Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Medicul veterinar, mereu alaturi de operatorii din domeniul cresterii animalelor si din domeniul sigurantei lantului alimentar

Autor: vineri, 22 august, 2014

Despre rolul și importanța profesiei de medic veterinar este suficient să reamintesc aprecierea unor mari oameni de știință prin care se menționează că “Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea.”

Medicina veterinară, ca profesie, a apărut o dată cu creșterea animalelor, în perioada începuturilor societății omenești, fiind aplicată la început instinctiv, nu a existat diferențiere între măiestria vindecării bolilor la om și animale, iar mai târziu această activitate se va diferenția, devenind o profesie de sine stătătoare.

În parcursul anilor profesia de medic veterinar s-a dezvoltat și perfecționat permanent, asigurând societății specialiști de înaltă ținută profesională pentru acest important domeniu în care medicul veterinar, are ca obiectiv promovarea politicilor naționale în domeniul sanitar veterinar, ca strategii pentru apărarea sănătății animalelor, sănătate publică, protecția și bunăstarea animalelor, protecția mediului și siguranța alimentelor, monitorizarea operatorilor din industria alimentară și protejarea oamenilor care consumă produse alimentare de origine animală și non animală.

Apărarea sănătății animalelor, protecția și bunăstarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale și de la animale la om, siguranța alimentelor de origine animală și nonanimală destinată consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale și protecția mediului, constituie o problemă de stat și o datorie pentru toți locuitorii țării.

Statul sprijină activitatea de apărare a sănătății animalelor de supraveghere, prevenire și control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului instituțional și juridic, a resurselor financiare, a bazei tehnico materiale necesare pentru desfășurarea în condiții optime a activității în domeniul veterinar.

Astfel serviciile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sunt organizate la nivel central ca Autoritate Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la nivel județean ca Direcție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, iar la nivel local ca Circumscripții Sanitare Veterinare Zonale coordonate de medici oficiali de stat, care au în arondare Circumscripții Sanitare Veterinare de liberă practică, concesionate și funcționale în fiecare localitate a județului, iar la nivel de municipii și orașe funcționează Circumscripții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Plecând de la premisa prin care întreaga funcționare a societății depinde de asigurarea necesarului de hrană (securitate alimentară), cu două obiective principale: protejarea sănătății umane și a intereselor consumatorilor și promovarea bunei funcționări a pieței naționale, europene și globale, medicii veterinari asigură o gamă largă de servicii de specialitate, conforme legislației europene, în beneficiul celor care investesc în creșterea animalelor, în domeniul procesării, depozitării și comercializării produselor de origine animală și nonanimală prin:

Efectuarea acțiunilor de supraveghere, operațiuni de vaccinare preventivă, operațiuni de tratamente antiparazitare și examene de laborator pentru supravegherea, prevenirea și combatere a bolilor transmisibile la animale și de la animale la om,

Aplicarea criteriile de calificare a statusului de sănătate a efectivelor de bovine în relație cu tuberculoza, leucoza enzootică bruceloza encefalitele spongiforme la bovine și scrapia la ovine, prin operațiuni specifice, prelevări de probe și examene de laborator,

Implementarea normelor sanitare veterinare privind protecția și bunăstarea animalelor de fermă și din exploatațiile individuale. Prin evaluări și controale programate.

Sprijin în gestionarea efectivelor de animale prin:

asigurarea elementelor de identificarea ale animalelor prin cabinetele medicale veterinare,

înregistrare operativă în B.N.D.și urmărirea mișcării acestora și reactualizarea permanentă a Registrului Agricol

posibilitatea valorificării animalelor din exploatații către alți beneficiari în condiții legale,

Implementarea legislației comunitare privind clasificarea unităților de industrie alimentară în baza analizei de risc prin controale, evaluarea și încadrarea în categoria de risc a tuturor obiectivelor identificate în conformitate cu activitățile lor specifice;

Monitorizarea programului de modernizare a unităților de procesare lapte — carne, care să permită realizarea comerțului intracomunitar și de export,

Garantarea calității și salubrității produselor alimentare destinate consumului uman, prin examene organoleptice și analize efectuate la laboratorul D.S.V.S.A, din probele afluite conform programului de supraveghere obligatoriu și a programului de autocontrol.

