijină activitatea de apărare a sănătății animalelor de supraveghere, prevenire și control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului instituțional și juridic, a resurselor financiare, a bazei tehnico materiale necesare pentru desfășurarea în condiții optime a activității în domeniul veterinar.

Astfel serviciile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sunt organizate la nivel central ca Autoritate Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la nivel județean ca Direcție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, iar la nivel local ca Circumscripții Sanitare Veterinare Zonale coordonate de medici oficiali de stat, care au în arondare Circumscripții Sanitare Veterinare de liberă practică, concesionate și funcționale în fiecare localitate a județului, iar la nivel de municipii și orașe funcționează Circumscripții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Plecând de la premisa prin care întreaga funcționare a societății depinde de asigurarea necesarului de hrană (securitate alimentară), cu două obiective principale: protejarea sănătății umane și a intereselor consumatorilor și promovarea bunei funcționări a pieței naționale, europene și globale, medicii veterinari asigură o gamă largă de servicii de specialitate, conforme legislației europene, în beneficiul celor care investesc în creșterea animalelor, în domeniul procesării, depozitării și comercializării produselor de origine animală și nonanimală prin:

Efectuarea acțiunilor de supraveghere, operațiuni de vaccinare preventivă, operațiuni de tratamente antiparazitare și examene de laborator pentru supravegherea, prevenirea și combatere a bolilor transmisibile la animale și de la animale la om,

Aplicarea criteriile de calificare a statusului de sănătate a efectivelor de bovine în relație cu tuberculoza, leucoza enzootică bruceloza encefalitele spongiforme la bovine și scrapia la ovine, prin operațiuni specifice, prelevări de probe și examene de laborator,

Implementarea normelor sanitare veterinare privind protecția și bunăstarea animalelor de fermă și din exploatațiile individuale. Prin evaluări și controale programate.

Sprijin în gestionarea efectivelor de animale prin:

asigurarea elementelor de identificarea ale animalelor prin cabinetele medicale veterinare,

înregistrare operativă în B.N.D.și urmărirea mișcării acestora și reactualizarea permanentă a Registrului Agricol

posibilitatea valorificării animalelor din exploatații către alți beneficiari în condiții legale,

Implementarea legislației comunitare privind clasificarea unităților de industrie alimentară în baza analizei de risc prin controale, evaluarea și încadrarea în categoria de risc a tuturor obiectivelor identificate în conformitate cu activitățile lor specifice;

Monitorizarea programului de modernizare a unităților de procesare lapte — carne, care să permită realizarea comerțului intracomunitar și de export,

Garantarea calității și salubrității produselor alimentare destinate consumului uman, prin examene organoleptice și analize efectuate la laboratorul D.S.V.S.A, din probele afluite conform programului de supraveghere obligatoriu și a programului de autocontrol.

Creșterea respectului față de consumator prin supravegherea și controlul permanent asupra unitățiilor care produc, procesează, depozitează, transportă, și comercializează produse alimentare de origine animală și nonanimală,

Acordarea de consultanță de specialitate, la solicitarea unor persoane fizice sau juridice din domeniul creșterii animalelor sau domeniul alimentar, în obținerea de documente legale, privind:

organizarea autorizarea și înregistrarea exploatațiilor comerciale și comercială de Tip A cu animale și păsări, formă de organizare care facilitează obținerea de subvenții pe bunăstare,

evaluarea și înregistrarea activităților de vânzare directă sau cu amănuntul a materiilor prime sau produse finite pentru micii producători

autorizarea târgurilor de animale,

supravegherea modului de desfășurare privind producerea și valorificarea produselor cu caracteristici tradiționale,

întocmirea documentațiilor necesare obținerii fondurilor europene pentru proiecte de dezvoltare rurală,

întocmirea dosarelor de despăgubire pentru animalele eliminate din focarele de boală transmisibile,

dezvoltarea permanentă a colaborării cu operatorii economici, cu asociațiile profesionale, prin participarea la analize și dezbateri organizate,

Sprijin privind implicarea factorilor locali și a agențiilor economici cu privire la ecarisarea teritoriului și protecția mediului, prin amenajarea unor spații de colectare a cadavrelor și a deșeurilor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, în scopul distrugerii la unitatea Protan.

