Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Misiuni europene de audit in industria de carne din romania

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Agroazi, opt misiuni de audit, dintre care una de audit general, se vor desfasura in Romania in 2012, conform programului Oficiului Veterinar si pentru Alimente (FVO) din cadrul Comisiei Europene, transmis ANSVSA de reprezentanta Romaniei la UE.

Misiunea de audit general in scopul actualizarii profilului de tara urmareste progresele inregistrate de catre statul membru in implementarea recomandarilor facute cu ocazia misiunilor de audit anterioare, precum si organizarea sistemelor de control din domeniul sigurantei alimentelor, sanatatii si bunastarii animalelor si sanatatii plantelor, informeaza Autoritatea Nattionala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, celelalte misiuni vor avea drept teme de audit: abatorizarea ovinelor si procesarea carnii de oaie, cultivarea si controlul pietei organismelor modificate genetic, masurile de control intreprinse in cadrul Programului de Eradicare a Rabiei, elaborarea planurilor de contingenta pentru anumite boli si sacrificarile de necesitate, implementarea normelor de bunastare a pasarilor in ferme si in timpul transportului, controlul animalelor si al produselor de origine animala la posturile de inspectie la frontiera.

Prima misiune, cea care auditeaza abatorizarea ovinelor si procesarea carnii de oaie, a inceput la 23 ianuarie si se va finaliza la 3 februarie.
Celelalte misiuni de audit vor avea loc in mai, iunie, septembrie si noiembrie.

La nivelul Uniunii Europene, acest program este elaborat anual. Temele prioritare pentru relizarea auditurilor sunt alese cu grija, pe baza mai multor factori, cel mai important fiind riscul, in stransa corelare cerintele legislative si considerente legate de comertul si politicile publice comunitare. Agrearea programului anual de audit al FVO se face cu implicarea structurilor relevante din cadrul DG – SANCO si consultarea tuturor statelor membre, mai spun cei de la ANSVSA.

Programul misiunilor de audit pentru anul 2012 a fost discutat si stabilit in cadrul intalnirii dintre sefii serviciilor veterinare din statele membre, care a avut loc anul trecut in luna iunie.
FVO este instrumentul DG – SANCO (Directoratul General pentru Sanatatea si Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene) prin care se verifica la fata locului daca cerintele si normele europene privind siguranta alimentelor, sanatatea si bunastarea animalelor si sanatatea plantelor sunt implementate corespunzator si respectate, atat de catre statele membre cat si de catre tarile terte.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...