Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Minea: evaziunea din industria carnii a ajuns la 50-60%

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Evaziunea fiscala din industria alimentara reprezinta, la ora actuala, 50-60% din totalul pietei, fiind in continuare in crestere din cauza majorarii TVA, a declarat pentru Agerpres, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, Sorin Minea.

„Consider ca medicii veterinari ar putea elimina evaziunea fiscala din industria alimentara prin trasabilitate si imperecherea datelor de la nivel de productie, respectiv cantitatile de carne si lapte intrate si cele iesite.

Toate acestea pot da un cuantum al evaziunii fiscale din Romania de astazi. in prezent, evaziunea fiscala din industria alimentara reprezinta in jur de 50-60% din totalul pietei, fiind in continuare in crestere din cauza majorarii TVA”, a precizat Sorin Minea, la o intalnire organizata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor din industria alimentara si cu reprezentantii institutiilor publice aflate in subordinea autoritatii.

„Consider ca macar produsele de origine animala trebuie vandute in conditii dictate de legea europeana si nu intr-o interpretare eronata a legii europene, iar cei care sunt in sistemul veterinar sa aiba complet controlul sigurantei alimentului, dar sa il faca peste tot in piata. Consider ca politicul nu are ce cauta in meseria de medic veterinar si de control, iar legislatia trebuie implementata de cei abilitati.

Consider ca trebuie rescris protocolul de colaborare dintre ANSVSA, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii fara intercalarea acestor controale, ca sa nu mai asistam la linsajul public in media a unor producatori sau a unor vanzatori de produse, care nu are legatura cu realitatea”, a subliniat seful Romalimenta.

De asemenea, Sorin Minea a precizat ca populatia trebuie sa fie incurajata sa nu cumpere produse din locurile necontrolate de autoritatile veterinare.

„Ma refer la targurile traditionale si pietele libere care distrug industria Romaniei. Cei care vand produse traditionale sunt de multe ori fabrici reale. Oricine poate face produse traditionale daca le declara si o fac, problema este ca sunt fabrici reale care nu s-au putut autoriza pentru ca au avut planuri de investitii si au facut derogari pe produs traditional si inregistrare, dar ei produc 10-15 tone zilnic si le desfac in conditii care nu au nicio legatura cu legislatia europeana sau cu cea romaneasca. Jumatate din produsele traditionale sunt cumparate de la Metro, schimbate etichetele, reafumate si vandute cu etichete si la pret de traditionale. Nu se poate vinde carnea pe tarabe”, a subliniat presedintele Romalimenta.

in privinta legislatiei, Minea a afirmat ca desi exista, aceasta nu este implementata corect. „Legea romana spune corect ca nu ai voie sa vinzi porcul din gospodarie decat pentru autoconsum, dar nimeni nu controleaza intrucat cei care ar trebui sa faca acest lucru sunt politic pusi. Ceea ce s-a intamplat de Craciun cu vinderea porcului la poarta si la sosea in orice tara din UE ar fi fost exclus”, a mai spus seful Romalimenta.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a organizat o intalnire cu institutiile publice aflate in subordinea sa, dar si cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor din industria alimentara si ai crescatorilor de animale pentru prezentarea obiectivelor pentru anul 2012 in sistemul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Seminar organizat la Tulcea pe tema agriculturii ecologice
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botănoiu a fost prezent la Tulcea pentru a participa la seminarul “Agricultura ecologică-pilon de susținere al turismului responsabil în Delta Dunării”, eveniment organizat de Consiliului Județean Tulcea, Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării și a Delta...

Din cauza PPA, efectivele de porci din China au scăzut cu 16,6%!
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 20 martie 2019

Efectivele de porci din China au scăzut cu 16,6%, în februarie 2019, față de ferbuarie anul trecut, potrivit cifrelor oficiale. Acestea sunt primele date concrete, oficiale, anunțate de autoritățile chineze, care indică efectul febrei porcine africane asupra sectorului de ceștere a porcilor din această țară.   Datele au fost...

