Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Metode neconvenţionale de promovare a cărnii

Autor: Horia Stoianluni, 7 octombrie, 2013

Autor: HORIA STOIAN

 Metodele neconvenţionale de promovare denotă creativitate, spirit de inovaţie şi pun în valoare capacitatea departamentului de marketing din cadrul unei firme de a oferi publicului ţintă şi potenţialilor clienţi prezentarea produselor într-un mod care să nu agaseze, să nu irite şi care să nu sufoce receptorul. Implementarea acestor metode în diferitele campanii de promovare demarate de producători au ca scop principal dezvoltarea clientelei şi fidelizarea celei deja existente. În funcţie de instrumentul de promovare ales, costurile vor diferi de fiecare dată, de la câteva sute de euro, pentru o campanie locală desfăsurată pe o perioadă de timp scurtă, până la zeci de mii de euro, în cazul instrumentelor de promovare folosite spre exemplu, în cadrul evenimentelor internaţionale sau în cadrul unor campanii de promovare de amploare semnificative. În articolul de faţă, instrumentele de marketing, de promovare prezentate sunt folosite cu precădere în spaţiul extern al României, în ţări precum Japonia, China, sau Statele Unite ale Americii, atât de către firme catalogate ca fiind „mici”, care deţin o balanţă financiară modestă, cât şi de companii de renume care s-au impus cu un succes incontestabil pe piaţa internaţională. Ținând cont de datele din piață, departamentele de marketing ale companiilor sunt nevoite să apeleze  din ce în ce mai mult la metode alternative de promovare, pentru stimularea vânzărilor. Următoarele metode de promovare neconvenţională, detaliate în lucrarea Marketing Ideas (Mark Freedman și Ann Parker), sunt folosite în special în spaţiul extern al României:

Outdoor mobil:

Specificul acestei metode de promovare este caracterizată de autovehicule personalizate într-un mod caracteristic, care conţin în mod clar mesajul pe care firma producătoare doreşte să îl transmită consumatorilor. Adiacent, mesajele sonore reprezintă un instrument de succes. Totodată, autovehiculul poate fi dotat cu vitrine prin intermediul cărora produsele firmei care demarează campania de promovare să poată expune publicului produsele respective.

Un aspect asupra căruia se necesită o atenţie deosebită este ruta pe care autovehiculul o parcurge pe toată durata campaniei de promovare. Ruta stabilită de către departamentul de marketing trebuie să ofere autovehiculului mobilitate maximă şi un public larg care să poată recepta mesajul transmis, zonele de interes preferate de către companiile străine fiind zonele aglomerate care să permită accesul uşor al autovehiculului. În acelaşi timp, categoriile de locuri în care accesul altor canale media este dificil trebuie luate în considerare, promovarea produselor prin metoda “outdoor mobil”, înregistrând în astfel de zone (parcuri, parcări, etc), un succes indiscutabil. Firmele a căror buget este limitat dar doresc să adopte această metodă, se pot folosi de bicicletele publicitare, având posibilitatea ca, pe lângă caseta publicitară, să ataşeze o figurină care să reprezinte un produs specific.

De reţinut faptul că un stimul aflat în mişcare nu va trece niciodată neobservat, iar în momentul în care acesta este însoţit şi de către mesaje sonore, receptarea acestuia de către potenţialii consumatori va reprezenta de fiecare dată un scenariu pozitiv, sigur. Costurile sunt strict raportate la complexitatea campaniei propriu zise, la durata ei, la numărul de autovehicule, biciclete, scutere, panouri, vitrine etc.

Promovarea „Poken”

Ideală pentru promovarea produselor din industria cărnii, în cadrul târgurilor naţionale şi mai ales în cadrul târgurilor internaţionale şi a evenimentelor semnificative, cu un număr de participanţi ridicat acolo unde contactul direct cu firmele străine din domeniu reprezintă o prioritate, promovarea prin intermediul utilizării poken-urilor îşi valorifică eficienţa prin caracteristicile pe care acesta le prezintă. “Poken” este denumirea care defineşte stick-ul USB cu funcţia de carte de vizită, prin care se realizează schimbul de contacte între firma promotoare şi participanţii evenimentelor cărora li s-a oferit un astfel de dispozitiv. Pe lângă baza de date a participanţilor pe care o oferă un Poken, imaginea de ansamblu, seriozitatea şi încrederea firmei care adoptă această metodă sunt întărite, datorită utilizării tehnologiei avansate de ultimă oră. Preţul unei astfel de campanii diferă în funcţie de numărul de Poken-uri folosite, pornind de la sub 1.000 euro.