Creșterea respectului față de consumator prin supravegherea și controlul permanent asupra unitățiilor care produc, procesează, depozitează, transportă, și comercializează produse alimentare de origine animală și nonanimală,

Acordarea de consultanță de specialitate, la solicitarea unor persoane fizice sau juridice din domeniul creșterii animalelor sau domeniul alimentar, în obținerea de documente legale, privind:

organizarea autorizarea și înregistrarea exploatațiilor comerciale și comercială de Tip A cu animale și păsări, formă de organizare care facilitează obținerea de subvenții pe bunăstare,

evaluarea și înregistrarea activităților de vânzare directă sau cu amănuntul a materiilor prime sau produse finite pentru micii producători

autorizarea târgurilor de animale,

supravegherea modului de desfășurare privind producerea și valorificarea produselor cu caracteristici tradiționale,

întocmirea documentațiilor necesare obținerii fondurilor europene pentru proiecte de dezvoltare rurală,

întocmirea dosarelor de despăgubire pentru animalele eliminate din focarele de boală transmisibile,

dezvoltarea permanentă a colaborării cu operatorii economici, cu asociațiile profesionale, prin participarea la analize și dezbateri organizate,

Sprijin privind implicarea factorilor locali și a agențiilor economici cu privire la ecarisarea teritoriului și protecția mediului, prin amenajarea unor spații de colectare a cadavrelor și a deșeurilor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, în scopul distrugerii la unitatea Protan.

Informarea patronatelor și a asociaților profesionale despre modificările legislative direct sau prin comunicate în mass media locală centrală, distribuirea de materiale și pliante documentare informative, din domeniu de activitate și din problematica de interes public

Implicarea serviciilor sanitare veterinare în implementarea legislației din domeniul creșterii animalelor și pentru siguranța lanțului alimentar, ca verigă importantă în dezvoltarea economică și socială are o paletă mult mai largă, însă consider că există toate premisele precum și dorința de colaborare a factorilor responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislația din domeniu, necesare pentru apărarea sănătății animalelor cât și a populației

(Dr. Pențea Ioan secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judetul Sibiu)

ANSVSA: Pesta Porcină Africană confirmată în județul Teleorman
Autor: meatmilk  /   miercuri, 17 octombrie 2018

(Comunicat) Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă situată în extravilan (pădurea Slobozia...

Carrefour România a lansat programul ”Act for Food”
Autor: meatmilk  /   miercuri, 17 octombrie 2018

(Comunicat) Grupul Carrefour a lansat și în România programul „Act for Food, acțiuni concrete pentru ca tu să mănânci mai bine", susţinând astfel obiectivul său de a deveni lider mondial în tranziția alimentară pentru toţi.    În România, Carrefour dezvoltă „Act for Food" prin patru arii: produse BIO, Mărci...

Medicul veterinar, mereu alaturi de operatorii din domeniul cresterii animalelor si din domeniul sigurantei lantului alimentar

Autor: Meat MIlkvineri, 22 august, 2014

Despre rolul și importanța profesiei de medic veterinar este suficient să reamintesc aprecierea unor mari oameni de știință prin care se menționează că “Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea.”

Medicina veterinară, ca profesie, a apărut o dată cu creșterea animalelor, în perioada începuturilor societății omenești, fiind aplicată la început instinctiv, nu a existat diferențiere între măiestria vindecării bolilor la om și animale, iar mai târziu această activitate se va diferenția, devenind o profesie de sine stătătoare.

