Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Mezelurile s-au scumpit cu aproape 40 %

Autor: Meat MIlkmiercuri, 13 noiembrie, 2013

Un raport al Consiliului Concurentei relevă faptul că produsele de import au devenit tot mai prezente pe rafturile magazinelor din România în ultimii ani, cele mai afectate categorii alimentare fiind fructele şi legumele, cu un total de 70-80% din totalul produselor consumate provenind din ţările UE şi extra-UE. Produsele fabricate în afara României au cucerit însă treptat şi categorii care până nu de mult erau dominate de produse locale, cum ar fi laptele dulce de consum (37% din produsele consumate sunt din import) şi uleiul de floarea-soarelui (37%).

„La nivelul produselor alimentare de bază, selecţionate de către Consiliul Concu­renţei, raportul dintre produsele naţionale şi cele provenite din import continuă să fie unul supraunitar. Cu toate acestea, cu excepţia cărnii de porc, pentru toate celelalte categorii de produse (lapte dulce de consum, ouă găină, carne de pasăre, ulei de floarea-soarelui, pâine, mezeluri şi vin – n.red.) produsele de import câştigă teren. Laptele dulce de consum şi uleiul de floarea-soarelui au înregistrat cele mai mari modificări în această direcţie în perioada analizată (2009-2012, n.red.)“, se arată în raportul Consiliului Concurenţei.

„Situaţia este în continuare diferită pe segmentul de legume-fructe (…) din considerente legate de preţ şi de deficienţele existente la nivelul producţiei autohtone“, potrivit raportului Consiliului Concurenţei. Producţia locală de legume şi fructe nu este conectată la piaţă, astfel mulţi retaileri – în special cei internaţionali – preferă să importe aceste produse. Printre motivele invocate de retaileri se numără fragmentarea pieţei locale şi lipsa de experienţă a producătorilor români, care nu sunt obişnuiţi să cultive produsele după cerinţele marilor reţele (formă, greutate). (Foto-grafic: www.zf.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...