Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Mix-uri umede-uscate pentru nutriţia naturală a porcilor

Autor: Aura Alexa Ioanluni, 25 mai, 2015

Specialiştii susţin, în ceea ce priveşte alimentaţia porcilor, că soluţia optimă este reprezentată de mix-urile umede şi uscate, dar această hrană trebuie ”asezonată” cu verdeţuri proaspete și peleți alimentari, toate acestea furnizând oligoelementele necesare unei nutriții adecvate, se arată într-un studiu publicat de Naturalpigfarming.com.

 

Comportament firesc, creștere sănătoasă

 

Orele de hrană ale porcilor sunt dimineaţa şi după-amiaza. În timp ce mesele principale sunt întotdeauna alimentate direct, prin  punerea mâncării în jgheab, adică, în acelaşi loc, folosirea peleţilor alimentari şi a furajelor de porc proaspete  sunt împrăştiate pe podea, cât mai departe de jgheaburile cu mâncare.

În acest fel, porcii sunt încurajați să aibă un comportament firesc şi să încerce să-şi caute hrana, iar hrănirea să aibă loc pe o arie mai largă, ceea ce şi permite limitarea potenţialului de agresiune dintre animale. În plus, un alt aspect important este acela că, încurajarea porcilor de a-și căuta hrana într-un perimetru mai larg, ajută animalele să fie ținute ocupate o perioadă mai mare de timp, spre deosebire de cazul în care sunt hrănite doar de la jgheab. Acest lucru se observă şi in comportamentul fiecărui animal în parte, atunci când sunt împrăştiaţi peleţii alimentari pe pardoseală. Odată ce această hrană a fost găsită şi consumată, se creează un reflexul de a-şi căuta mâncarea şi afară, în spaţiu deschis.

 

Hrănirea naturală a porcilor

 

Hrănirea naturală a porcilor prevede un mix de furaje uscate şi umede. Elementele uscate constau în pricinpal din pulberi nutritive, în timp ce, elementele umede constau din verdeaţa proaspătă care este supusă unui scurt proces de decapare. Producerea acestei hrane specifice pentru porci duce la o economisire semnificativă a banilor care se cheltuie pe nutriția animalelor, fapt care va permite să se poată adăuga în alimentaţie şi fibrele atât de necesare pentru îmbunătăţirea hrănii animalelor.

Elementul uscat este recomandat să fie compus din: pulbere de orez,  fasole galbenă, soia, porumb dulce, sol roșu, vitamine (opțional) şi sare. Această hrană este amestecată cu elementul umed, care poate fi alcătuit din plante furajere autohtone sau, pentru alte spații geografice, din coajă de banană, salată verde chinezească, etc. În plus, se recomandă adăugarea de sol roşu, pentru că acesta păstrează sănătos tractul digestiv al porcilor, fiind o sursă naturală de fier, vitamina D şi oligoelementele necesare pentru sănătatea acestora.

În plus, un alt argument în favoarea solului roşu este şi costul foarte scăzut al acestuia. Porcilor le plac, de asemenea şi cărbunele, cenuşa, sarea, toate acestea furnizând mineralele şi oligoelementele necesare, ceea ce se vede şi din reacţia reacția favorabilă din timpul hrănirii. Amestecul proaspăt umed se taie în bucăți mici, cu  trei zile înainte de amestecare. Se pune apoi în recipiente în straturi comprimate. La fiecare strat se adaugă sare și zahăr. Acest amestec se pune la macerat, combinându-se mai apoi cu amestecul uscat.

 

Adaosul de apă, vital pentru alimentaţia porcilor

 

Crescătorii de porci tind să aibă opinii diferite în ceea ce priveşte dacă adăugarea apei în hrana porcilor, în timpul alimentării, este necesară, sau lasă de dorit. Multe ferme optează pentru soluţia de a hrăni porcii, pur şi simplu, cu hrană uscată, fără a adăuga şi hrană umedă.  Alte ferme au sisteme automatizate de alimentare lichidă, care amestecă hrana umedă şi o usucă, ducând la o consistenţă pre-programată. De obicei, proporţiile folosite sunt de 3 părţi de apă, la o porţie de hrană uscată.

