Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Minea: evaziunea din industria carnii a ajuns la 50-60%

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Evaziunea fiscala din industria alimentara reprezinta, la ora actuala, 50-60% din totalul pietei, fiind in continuare in crestere din cauza majorarii TVA, a declarat pentru Agerpres, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, Sorin Minea.

„Consider ca medicii veterinari ar putea elimina evaziunea fiscala din industria alimentara prin trasabilitate si imperecherea datelor de la nivel de productie, respectiv cantitatile de carne si lapte intrate si cele iesite.

Toate acestea pot da un cuantum al evaziunii fiscale din Romania de astazi. in prezent, evaziunea fiscala din industria alimentara reprezinta in jur de 50-60% din totalul pietei, fiind in continuare in crestere din cauza majorarii TVA”, a precizat Sorin Minea, la o intalnire organizata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor din industria alimentara si cu reprezentantii institutiilor publice aflate in subordinea autoritatii.

„Consider ca macar produsele de origine animala trebuie vandute in conditii dictate de legea europeana si nu intr-o interpretare eronata a legii europene, iar cei care sunt in sistemul veterinar sa aiba complet controlul sigurantei alimentului, dar sa il faca peste tot in piata. Consider ca politicul nu are ce cauta in meseria de medic veterinar si de control, iar legislatia trebuie implementata de cei abilitati.

Consider ca trebuie rescris protocolul de colaborare dintre ANSVSA, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii fara intercalarea acestor controale, ca sa nu mai asistam la linsajul public in media a unor producatori sau a unor vanzatori de produse, care nu are legatura cu realitatea”, a subliniat seful Romalimenta.

De asemenea, Sorin Minea a precizat ca populatia trebuie sa fie incurajata sa nu cumpere produse din locurile necontrolate de autoritatile veterinare.

„Ma refer la targurile traditionale si pietele libere care distrug industria Romaniei. Cei care vand produse traditionale sunt de multe ori fabrici reale. Oricine poate face produse traditionale daca le declara si o fac, problema este ca sunt fabrici reale care nu s-au putut autoriza pentru ca au avut planuri de investitii si au facut derogari pe produs traditional si inregistrare, dar ei produc 10-15 tone zilnic si le desfac in conditii care nu au nicio legatura cu legislatia europeana sau cu cea romaneasca. Jumatate din produsele traditionale sunt cumparate de la Metro, schimbate etichetele, reafumate si vandute cu etichete si la pret de traditionale. Nu se poate vinde carnea pe tarabe”, a subliniat presedintele Romalimenta.

in privinta legislatiei, Minea a afirmat ca desi exista, aceasta nu este implementata corect. „Legea romana spune corect ca nu ai voie sa vinzi porcul din gospodarie decat pentru autoconsum, dar nimeni nu controleaza intrucat cei care ar trebui sa faca acest lucru sunt politic pusi. Ceea ce s-a intamplat de Craciun cu vinderea porcului la poarta si la sosea in orice tara din UE ar fi fost exclus”, a mai spus seful Romalimenta.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a organizat o intalnire cu institutiile publice aflate in subordinea sa, dar si cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor din industria alimentara si ai crescatorilor de animale pentru prezentarea obiectivelor pentru anul 2012 in sistemul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...

Minea: evaziunea din industria carnii a ajuns la 50-60%

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Evaziunea fiscala din industria alimentara reprezinta 50-60% din totalul pietei, fiind in continuare in crestere din cauza majorarii TVA, a declarat pentru Agerpres, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara, Romalimenta, Sorin Minea. „Consider ca medicii veterinari ar putea elimina evaziunea fiscala din industria alimentara prin trasabilitate si imperecherea datelor de la nivel de productie, respectiv cantitatile de carne si lapte intrate si cele iesite.

Toate acestea pot da un cuantum al evaziunii fiscale din Romania de astazi”, a precizat Sorin Minea, la o intalnire organizata de ANSVSA cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor din industria alimentara si cu reprezentantii institutiilor publice aflate in subordinea autoritatii.
Cred ca macar produsele de origine animala trebuie vandute in conditii dictate de legea europeana si nu intr-o interpretare eronata a legii, iar cei care sunt in sistemul veterinar sa aiba complet controlul sigurantei alimentului, dar sa il faca peste tot in piata. Consider ca politicul nu are ce cauta in meseria de medic veterinar si de control, iar legislatia trebuie implementata de cei abilitati. Consider ca trebuie rescris protocolul de colaborare dintre ANSVSA, ANPC, Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii fara intercalarea acestor controale, ca sa nu mai asistam la linsajul public in media a unor producatori sau a unor vanzatori de produse”, a subliniat seful Romalimenta.

De asemenea, Sorin Minea a precizat ca populatia trebuie sa fie incurajata sa nu cumpere produse din locurile necontrolate de autoritatile veterinare. Ma refer la targurile traditionale si pietele libere care distrug industria Romaniei. Cei care vand produse traditionale sunt de multe ori fabrici reale. Oricine poate face produse traditionale daca le declara si o fac, problema este ca sunt fabrici reale care nu s-au putut autoriza pentru ca au avut planuri de investitii si au facut derogari pe produs traditional si inregistrare, dar ei produc 10-15 tone zilnic si le desfac in conditii care nu au nicio legatura cu legislatia europeana sau cu cea romaneasca. Jumatate din produsele traditionale sunt cumparate de la Metro, schimbate etichetele, reafumate si vandute cu etichete si la pret de traditionale”, a subliniat presedintele Romalimenta.

Rusia extinde embargoul asupra cărnii din Uniunea Europeană
Autor: Nora Marin  /   vineri, 20 iulie 2018

Global Meat News informează că guvernul moscovit a decis extinderea a embargoului asupra cărnii de porc și a produselor din carne din Uniunea Europeană. Făzând o declarație pe această temă, Vladimir Putin a argumentat că prelungirea va avea un impact pozitiv asupra sectorului rusesc de carne.   Ca urmare, industria cărnii...

ANSVS și Poliţia de Frontieră, acțiuni comune pentru a preveni răspândirea PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) Una dintre măsurile necesare a fi aplicate, în contextul evoluției Pestei Porcine Africane (PPA) în România și în proximitatea teritoriului național, este aceea de verificare la frontieră, în vederea prevenirii introducerii în România a unor produse de origine animală prin care se poate transmite virusul...

Ce avem în pahar, apă sau otravă?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 20 iulie 2018

Suntem bine trecuți de prima jumătate a anului, așa că se cuvine să încercăm să facem un scurt bilanț, întrebându-ne pe bună dreptate: Ce are în el paharul, apă care să ne dea putere pentru a ieși la liman sau otravă? Ultimele evenimente ar tinde spre a doua variantă, deși credem că nu e chiar așa. Să începem, așadar, pe...

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...