Informarea patronatelor și a asociaților profesionale despre modificările legislative direct sau prin comunicate în mass media locală centrală, distribuirea de materiale și pliante documentare informative, din domeniu de activitate și din problematica de interes public

Implicarea serviciilor sanitare veterinare în implementarea legislației din domeniul creșterii animalelor și pentru siguranța lanțului alimentar, ca verigă importantă în dezvoltarea economică și socială are o paletă mult mai largă, însă consider că există toate premisele precum și dorința de colaborare a factorilor responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislația din domeniu, necesare pentru apărarea sănătății animalelor cât și a populației

(Dr. Pențea Ioan secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judetul Sibiu)

Caravana Meseriilor AHK își continuă drumul
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

(Comunicat) Caravana Meseriilor din domeniul automotive are ca scop informarea elevilor de clasa a VIII-a și a părinților acestora în legătură cu posibilitatea înscrierii în clasele de învățământ dual și profesional și prezentarea avantajelor parcurgerii acestui traseu profesional. Vor avea loc discuții despre locurile de muncă...

Semifinalele „Arenei Bucătarilor” 2018, în acest weekend, la București
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

(Comunicat) Bucureștiul redevine pe 19 și 20 mai capitala gastronomiei românești, odată cu desfășuarea semifinalelor celebrei competiții gastronomice Arena Bucătarilor, ajunsă la a zecea ediție și organizată de Selgros Cash & Carry.   Cele patru semifinale regionale – Est, Centru, Vest și București - se...

Medicul veterinar, mereu alaturi de operatorii din domeniul cresterii animalelor si din domeniul sigurantei lantului alimentar

Autor: Meat MIlkvineri, 22 august, 2014

Despre rolul și importanța profesiei de medic veterinar este suficient să reamintesc aprecierea unor mari oameni de știință prin care se menționează că “Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea.”

Medicina veterinară, ca profesie, a apărut o dată cu creșterea animalelor, în perioada începuturilor societății omenești, fiind aplicată la început instinctiv, nu a existat diferențiere între măiestria vindecării bolilor la om și animale, iar mai târziu această activitate se va diferenția, devenind o profesie de sine stătătoare.

În parcursul anilor profesia de medic veterinar s-a dezvoltat și perfecționat permanent, asigurând societății specialiști de înaltă ținută profesională pentru acest important domeniu în care medicul veterinar, are ca obiectiv promovarea politicilor naționale în domeniul sanitar veterinar, ca strategii pentru apărarea sănătății animalelor, sănătate publică, protecția și bunăstarea animalelor, protecția mediului și siguranța alimentelor, monitorizarea operatorilor din industria alimentară și protejarea oamenilor care consumă produse alimentare de origine animală și non animală.

Apărarea sănătății animalelor, protecția și bunăstarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale și de la animale la om, siguranța alimentelor de origine animală și nonanimală destinată consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale și protecția mediului, constituie o problemă de stat și o datorie pentru toți locuitorii țării.

Statul sprijină activitatea de apărare a sănătății animalelor de supraveghere, prevenire și control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului instituțional și juridic, a resurselor financiare, a bazei tehnico materiale necesare pentru desfășurarea în condiții optime a activității în domeniul veterinar.

Astfel serviciile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sunt organizate la nivel central ca Autoritate Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la nivel județean ca Direcție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, iar la nivel local ca Circumscripții Sanitare Veterinare Zonale coordonate de medici oficiali de stat, care au în arondare Circumscripții Sanitare Veterinare de liberă practică, concesionate și funcționale în fiecare localitate a județului, iar la nivel de municipii și orașe funcționează Circumscripții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Plecând de la premisa prin care întreaga funcționare a societății depinde de asigurarea necesarului de hrană (securitate alimentară), cu două obiective principale: protejarea sănătății umane și a intereselor consumatorilor și promovarea bunei funcționări a pieței naționale, europene și globale, medicii veterinari asigură o gamă largă de servicii de specialitate, conforme legislației europene, în beneficiul celor care investesc în creșterea animalelor, în domeniul procesării, depozitării și comercializării produselor de origine animală și nonanimală prin:

Efectuarea acțiunilor de supraveghere, operațiuni de vaccinare preventivă, operațiuni de tratamente antiparazitare și examene de laborator pentru supravegherea, prevenirea și combatere a bolilor transmisibile la animale și de la animale la om,
Aplicarea criteriile de calificare a statusului de sănătate a efectivelor de bovine în relație cu tuberculoza, leucoza enzootică bruceloza encefalitele spongiforme la bovine și scrapia la ovine, prin operațiuni specifice, prelevări de probe și examene de laborator,
Implementarea normelor sanitare veterinare privind protecția și bunăstarea animalelor de fermă și din exploatațiile individuale. Prin evaluări și controale programate.

