Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Metro, Selgros și Mega Image riscă amenzi de peste 120 de milioane de euro

Autor: Meat MIlkmiercuri, 1 octombrie, 2014

(Agerpres) Grupurile Metro, Selgros, Mega Image si Interex au intrat in vizorul Consiliului Concurentei, in urma suspiciunii de intelegeri tip cartel. Comerciantii risca amenzi de minimum 2% din cifra lor de afaceri, respectiv de cel putin 45 de milioane de euro.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a precizat ca investigatia privind suspiciunea de intelegere pe verticala (de tip cartel, am zice noi), care a vizat grupurile Metro, Rewe (Selgros Cash & Carry), Mega Image si Interex si furnizorii acestora, s-a incheiat deja. Seful Concurentei nu a precizat in ce mod (sau asupra caror preturi sau vanzari selective de marfuri ) s-au inteles retailerii mentionati, dar cert este ca acestia au incalcat Legea concurentei si sunt pasibili de amenzi de 2 – 4 % din cifra de afaceri. Procentele par mici, dar pot insemna mult, daca luam in calcul faptul ca, de exemplu, pentru intelegeri tip cartel similare, intre producatorii si distribuitorii de carburanti (OMV Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil), Consiliul Concurentei a dat amenzi de 3% din cifrele de afaceri ale companiilor respective, adica de peste 200 de milioane de euro in total.

Afaceri mari, penalizari pe masura

Cifrele de afaceri ale marilor comercianti intrati in vizorul autoritatilor nu sunt deloc de neglijat. Astfel, Metro are afaceri de un miliard de euro, Selgros, de aproape 700 de milioane de euro, iar Mega Image, de 530 de miliane de euro, in vreme ce Interex – care, intre timp, si-a inchis magazinele din Romania –  contabiliza in 2012 o cifgra de afaceri de aproape 40 de milioane de euro. Cumulat, afacerile acestor retaileri s-au ridicat la 2,27 de miliarde de euro, iar o amenda de 2% le-ar crea, cumulat, o paguba de minimum 45 de milioane de euro.

Amenintari cu puscaria

Seful Concurentei sustine ca, desi amenzile date de institutia pe care o conduce sunt mari, puscaria ar avea un efect de descurajare mult mai puternic. Chiritoiu sustine ca, pe langa penalizarile in bani, managerii si administratorii companiilor care incalca Legea concurentei ar trebui sa primeasca si pedepse privative de libertate.

În 2015, Profi și Mega Image vor deschide 200 de magazine
Autor: Meat MIlk  /   marți, 6 ianuarie 2015

Profi și Mega Image și-au propus ambiții mari de extindere pentru anul 2015 și vor deschide 200 de magazine. Pentru atingerea acestui obiectiv, lanţurile de supermarketuri şi-au bugetat pentru acest an circa 100 de deschideri fiecare, cele două reţele urmând a se bate pentru titlul de campionul expansiunii, titlu câştigat în fiecare...

Viitor incert pentru Billa România, în 2015
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 8 decembrie 2014

Potrivit ultimelor informații care circulă în piață, anul 2015 pare a fi incert pentru Billa România, germanii de la Rewe făcând primii paşi către vânzarea supermarketurilor Billa, rețeaua ajungând a fi cel mai mic jucător din comerţul modern local În prezent, Billa România deține doar puțin peste 80 de magazine, cu un volum de...