În parcursul anilor profesia de medic veterinar s-a dezvoltat și perfecționat permanent, asigurând societății specialiști de înaltă ținută profesională pentru acest important domeniu în care medicul veterinar, are ca obiectiv promovarea politicilor naționale în domeniul sanitar veterinar, ca strategii pentru apărarea sănătății animalelor, sănătate publică, protecția și bunăstarea animalelor, protecția mediului și siguranța alimentelor, monitorizarea operatorilor din industria alimentară și protejarea oamenilor care consumă produse alimentare de origine animală și non animală.

Apărarea sănătății animalelor, protecția și bunăstarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale și de la animale la om, siguranța alimentelor de origine animală și nonanimală destinată consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale și protecția mediului, constituie o problemă de stat și o datorie pentru toți locuitorii țării.

Statul sprijină activitatea de apărare a sănătății animalelor de supraveghere, prevenire și control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului instituțional și juridic, a resurselor financiare, a bazei tehnico materiale necesare pentru desfășurarea în condiții optime a activității în domeniul veterinar.

Astfel serviciile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sunt organizate la nivel central ca Autoritate Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la nivel județean ca Direcție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, iar la nivel local ca Circumscripții Sanitare Veterinare Zonale coordonate de medici oficiali de stat, care au în arondare Circumscripții Sanitare Veterinare de liberă practică, concesionate și funcționale în fiecare localitate a județului, iar la nivel de municipii și orașe funcționează Circumscripții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Plecând de la premisa prin care întreaga funcționare a societății depinde de asigurarea necesarului de hrană (securitate alimentară), cu două obiective principale: protejarea sănătății umane și a intereselor consumatorilor și promovarea bunei funcționări a pieței naționale, europene și globale, medicii veterinari asigură o gamă largă de servicii de specialitate, conforme legislației europene, în beneficiul celor care investesc în creșterea animalelor, în domeniul procesării, depozitării și comercializării produselor de origine animală și nonanimală prin:

Efectuarea acțiunilor de supraveghere, operațiuni de vaccinare preventivă, operațiuni de tratamente antiparazitare și examene de laborator pentru supravegherea, prevenirea și combatere a bolilor transmisibile la animale și de la animale la om,
Aplicarea criteriile de calificare a statusului de sănătate a efectivelor de bovine în relație cu tuberculoza, leucoza enzootică bruceloza encefalitele spongiforme la bovine și scrapia la ovine, prin operațiuni specifice, prelevări de probe și examene de laborator,
Implementarea normelor sanitare veterinare privind protecția și bunăstarea animalelor de fermă și din exploatațiile individuale. Prin evaluări și controale programate.

