Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Conferinta

MMO: Incertitudine accentuată pe piața mondială a lactatelor

Autor: Nora Marinmiercuri, 1 februarie, 2017

Săptămâna trecută a avut loc cea de-a XIX reuniune a Consiliului Economic al Observatorului Laptelui (MMO), cu participarea experților din diferite etape ale lanțului de aprovizionare cu lapte: CEJA, COPA-COGECA, ECVC, EMB (European Milk Board), EDA, Eucolait și EuroCommerce. Cu această ocazie, DG AGRI a prezentat situația la zi a pieței europene și mondiale a laptelui și lactatelor.

 

Sintuația de pe piața Uniunii Europene

 

Potrivit datelor, în Uniunea Europeană, cantitatea de lapte colectat a crescut cu 0,7%, în primul 11 luni de 2016. Livrările de lapte au fost însă cu 3,7% mai mici în November 2016 (-440 000 t), fiind a șasea lună consecutivă cu reducere. Scăderi semnificative au a fost raportate în Marea Britanie, Franța și Germania, precum și în Polonia, Irlanda și Olanda, deși declinul nu a fost pronunțat.

 

În noiembrie 2016, prețurile medii de lapte la poarta fermei au crescut în Uniunea Europeană cu 6,2%. Dacă se adaugă și creșterea din decembrie, începând cu luna iulie, se contabilizează pentru întreg anul 2016 o majorare a prețului la lapte-materie primă de 25%.

 

Și prețurile produselor lactate păstrează tendința ascendentă inițiată, după ce prețul la unt a atins un nivel record de 430 € / 100 kg lar la laptele praf degresat acesta s-a stabilizat în jurul valorii de 210 € / 100 kg (124% din prețul de intervenție). Prețurile pentru brânzeturi (în special Gouda și Edam), s-au mărit în mod semnificativ, începând cu luna mai. Însă, consolidarea monedei euro la începutul anului 2017 a afectat competitivitatea prețurilor UE pe piețele mondiale.

 

Evaluarea nivelului stocurilor UE, bazată pe o valoare reziduală (producție + importuri – consum – exporturi), relevă volumul stocurilor private normale pentru laptele praf degresat. Dimpotrivă, stocurile de unt au scăzut drastic, ceea ce va duce la un sever deficit pentru perioada următoare. Prețurile untului s-ar putea diminua în S1 2017, dar sunt de așteptat să crească din nou în a doua jumătate a anului curent. Aceleași previziuni pentru stocuri și prețuri sunt valabile și pentru brânză, deși evoluția va fi mai puțin acută.

 

Evoluția pieței mondiale

 

La nivel mondial, creșterea producției de lapte a încetinit în perioada iulie-noiembrie, actorii principali fiind UE și, într-o măsură mai mică, Oceania și America de Sud. Producția de lactate din SUA continuă să se extindă constant. Rata mondială de creștere combinată din 2016 (la nivelul lunii noiembrie), a ajuns la + 0,14%. Cererea de SMP a suferit din cauza scăderii puterii de cumpărare a populațiilor din țările producătoare de petrol. Iar cele mai dinamice piețe au fost pentru unt, brânză, zer pulbere, formule pentru sugari și smântână, pentru aceasta, specialiștii DigiAgri vorbind ca despre un ”dinamism remarcabil”.

 

În 2016, China a ținut în viață exporturile de brânzeturi, consolidându-se principal importator de produse lactate și principala destinație a exporturilor procesatorilor din UE. O altă țară în care importurile de lactate au crescut, a fost Brazilia.

 

În ceea ce privește vânzările cu amănuntul din UE, percepția consumatorului de lapte, ca produs sănătos este încă pusă în pericol. Cu toate acestea consumatorii au tendința de a privilegiu premium de nisa produse (, lapte de pășune organice, fără lactoză), conducând în unele cazuri, la un deficit pe piețele.

 

Producția de lapte va scădea cu 5 %

 

În cadrul ședinței, raportorul M. Koert Verkerk (LTO Nederland) a estimat că peste 190.000 de vaci de lapte s-ar putea să fie sacrificate în 2017, ceea ce va conduce la o scădere de 5% a producției de lapte. În prima jumătate a anului 2017, livrările de  lapte sunt de așteptat să rămână sub nivelul anului precedent, dar ar putea atenua reculul în a doua jumătate, ceea ce va conduce la o creștere anuală de 0,5%.

 

Ca urmare a unor incertitudini privind condițiile climatice din 2017, Comisia a mobilizat pentru acest an fonduri de sprijin în valoare de 561 milioane de euro. Sectorul produselor lactate ar urma să fie primul beneficiar, cu aproximativ 76% din total. În plus, evoluțiile politicii internaționale vor determina diminuarea consumului de alimente, fapt care determină, în acest moment generarea unei incertitudini crescute pentru sectorul produselor lactate, în 2017. Mai jos, prezentăm principalele grafice transmise redacției Meat.Milk. de MMO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAMI: Fără acorduri bilaterale, Trump va ucide Industria americană de carne
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 26 ianuarie 2017

Nord-American Meat Institute (NAMI) a cerut președintelui Donald Trump să negocieze acorduri comerciale bilaterale cu țările Asiei, după ce a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP).   Potrivit Global Meat, Janet M Riley, Senior Vice-Președinte al organizației a remarcat că administrația Trump a decis "să se...

Arla Foods UK: Hard-Brexit va avea efecte grave pentru agro-industria britanică
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 ianuarie 2017

Tomas Pietrangeli, Managing Director la Arla Foods UK, a declarat pentru Financial Times că, odată cu anunțarea de către premierul britanic, Theresa May, a programului de Hard-Brexit, Industria alimentară britanică trebuie să își concentreze forțele într-un proiect comun de salvare a intereselor, adăugând că s-a angajat să...