În timp ce ambele metode sunt bine văzute de către fermieri, totuşi, introducerea în alimentarea porcilor a unui adaos de apă este de preferat, din următoarele motive: potrivit noţiunilor de bază, apa este foarte importantă pentru sănătatea şi creşterea animalelor, motiv pentru care ar trebui să fie încurajat consumul de lichide. Mai mult, specialiştii spun că trebuie să se ţină cont de faptul că două treimi din greutatea porcilor este reprezentată de apă.

 

Alimentația cu umiditate scăzută, o anomalie

 

Este cunoscut faptul că o hrană cu umiditate scăzută este o anomalie în lumea reală. Practic, tot ceea ce mâncăm conține între 60-80% umiditate, și, în afară de aceasta, suplimentăm consumul de apă. Cu toate acestea, hrana uscată a porcilor conține doar 15% umiditate. Specialiştii în nutriţie dau şi un exemplu foarte convingător: aşa cum pentru un om este foarte greu, ba chiar dificil să consume cereale fără lapte, aşa şi pentru porci este foarte greu şi nesănătos să consume doar hrană uscată. În acest sens, este de remarcat faptul că, dacă porcii nu au apă, aceştia vor întrerupe hrana şi vor pleca de lângă jgheabul cu mâncare, pentru a căuta apă. Acesta se doreşte a fi încă un argument în plus, pentru a înţelege de ce este atât de importantă alimentaţia cu apă a porcilor.

Pe de altă parte, adăugarea apei în furaje facilitează înţărcarea cu succes a purceilor. Hrana uscată creează un obstacol mare pentru purceii înţărcaţi, pentru că aceştia sunt obişnuiţi, încă de la naştere, cu o dietă naturală lichidă, provenită de la scroafa mamă, dietă care are un gust foarte plăcut, este foarte hrănitoare şi foarte uşor de digerat. Astfel că, pentru purceii proaspăt înţărcaţi, este foarte dificilă trecerea bruscă de la dieta naturală lichidă, la dieta bazată pe hrană uscată.

Însă, aici nu este vorba doar că alimentaţia purceilor proaspăt înţărcaţi trece de la o extremă la alta, brusc, ci şi de faptul că gustul şi textura furajelor uscate sunt atât de diferite, iar alimentarea acestora este atât de uscată, încât aceasta este foarte greu de înghiţit. În mod inevitabil, acest lucru duce la o perioadă de adaptare mai mare, a purceilor, la noua alimentaţie, încât, procesul de hrănire nu este deloc optim, constatându-se, implicit, o stagnare uşoară a ratei de creştere a purceilor, până se adaptează cu noua alimentaţie.

Dar, dacă hrana porcilor va fi amestecată cu apă, atunci aceştia vor mânca mult mai mult, crescând mult mai repede în greutate şi ajungând la greutatea de sacrificare mult mai repede, ceea ce înseamnă o economie şi în bani! Sistemul de adăugare a apei în hrana porcilor este, pe cât de simplu, pe atât de eficient: hrana uscată este distribuită în adăpătoare şi apoi se adaugă apa, turnată dintr-o stropitoare. Dacă se constată că hrana uscată a absorbit toată apa, atunci se mai adaugă apă suplimentar, în aşa fel încât să nu existe nicio pulbere uscată.

Piața zincului și efectele asupra prețului aditivilor nutriționali în fermă
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 6 iunie 2018

Ca urmare a ofertei limitate din ultimii ani, prețurile suplimentelor de nutriție pe bază de zinc au fost relativ ridicate. Pentru a vedea care a fost impactul economic asupra fermelor de animale, specialiștii de la All Aboud Feed au realizat un sondaj în rândul companiilor producătoare de aditivi pentru hrana animalelor pentru a afla,...

În 2019, C.E. va aviza utilizarea proteinelor din insecte în fermele de porci și de păsări
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 30 martie 2018

Speranțele cresc pentru ca proteinele obținute din insecte să poată fi folosite în formulele de nutriție în fermele de păsări și porci, după ce comisarul european Vytenis Andriukaitis a afirmat în cadrul unui simpozion desfășurat la Universitatea Wageningen, informează revista de specialitate All About Feed.   Mai mult,...