3D Wall Painting:

„3D Wall Painting”, reprezintă alternativa modernă şi neconvenţională la clasicele panouri publicitare folosite de majoritatea firmelor producătoare de carne. Dacă un panou publicitar de dimensiuni modeste reuşeşte cu succes să atragă atenţia potenţialilor consumatori, atunci, cu siguranţă, adoptarea metodei de promovare „3D Wall painting”, va capta şi va menţine publicul în faţa acestuia suficient de mult timp încât să considere firma respectivă ca fiind inovatoare, de bun gust, cu spirit de imaginaţie, şi implicit, dorinţa de a cumpăra produsele reprezentative firmei va fi întărită în mod considerabil!

Ce anume presupune implementarea acestei metode? În primul rând, realizarea unei machete 3D. În al doilea rând, departamentul de marketing stabileşte zona cea mai adecvată pentru pictura propriuzisă, iar, în funcţie dimensiunile picturii, de numărul de culori folosite, de vopselurile alese şi de perioada de staţionare a picturii (care poate fi mobilă, având astfel posibilitatea expunerii acesteia în cât mai multe zone strategice şi la un număr cât mai mare de persoane). Totodată, se va stabilii bugetul destinat campaniei publicitare. Pentru un plus de originalitate, se poate folosi vopsea fosforescentă, iar spaţiul destinat picturii poate fi amenajat într-un mod caracteristic firmei producătoare de carne care a adoptat această modalitate neconvenţională de promovare.

Holograme 3D:

Promovarea produselor alimentare din carne folosind tehnologia hologramelor tridimensionale face parte din cadrul promovării neconvenţionale „de lux”, folosită de marile companii din exteriorul României, în special, de companiile japoneze şi cele din Statele Unite. Adaptarea acestei tehnologii la industria alimentară reprezintă un concept relativ nou, iar utilizarea ei este implementată cu precădere la evenimentele de amploare internaţionale.

Percepţia publicului asupra folosirii acestei metode este una aparte, iar producătorii care aleg să folosească tehnologia hologramelor 3D reuşesc un succes incontestabil în ceea ce priveşte creşterea nivelului de încredere acordat firmei respective şi fidelizarea clientelei deja existente. Amintim faptul că procesul de inovaţie menţine şi mai ales atrage o nouă clientelă, şi din acest punct de vedere, investiţia într-o astfel de campanie de promovare reprezintă o abordare îndrăzneaţă, demnă de admiraţie şi de respect.

Utilizarea acestei tehnologii poate fi realizată, atât într-un spaţiu închis, cât şi într-un spaţiu deschis. În eventualitatea cazului în care hologramele sunt proiectate direct în aer liber, pe cer, pe timp de noapte, firma care foloseşte această metodă de promovare este obligată să anunţe autoritatea aeronautică referitor la durata emisiei. Costurile efective diferă în funcţie de tipul de hologramă utilizat, de timpul utilizării acesteia, de puterea hologramei şi de mărimea propriu zisă pe care holograma o ocupă pe suprafaţa proiectată. Cele mai ieftine holograme pornesc de la aproximativ 100 de dolari şi pot ajunge până la zeci de mii de dolari.

Outdoor Video Commercial:

În ciuda faptului că folosirea acestui concept de promovare este deja utilizat în ţări precum Japonia, Statele Unite ale Americii sau China, în ceea ce priveşte România, rata implementării acestui instrument de marketing înregistrează valori scăzute. Prin noţiunea de „Outdoor Video Commercial”, se înţelege totalitatea reclamelor TV difuzate în spaţiile publice pe ecrane poziţionate în zone de interes, în puncte de maximă circulaţie, precum şi în cadrul zonelor în care accesul altor canale media se realizează dificultate.

Pentru diminuarea cheltuielilor se pot folosi aceleaşi reclame TV difuzate la televizor, nefiind necesare alte costuri de producţie. Privită în exteriorul ţării ca fiind o metodă clasică de promovare, având în vedere faptul că în România folosirea acesteia este scăzută, la nivel naţional o putem considera o metodă neconvenţională care poate fi adaptată industriei alimentare din carne cu uşurinţă. Producătorii care aleg acest instrument de promovare reuşesc cu o mai mare uşurinţă să transmită mesajul dorit, atât publicului ţintă, cât şi publicului larg, potenţialei clientele.

A.O.F.V.:

   „A.O.F.B”, sau „Advertising on Fruits and Vegetables”, reprezintă o metodă de promovare neconvenţională adaptată sectorului de carne, care nu necesită costuri ridicate, iar procesul de realizare a campaniei publicitare este considerat a fi simplu, din punct de vedere tehnic, și de impact, prin ansamblul contradictoriu utilizat: de exemplu, un morcov pe care scrie friptură! Dar, prin promovarea produselor din carne asociind fructe şi legume, ca suport de promovare, se înţelege și personalizarea fructelor şi a legumelor cu stickere caracteristice firmei respective.