Sprijin în gestionarea efectivelor de animale prin:
asigurarea elementelor de identificarea ale animalelor prin cabinetele medicale veterinare,
înregistrare operativă în B.N.D.și urmărirea mișcării acestora și reactualizarea permanentă a Registrului Agricol
posibilitatea valorificării animalelor din exploatații către alți beneficiari în condiții legale,
Implementarea legislației comunitare privind clasificarea unităților de industrie alimentară în baza analizei de risc prin controale, evaluarea și încadrarea în categoria de risc a tuturor obiectivelor identificate în conformitate cu activitățile lor specifice;
Monitorizarea programului de modernizare a unităților de procesare lapte — carne, care să permită realizarea comerțului intracomunitar și de export,
Garantarea calității și salubrității produselor alimentare destinate consumului uman, prin examene organoleptice și analize efectuate la laboratorul D.S.V.S.A, din probele afluite conform programului de supraveghere obligatoriu și a programului de autocontrol.
Creșterea respectului față de consumator prin supravegherea și controlul permanent asupra unitățiilor care produc, procesează, depozitează, transportă, și comercializează produse alimentare de origine animală și nonanimală,
Acordarea de consultanță de specialitate, la solicitarea unor persoane fizice sau juridice din domeniul creșterii animalelor sau domeniul alimentar, în obținerea de documente legale, privind:
organizarea autorizarea și înregistrarea exploatațiilor comerciale și comercială de Tip A cu animale și păsări, formă de organizare care facilitează obținerea de subvenții pe bunăstare,
evaluarea și înregistrarea activităților de vânzare directă sau cu amănuntul a materiilor prime sau produse finite pentru micii producători
autorizarea târgurilor de animale,
supravegherea modului de desfășurare privind producerea și valorificarea produselor cu caracteristici tradiționale,
întocmirea documentațiilor necesare obținerii fondurilor europene pentru proiecte de dezvoltare rurală,
întocmirea dosarelor de despăgubire pentru animalele eliminate din focarele de boală transmisibile,
dezvoltarea permanentă a colaborării cu operatorii economici, cu asociațiile profesionale, prin participarea la analize și dezbateri organizate,
Sprijin privind implicarea factorilor locali și a agențiilor economici cu privire la ecarisarea teritoriului și protecția mediului, prin amenajarea unor spații de colectare a cadavrelor și a deșeurilor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, în scopul distrugerii la unitatea Protan.
Informarea patronatelor și a asociaților profesionale despre modificările legislative direct sau prin comunicate în mass media locală centrală, distribuirea de materiale și pliante documentare informative, din domeniu de activitate și din problematica de interes public

Implicarea serviciilor sanitare veterinare în implementarea legislației din domeniul creșterii animalelor și pentru siguranța lanțului alimentar, ca verigă importantă în dezvoltarea economică și socială are o paletă mult mai largă, însă consider că există toate premisele precum și dorința de colaborare a factorilor responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislația din domeniu, necesare pentru apărarea sănătății animalelor cât și a populației
(Dr. Pențea Ioan secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judetul Sibiu)

INSSE: Efective de animale existente la 1 decembrie 2017 (Raport anual)
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

Potrivit raportului anual emis de INSSE, în anul 2017 faţă de anul precedent efectivele de ovine şi caprine au crescut , iar efectivele de bovine, de porcine şi de păsări au scăzut.     România, în anul 2017, a ocupat locul patru la efectivele de ovine şi caprine în rândul Statelor Membre ale Uniunii...

ANSVSA: Retragere de piață a produsului “Reblochon de Savoie au lait cru 450g”
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

(Comunicat) Joi, Punctul Naţional de Contact RASFF România a fost notificat de către Punctul European de Contact RASFF asupra unei retrageri iniţiată de compania Mega Image pentru sortimentul de brânză “Reblochon de Savoie au lait cru 450g”.   Retragerea produsului a fost inițiată în urma unei informări primite de la...

Dialog între ANSVSA și oameni de afaceri din Regatul Arabiei Saudite
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

(Comunicat) Președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, s-a întâlnit cu o delegație de oameni de afaceri din Regatul Arabiei Saudite interesați de domeniul agroalimentar.   Această întâlnire are loc la finalul vizitei efectuate de oamenii de afaceri saudiți în țara noastră, cu scopul de a stabili relații comerciale cu...

Caravana Meseriilor AHK își continuă drumul
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

(Comunicat) Caravana Meseriilor din domeniul automotive are ca scop informarea elevilor de clasa a VIII-a și a părinților acestora în legătură cu posibilitatea înscrierii în clasele de învățământ dual și profesional și prezentarea avantajelor parcurgerii acestui traseu profesional. Vor avea loc discuții despre locurile de muncă...

Semifinalele „Arenei Bucătarilor” 2018, în acest weekend, la București
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

(Comunicat) Bucureștiul redevine pe 19 și 20 mai capitala gastronomiei românești, odată cu desfășuarea semifinalelor celebrei competiții gastronomice Arena Bucătarilor, ajunsă la a zecea ediție și organizată de Selgros Cash & Carry.   Cele patru semifinale regionale – Est, Centru, Vest și București - se...