Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Merluciu etichetat eronat

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Cercetatorii de la Universitatea din Oviedo au studiat ADN-ul de merluciu vandut intreg sau in bucati, in Spania, si au constatat ca etichetele de pe 38.9 la suta din probe au dat informatii eronate cu privire la denumirea speciei sau originii sale geografice, scrie infocarne.ro. Studiul sugereaza ca frauda este comisa prin etichetarea de merluciu african ca european sau american.

„Am descoperit ca merluciu capturat in Africa este etichetat ca american sau european, ceea ce inseamna ca consumatorii platesc un pret mai mare pentru el”, a declarat Eva García Vázquez, profesor la Universitatea din Oviedo (Spania) si co-autor al studiului.

Cercetatorii au analizat 93 pachete de merluciu proaspet si mai multe branduri inghetate in hypermarket-uri diferite intre 2004 si 2006. Dupa compararea a ceea ce a aparut pe eticheta, cu rezultatele ADN, sa constatat ca 31.5 la suta din loturi au fost etichetate gresit cu denumirea stiintifica gresita pentru merluciu, sau cu origine eronata.

Studiul a fost repetat in 2010, cu inca 18 loturi si s-a confirmat ca informatiile care apar in 38.9 la suta din etichete a fost gresite. De exemplu, speciile din Africa de Sud, cum ar fi Merluccius capensis, au fost etichetate ca merluciul din America de Sud (M. hubbsi) sau ca singura specie de merluciu care exista in apele europene (Merluccius M.). Produsele cel mai rau-etichetate au fost cele care contin fileuri sau cozile acestor pesti.

Aceasta eroare ar putea fi din cauza unei confuzii in timpul marcajul de peste in centrele de distributie, dar este curios faptul ca merluciu ieftin african este etichetat ca scump (american sau european) si nu invers, care este motivul pentru care studiul sugereaza ca frauda este comisa.

Preturile pentru diferite tipuri de merluciu fluctueaza de la an la an, in pietele internationale, dar in general, preturi mai mari sunt platite, in hipermarketuri spaniole si magazine alimentare de produse congelate, pentru merluciu european si american si nu pentru pentru pesti african. In 2010, o bucata de merluciu congelat din America de Sud a costat in medie € 11.72/kg, in timp ce costul merluciului din Africa este de € 6.79/kg.

Caravana Meseriilor AHK își continuă drumul
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

(Comunicat) Caravana Meseriilor din domeniul automotive are ca scop informarea elevilor de clasa a VIII-a și a părinților acestora în legătură cu posibilitatea înscrierii în clasele de învățământ dual și profesional și prezentarea avantajelor parcurgerii acestui traseu profesional. Vor avea loc discuții despre locurile de muncă...

Semifinalele „Arenei Bucătarilor” 2018, în acest weekend, la București
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

(Comunicat) Bucureștiul redevine pe 19 și 20 mai capitala gastronomiei românești, odată cu desfășuarea semifinalelor celebrei competiții gastronomice Arena Bucătarilor, ajunsă la a zecea ediție și organizată de Selgros Cash & Carry.   Cele patru semifinale regionale – Est, Centru, Vest și București - se...