Costurile realizării acestui tip de campanie publicitară sunt relativ scăzute, acestea având caracter diferit în funcţie de numărul de stickere comandate şi în funcţie de cantitatea de fructe şi legume folosită pe întreaga perioadă a campaniei. Avantajul acestei metode de promovare constă în faptul că mesajul transmis potenţialilor clienţi ajunge cu siguranţă la aceştia, iar spre deosebire de clasicele pliante care de cele mai multe ori sunt aruncate, stickerul aplicat pe suprafaţa fructelor şi a legumelor va rămâne pe acestea până la consumul alimentelor respective.

Un avantaj în plus pe care metoda „A.O.F.B”, o prezintă, este acela a triplului contact pe care potenţialul client îl are cu mesajul publicitar transmis de către firma respectivă, (în cazul de faţă, de către firmele producătoare de produse din carne), şi anume: contactul în fază iniţială (momentul în care potenţialul client achită produsele respective şi observă stickerul), contactul la despachetarea alimentelor cumpărate, şi contactul dinaintea consumului acestora. Datorită triplului contact cu mesajul publicitar, posibilitatea extinderii clientelei va fi mărită în mod considerabil.

Sculpture Advertising:

Această formă de promovare implică o categorie de instrumente mai puţin utilizată chiar şi în spaţiul extern al României. Promovarea produselor alimentare din carne prin intermediul statuetelor atrag potenţialul consumator, atât prin originalitatea acestora, cât şi prin curiozitatea pe care acestea le crează publicului extern.

Strategic poziţionate, statuile destinate unei campanii de promovare pot întruchipa diferite ipostaze ale unor persoane care fie oferă, fie consumă produsul care se doreşte a fi promovat. În cadrul campaniilor de promovare interne de amploare, sau la târgurile internaţionale de profil, se pot realiza scenarii istorice care să redea istoria firmei producătoare şi evoluţia acesteia. La fel ca în cazul instrumente de promovare prezentate anterior, costurile realizării unei astfel de campanii sunt direct proporţionale cu numărul de instrumente folosit, cu materialele utilizate, cu perioada de timp destinată campaniei de promvare, şi de asemenea sunt raportate în cazul de faţă, şi la complexitatea instrumentelor (statuilor) folosite.

Prin originalitatea acestei metode de promovare, firmele producătoare care aleg să o implementeze se vor autopoziţiona cu o treaptă mai sus în faţa acelora care folosesc instrumente şi metode de marketing, de promovare clasice. De asemenea, având în vedere faptul că în România promovarea prin intermediul statuilor nu înregistrează valori ridicate, ieşirea din tipar a producătorilor care doresc să folosescă această metodă este cu siguranţă garantată, şi totodată, admiraţia clientelei şi a potenţialilor clienţi nu va întârzia să apară. În ultimă instanţă, în condiţiile în care studiul de marketing a fost realizat corespunzător, iar campania de promovare a fost desfăşurată în conformitate cu standardele promovării neconvenţionale (eliminarea agresării, agasării, iritării şi sufocării publicului!), creşterea vânzărilor anuale vor înregistra valori semnificative.

X X X

Având în vedere situaţia actuală în care producţia şi comerţul cărnii de vită şi de porc se găsec, implementarea oricărei metode dintre cele prezentate în cadrul articolului de faţă vor contribui în mod semnificativ şi real la creşterea numărului de vânzări anuale. Atât micii producători, cât şi firmele de renume producătoare de produse din carne pot adopta una dintre aceste metode în cadrul oricărei campanii de promovare pe care doresc să le demareaze, rata valorificării costurilor aferente fiind încadrate în valori cu mult mai ridicate faţă de cele ale campaniilor în care sunt folosite instrumente de promovare clasice.

McCann Worldgroup România, desemnată AGENCY OF THE YEAR
Autor: meatmilk  /   joi, 25 octombrie 2018

(Comunicat) În premieră pentru Festivalul Golden Drum, rețeaua McCann Worldgroup și agenția McCann Worldgroup Romania au fost desemnate NETWORK OF THE YEAR și respectiv AGENCY OF THE YEAR, pentru a 5-a oară fiecare, record absolut în istoria festivalului.   Anterior, McCann Worldgroup Romania a caștigattitlul de AGENCY OF THE...

Elita brandingului internațional vine, în premieră, la București
Autor: meatmilk  /   miercuri, 3 octombrie 2018

Experți în branding de la IBM, ING, Ogilvy și Mastercard vin în România pentru a transmite importanța brandingului strategic la nivelul oricărei afaceri   REBELS AND RULERS este primul eveniment din estul Europei, care abordeaza holistic cele mai importante tematici ale brandingului pentru antreprenori, marketeri și nu...