Minea: evaziunea din industria carnii a ajuns la 50-60%

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Evaziunea fiscala din industria alimentara reprezinta 50-60% din totalul pietei, fiind in continuare in crestere din cauza majorarii TVA, a declarat pentru Agerpres, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara, Romalimenta, Sorin Minea. „Consider ca medicii veterinari ar putea elimina evaziunea fiscala din industria alimentara prin trasabilitate si imperecherea datelor de la nivel de productie, respectiv cantitatile de carne si lapte intrate si cele iesite.

Toate acestea pot da un cuantum al evaziunii fiscale din Romania de astazi”, a precizat Sorin Minea, la o intalnire organizata de ANSVSA cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor din industria alimentara si cu reprezentantii institutiilor publice aflate in subordinea autoritatii.
Cred ca macar produsele de origine animala trebuie vandute in conditii dictate de legea europeana si nu intr-o interpretare eronata a legii, iar cei care sunt in sistemul veterinar sa aiba complet controlul sigurantei alimentului, dar sa il faca peste tot in piata. Consider ca politicul nu are ce cauta in meseria de medic veterinar si de control, iar legislatia trebuie implementata de cei abilitati. Consider ca trebuie rescris protocolul de colaborare dintre ANSVSA, ANPC, Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii fara intercalarea acestor controale, ca sa nu mai asistam la linsajul public in media a unor producatori sau a unor vanzatori de produse”, a subliniat seful Romalimenta.

De asemenea, Sorin Minea a precizat ca populatia trebuie sa fie incurajata sa nu cumpere produse din locurile necontrolate de autoritatile veterinare. Ma refer la targurile traditionale si pietele libere care distrug industria Romaniei. Cei care vand produse traditionale sunt de multe ori fabrici reale. Oricine poate face produse traditionale daca le declara si o fac, problema este ca sunt fabrici reale care nu s-au putut autoriza pentru ca au avut planuri de investitii si au facut derogari pe produs traditional si inregistrare, dar ei produc 10-15 tone zilnic si le desfac in conditii care nu au nicio legatura cu legislatia europeana sau cu cea romaneasca. Jumatate din produsele traditionale sunt cumparate de la Metro, schimbate etichetele, reafumate si vandute cu etichete si la pret de traditionale”, a subliniat presedintele Romalimenta.

Piata irlandeza de carne de vita, sub amenintarea Brexit-ului
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Prezent la Consiliul Miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles, și referindu-se la Brexit, Michael Creed, ministrul irlandez al Agriculturii, a spus:   "Reuniunea Consiliului miniștrilor agriculturii a fost o oportunitate importantă pentru a sublinia Consiliului, Comisiei și colegilor mei miniștrii impactul unui Brexit fără...

În 2018, stocul de spații logistice a ajuns la 3,8 mil. mp.
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, anunță principalele rezultate raportate pe piața spațiilor logistice și industriale din România, în 2018.   Stocul modern a atins 3,8 milioane metri pătrați la nivel național, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% se...

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...

Seminar organizat la Tulcea pe tema agriculturii ecologice
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botănoiu a fost prezent la Tulcea pentru a participa la seminarul “Agricultura ecologică-pilon de susținere al turismului responsabil în Delta Dunării”, eveniment organizat de Consiliului Județean Tulcea, Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării și a Delta...

Din cauza PPA, efectivele de porci din China au scăzut cu 16,6%!
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 20 martie 2019

Efectivele de porci din China au scăzut cu 16,6%, în februarie 2019, față de ferbuarie anul trecut, potrivit cifrelor oficiale. Acestea sunt primele date concrete, oficiale, anunțate de autoritățile chineze, care indică efectul febrei porcine africane asupra sectorului de ceștere a porcilor din această țară.   Datele au fost...