Sprijin în gestionarea efectivelor de animale prin:
asigurarea elementelor de identificarea ale animalelor prin cabinetele medicale veterinare,
înregistrare operativă în B.N.D.și urmărirea mișcării acestora și reactualizarea permanentă a Registrului Agricol
posibilitatea valorificării animalelor din exploatații către alți beneficiari în condiții legale,
Implementarea legislației comunitare privind clasificarea unităților de industrie alimentară în baza analizei de risc prin controale, evaluarea și încadrarea în categoria de risc a tuturor obiectivelor identificate în conformitate cu activitățile lor specifice;
Monitorizarea programului de modernizare a unităților de procesare lapte — carne, care să permită realizarea comerțului intracomunitar și de export,
Garantarea calității și salubrității produselor alimentare destinate consumului uman, prin examene organoleptice și analize efectuate la laboratorul D.S.V.S.A, din probele afluite conform programului de supraveghere obligatoriu și a programului de autocontrol.
Creșterea respectului față de consumator prin supravegherea și controlul permanent asupra unitățiilor care produc, procesează, depozitează, transportă, și comercializează produse alimentare de origine animală și nonanimală,
Acordarea de consultanță de specialitate, la solicitarea unor persoane fizice sau juridice din domeniul creșterii animalelor sau domeniul alimentar, în obținerea de documente legale, privind:
organizarea autorizarea și înregistrarea exploatațiilor comerciale și comercială de Tip A cu animale și păsări, formă de organizare care facilitează obținerea de subvenții pe bunăstare,
evaluarea și înregistrarea activităților de vânzare directă sau cu amănuntul a materiilor prime sau produse finite pentru micii producători
autorizarea târgurilor de animale,
supravegherea modului de desfășurare privind producerea și valorificarea produselor cu caracteristici tradiționale,
întocmirea documentațiilor necesare obținerii fondurilor europene pentru proiecte de dezvoltare rurală,
întocmirea dosarelor de despăgubire pentru animalele eliminate din focarele de boală transmisibile,
dezvoltarea permanentă a colaborării cu operatorii economici, cu asociațiile profesionale, prin participarea la analize și dezbateri organizate,
Sprijin privind implicarea factorilor locali și a agențiilor economici cu privire la ecarisarea teritoriului și protecția mediului, prin amenajarea unor spații de colectare a cadavrelor și a deșeurilor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, în scopul distrugerii la unitatea Protan.
Informarea patronatelor și a asociaților profesionale despre modificările legislative direct sau prin comunicate în mass media locală centrală, distribuirea de materiale și pliante documentare informative, din domeniu de activitate și din problematica de interes public

Implicarea serviciilor sanitare veterinare în implementarea legislației din domeniul creșterii animalelor și pentru siguranța lanțului alimentar, ca verigă importantă în dezvoltarea economică și socială are o paletă mult mai largă, însă consider că există toate premisele precum și dorința de colaborare a factorilor responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislația din domeniu, necesare pentru apărarea sănătății animalelor cât și a populației
(Dr. Pențea Ioan secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judetul Sibiu)

Epidemie de Mycoplasma bovis în Noua Zeelandă
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 18 octombrie 2018

Începând din 22 iulie 2018, când a fost semnalat primul caz, Noua Zeelandă se confruntă acum cu o adevărată epidemie de Miycroplasma bovis, care a dus deja la sacrificarea a zeci de mii de bovine de lapte din această țară, mare producătoare de lapte pe plan mondial, informează Dairy Global.   Cea mai recentă fermă în care...

Top-ul vizibilității hipermarket-urilor, în on-line, în luna septembrie
Autor: meatmilk  /   joi, 18 octombrie 2018

ZeList Monitor si fbMonitor, platforme de monitorizare si analiza ale companiei TreeWorks, au dat publicitatii Top-ul vizibilitatii hipermarket-urilor, in on-line, pentru luna septembrie 2018.    Top-ul acopera brandurile prezente in online in mai multe categorii, dintre care vi le prezentam pe cele mai importante. Datele pentru...

Rabobank: Doar multinaționalele vor rămâne competitive pe piața cărnii de pasăre
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 18 octombrie 2018

Sectorul global al creșterii păsărilor s-a confruntat cu o serie de provocări în ultimul deceniu, într-o piață în schimbare rapidă, dar cum ar trebui să se adapteze întreprinderile pentru viitor, s-au întrebat experții Rabobank?   Amenințări continue   Comerțul la nivel mondial a fost din ce în ce mai...

ANSVSA: Pesta Porcină Africană confirmată în județul Teleorman
Autor: meatmilk  /   miercuri, 17 octombrie 2018

(Comunicat) Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă situată în extravilan (pădurea Slobozia...

Carrefour România a lansat programul ”Act for Food”
Autor: meatmilk  /   miercuri, 17 octombrie 2018

(Comunicat) Grupul Carrefour a lansat și în România programul „Act for Food, acțiuni concrete pentru ca tu să mănânci mai bine", susţinând astfel obiectivul său de a deveni lider mondial în tranziția alimentară pentru toţi.    În România, Carrefour dezvoltă „Act for Food" prin patru arii: produse BIO, Mărci...